Forbud mot stoff som finnes i regntøy

Pustende, men vannavstøtende – tekstiler som inneholder dette stoffet må endres fra neste år.

Fritidstøy som beskytter mot regn kan være innsatt med PFOA, men for deg og meg er det nesten umulig å finne ut av. Foto: colourbox.com
Fritidstøy som beskytter mot regn kan være innsatt med PFOA, men for deg og meg er det nesten umulig å finne ut av. Foto: colourbox.com Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Fra neste sommer blir et stoff som blant annet brukes i pustende, men også vannavstøtende tekstiler, forbudt. Stoffet med navnet perfluoroktansyre og forkortelsen PFOA, kan skade reproduksjonen hos pattedyr, og det kan også være kreftfremkallende, forklarer Miljødirektoratet i meldingen om det nye forbudet.

Turister kjøper med seg ulovlige myggmidler

Totalforbud i tekstiler

Norge innfører forbud mot produksjon, import, eksport og omsetning av forbrukerprodukter og tekstiler som PFOA i Norge fra 1. juni 2014. Stoffet blir fortsatt tillatt i matemballasje, matkontaktmaterialer og medisinsk utstyr.

Når stoffet kommer ut i naturen, hoper det seg opp i dyr og brytes svært sakte ned i miljøet. En følge av dette er at mengdene i naturen bare øker etter hvert som vi tilfører mer av det, skriver Miljødirektoratet.

Sko med membran? Slik får du dem til å vare

Finne ut mer?

Ifølge nettjenesten Erdetfarlig, er dette en type stoff som ofte er vanskelig å spore for vanlige forbrukere. Produkter som inneholder PFOA har rett og slett som regel ikke ingredienslister.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer