Oslo tingrett:

Forbudt å avle

Retten har mandag slått fast at avl av to hunderaser er i strid med Dyrevelferdsloven.

FORBUDT: Engelsk bulldog er en av de to rasene som etter en dom i Oslo tingrett er forbudt å avle slik det er nå. Foto: Thomas White / Reuters (FRANCE)
FORBUDT: Engelsk bulldog er en av de to rasene som etter en dom i Oslo tingrett er forbudt å avle slik det er nå. Foto: Thomas White / Reuters (FRANCE) Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Det var Dyrebeskyttelsen Norge som i fjor saksøkte Norsk Kennel Klub, to raseklubber og seks oppdrettere for ulovlig avl.

«Sykdomsgaranti»

– Det er rart at det ikke finnes en soleklar enighet om at avl på syke dyr er ulovlig. Vi har jobbet med saken i flere år uten at noe har skjedd, derfor ser vi ingen annen utvei enn å prøve dette for retten, slik at vi får slått fast hvordan loven egentlig skal tolkes, sa Åshild Roaldset, daglig leder i Dyrebeskyttelsen Norge i forkant av rettssaken som gikk i november i fjor.

De mener at det per i dag ikke er friske nok dyr å avle på, og mener at videre avl gir «sykdomsgaranti».

Mandag kom dommen. Der slås det fast at det er i strid med Dyrevelferdsloven å drive avl på hunderasene Engelsk Bulldog og Cavalier king charles spaniel i Norge nå.

– Dette er en merkedag for hundene våre! Dyrevelferdsloven skal beskytte dyrene mot menneskers uvettige handlinger, og det har den gjort i dag. Dette handler om hundenes rett til å ha det bra, sier Åshild Roaldset i Dyrebeskyttelsen i en pressemelding mandag ettermiddag.

I dommen heter det blant annet: «En fellende dom innebærer ikke forbud mot seriøs avl av Bulldog eller Cavalier, da seriøs og vitenskapelig fundert kryssavl vil kunne være et fullgodt alternativ.»

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer