Barne- og familiedepartementet

Foreslår ny klagegrense - slaktes

Advarer mot konsekvensen for forbrukerne.

SKROTET: Elektrisk avfall på Haraldrud gjenbruksstasjon i Oslo. Illustrasjonsfoto. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB
SKROTET: Elektrisk avfall på Haraldrud gjenbruksstasjon i Oslo. Illustrasjonsfoto. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB Vis mer
Publisert

Dersom det innføres et klagegebyr på 1243 kroner og klagegrensen heves til 5000 kroner, blir det dyrere å være forbruker, mener Forbrukerrådet.

Rådet er ikke nådig i sin kritikk av Barne- og familiedepartementets forslag og ber departementet trekke det.

- Forslaget vil gjøre det dyrere å være forbruker, føre til færre reparasjoner og gi oss et mindre bærekraftig samfunn. Det bør åpenbart legges tilbake i skuffen eller aller helst skrotes fullstendig, sier direktør Inger Lise Blyverket i Forbrukerrådet.

Mål om reduksjon

I dag kan man klage gratis til Forbrukerklageutvalget dersom for eksempel vaskemaskinen går i stykker før reklamasjonstiden utløper. Departementet foreslår nå å innføre et gebyr på 1243 kroner. I tillegg foreslår departementet å fjerne klagemuligheten dersom reparasjonen koster under 5000 kroner.

Bakgrunnen for forslaget er å redusere antall klager som sendes til Forbrukerklageutvalget.

- Kvier seg

Ventetiden er i dag om lag to år.

- Vi vet at mange forbrukere kvier seg for å klage. Å innføre gebyr og verdigrenser hever denne terskelen betydelig. Det finnes da heller ikke dårligere tidspunkt å innføre noe slikt enn nå, midt under en dyrtid, sier Blyverket.

Hun peker også på at resultatet kan bli at forbrukere ender opp med å kjøpe nytt fremfor å klage.

- Hvis vaskemaskinen kostet 5000 kroner, er det sjelden reparasjonen vil koste mer enn selve produktet. Dette fremmer bruk og kast, og har opplagt en negativ effekt på miljøet, sier Blyverket.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer