Forbudt å tenne bål i påska

Det er bålforbud fra 15. april til 15. september.

PØLSER PÅ BÅLET? Det er forbudt å tenne bål fra 15. april til 15. september, med mindre kommunen har andre retningslinjer. Foto: Hanna Sikkeland
PØLSER PÅ BÅLET? Det er forbudt å tenne bål fra 15. april til 15. september, med mindre kommunen har andre retningslinjer. Foto: Hanna Sikkeland Vis mer
Publisert

Har du funnet fram de beste pølsepinnene og er klar for pølsegrilling, toastgrilling, popkorn-popping eller kanskje steke og nyte rykende fersk muffins i appelsinskall på bålet?

Da kan det hande du bør tenke om igjen: Det generelle bålforbudet som gjelder i hele landet, fra 15. april til 15. september, inntrer nemlig mandag etter palmesøndag, midt i påskeferien for mange.

Norsk brannvernforening minner om bålforbudet, også i forbindelse med advarslene om stor skogbrannfare i Sør-Norge.

Slik virker bålforbudet

Båltenning er en del av allemannsretten i Norge, men deler av året er det forbudt å brenne bål:

Ifølge forskrift 17. desember 2015 nr. 1710 om brannforebygging, heter det blant annet at «Det er i tidsrommet 15. april til 15. september forbudt å gjøre opp ild i eller i nærheten av skog og annen utmark uten tillatelse fra kommunen. Kommunestyret selv kan gjennom lokal forskrift fravike dette forbudet dersom lokale forhold tilsier det.»

Ifølge forskriften er det likevel lov å tenne bål eller grille der det åpenbart ikke kan medføre brann. Eller på tilrettelagte grill- og bålplasser som er godkjent til bruk hele året, selv under bålforbudet.

- Bålreglene åpner for bruk av skjønn, understreker Lasse Heimdal, generalsekretær i Norsk Friluftsliv.

- Du kan tenne opp bål i tilfeller hvor det ikke åpenbart kan medføre brannfare. Det kan for eksempel være etter mye nedbør, eller på sand, i god avstand fra vegetasjon, forteller Heimdal videre.

Du kan også søke kommunen om dispensasjon. For å sjekke de lokale forskriftene i kommunen der du oppholder deg, kan du ifølge Lovdata søke etter «åpen brenning» og «det aktuelle kommunenavnet».

Eksempelvis finner vi reglene for Oslo kommune her.

Selv om det er generelt bålforbud har du lov til å tenne bål der det er opplagt at det ikke kan starte en brann. Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB) understreker på nettsida sin «Sikker hverdag» at det skal svært mye nedbør til for at det opplagt ikke kan føre til brann.

Og ja, du kan bli straffet om du brenner bål uten tillatelse.

Slik lager du muffins på tur – bakt i appelsinskall på bålet! Vis mer

- Gjelder også engangsgrill

Norsk brannvernforening advarer mot økende skogbrannfare i Sør-Norge.

- Vi registrerer at sesongen for skog-, kratt- og lyngbranner er i gang i Sør-Norge. Det gjelder blant annet på Sørlandet hvor det har vært en rekke slike branner den siste tiden, sier administrerende direktør Rolf Søtorp i Norsk brannvernforening.

Brannvernforeningen forklarer at det i overgangen mellom vinter og vår og før vegetasjonen har rukket å bli grønn, blir skogbunnen fort veldig tørr uten nedbør. Gammel kvist som ligger på bakken, og tørre kratt gjør også at brannfaren øker.

- Under sånne forhold skal det bare en ørliten gnist til før naturen står i lys lue. Særlig om det blåser i tillegg, påpeker Søtorp.

Med stedvis tørr vegetasjon i lavlandet i en rekke fylker i Sør-Norge advarer han mot å gjøre opp ild i skog og mark før det kommer påfyll av nedbør.

- Det gjelder også bruk av engangsgrill. Generelt mener vi at engangsgrill er et lite egnet produkt for bruk i skog og mark, både på grunn av brannfaren og hensynet til miljøet, sier Søtorp.

Stor skogbrannfare

Ifølge NTB, øker skogbrannfaren over hele landet, med unntak av Nord-Norge og Trøndelag. Enkelte steder i flere fylker er brannfaren ansett som stor.

Meteorologisk institutt har utstedt varsel om stor skogbrannfare enkelte steder i både Oslo, Vestfold, Aust-Agder og Møre og Romsdal.

Du kan selv sjekke varsel om skogbrannfare der du oppholder deg, hos Meteorologisk institutt (Yr.no).

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer