Forbrukerrådet advarer: - Styr unna!

16 av de 33 kjente tannkremene som ble sjekket inneholdt kreftfremkallende stoff.

KREFTFREMKALLENDE: Titandioksid er mistenkt kreftfremkallende og mulig skadelig for genene. Stoffet er derfor forbudt i mat og godteri. Foto: Forbrukerrådet
KREFTFREMKALLENDE: Titandioksid er mistenkt kreftfremkallende og mulig skadelig for genene. Stoffet er derfor forbudt i mat og godteri. Foto: Forbrukerrådet Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Forbrukerrådet går ut med advarsel mot flere typer tannkremer.

- Styr unna Peppa Gris, Bamse og Flux 6+ til de aller minste, oppfordrer Forbrukerrådet.

Advarselen kommer i etterkant av en tannkremtest, der de testet 33 typer tannkremer for det mistenkte kreftfremkallende stoffet titandioksid.

Resultatene viser at hele 16 typer tannkrem inneholder stoffet titanoksid. Tre av de er barnetannkremer.

Disse inneholder titandioksid

Tannkremtesten avdekket at flere kjente typer tannkrem inneholder stoffet som mistenkes å være gentoksisk og kreftfremkallende, og som for øvrig er forbudt å bruke i matvarer, men ikke i produkter som tannkrem.

De 13 kjente tannkremene som inneholder titandioksid, er følgende:

 • Flux mot karies
 • Jordan gum protector
 • Jordan whitening advanced
 • Prima fluortannkrem mint
 • Sence coolmint fluor fresh
 • Sensodyne original
 • Sensodyne rapid relief
 • Sensodyne proemalj
 • Sensodyne repair & protect
 • Sensodyne gentle whitening
 • Solidox frisk pust
 • Solidox total beskyttelse
 • Xtra tannkrem fluor
Dette er noen av tannkremene som inneholder titandioksid. Foto: Forbrukerrådet
Dette er noen av tannkremene som inneholder titandioksid. Foto: Forbrukerrådet Vis mer

I tillegg til disse, er det tre andre typer som også inneholder det kreftfremkallende stoffet. Alle følgende tannkremer er rettet mot barn:

 • Flux mot karies 6+
 • Peppa Pig
 • Sensodyne Bamse
TIPS: Skitne hvite såler på joggeskoene? Finn frem tannbørst og tannkrem! Video: Berit B. Njarga. Vis mer

- Bekymret

Tjenesteansvarlig for tester i Forbrukerrådet, seniorrådgiver Elin Vestrum, reagerer på testresultatene.

- Vi er bekymret for den totale mengden av skadelige stoffer som de mest sårbare, nemlig barn og unge, får i seg fra produkter de bruker daglig. Vi mener stoffer som er mistenkt helseskadelige må reguleres strengere enn i dag, sier Vestrum.

- LIKE FARLIG: Elin Vestrum i Forbrukerrådet forteller at det er like skadelig å få titandioksid i seg via tannkrem som via mat. Foto: Forbrukerrådet / Helen Mehammer
- LIKE FARLIG: Elin Vestrum i Forbrukerrådet forteller at det er like skadelig å få titandioksid i seg via tannkrem som via mat. Foto: Forbrukerrådet / Helen Mehammer Vis mer

DinSide har etterlyst en kommentar fra produsentene som bruker titandioksid i tannkremene sine. Les hva de svarer lenger ned i saken.

Overfor DinSide utdyper Vestrum at stoffer som det er knyttet alvorlig helsebekymring til, ikke skal brukes i hverdagsprodukter og i produkter til barn.

- Vi ser alvorlig på at stoffet brukes i så stor utstrekning i tannkrem.

Noen unngår å opplyse

Det hjelper ikke å kjøpe tannkrem på apoteket hvis du ønsker å styre unna et produkt som inneholder titandioksid. Forbrukerrådet fant nemlig mange tannkremer som inneholder stoffet i apotekhyllene også.

De oppfordrer til å lese ingredienslista svært nøye dersom en vil unngå stoffet.

Noen produsenter skriver faktisk ikke titandioksid på ingredienslista, selv om tuben inneholder stoffet, hevder Forbrukerrådet.

I stedet bruker produsentene CI-koden på titandioksid, som er CI77891. Dette gjelder blant annet tannkremene fra Solidox som Orkla produserer, og tannkremene fra Coop Xtra og Rema 1000 i denne testen, opplyser Forbrukerrådet i testen.

- Helse Norge anbefaler å pusse tennene med tannkrem to ganger daglig, også på de aller minste barna, fra frambrudd av første tann. Testen viser at det er fullt mulig å lage tannkrem uten å bruke titandioksid, så hvorfor ta sjansen og risikere at dette skader helsa til barn og unge, spør Vestrum.

TANNKREM-TRIKSET: Det er flere midler du kan bruke i forsøket på å fjerne såperester, fettflekker og skjolder på dusjveggen. Det er her tannkrem-trikset nevnt på Gizmodo.com kommer inn. Video: Linn Merete Rognø. Klipp: Tobias Fjeldvang. Vis mer

- Bør fase det ut

På spørsmål om titandioksid er like farlig for både voksne og barn, svarer seniorrådgiveren i Forbrukerrådet:

- Barn er ekstra sårbare for skadelige kjemikalier, men stoff som mistenkes å være kreftfremkallende og skadelig for genene, bør alle uansett alder prøve å unngå, forteller Vestrum.

Disse barnetannkremene inneholder også det mistenkte kreftfremkallende stoffet titandioksid. Foto: Forbrukerrådet
Disse barnetannkremene inneholder også det mistenkte kreftfremkallende stoffet titandioksid. Foto: Forbrukerrådet Vis mer

Forbrukerrådet mener altså at alle produsenter bør kutte ut stoffet i produktene sine.

- Dette er et stoff det er knyttet alvorlig helsebekymring til. Produsentene bør fase ut tannkremer med dette stoffet nå. Halvparten av tannkremene vi sjekket, hadde ikke titandioksid, det viser at det er fullt mulig, forklarer han.

Hun synes det er skuffende at norske produsenter som Orkla, Jordan, Rema 1000 og Coop ikke slutter å bruke stoffet.

- Det samme gjelder produktene spesielt rettet mot barn - Peppa Pig og Bamse. Vi vil oppfordre produsentene til å fase ut stoffet fra tannkremen sin så fort som mulig, sier Vestrum.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer