Vinstein

Forklarer dette

Derfor ligger det «glassbiter» i bunnen av vinflaska.

VINSTEIN: Det ser kanskje ikke så appetittlig ut, men hva er det for noe? Foto: Elisabeth Dalseg
VINSTEIN: Det ser kanskje ikke så appetittlig ut, men hva er det for noe? Foto: Elisabeth Dalseg Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Er det feil på vinen du kjøper på Vinmonopolet, kan du få ny eller pengene tilbake. Vond lukt, som mugg, er en god grunn til å bytte vinen, men hva med bunnfall eller andre partikler som legger seg i bunnen?

Du har kanskje opplevd å se en vin som har små partikler i bunnen, faktisk kan det se ut som små glassbiter. Dersom flaska er hel, er det neppe snakk om glassbiter, men snarere det som kalles vinstein.

VINMONOPOLET: Kvier du deg for å bytte vin du har oppdaget noe feil med på Vinmonopolet? Det bør du ikke gjøre. Her får du en liten oversikt over hva du har lov til å reklamere på eller bytte! Video: Embla Hjort-Larsen. Vis mer

Vinstein

Trygve Brekke, kjemiker i Vinmonopolet, forklarer hva vinstein er:

- Det er rett og slett et salt som er består av vinsyre og kalium, som finnes naturlig i vin, som danner krystaller. De finner man ofte i bunnen av flaska eller under korken, forteller han.

Vinprodusentene har ulike tiltak for å unngå at vinstein dannes. Blant annet kuldestabiliseres vinen ved mellom -1 og -4 grader etterfulgt av filtrering, men det kan også tilføres en annen metode er å tilføre metavinsyre som hindrer saltdannelsen.

Virkningen av metavinsyre er tidsbegrenset, dette betyr at ved lagring, vil vinen begynne å felle ut vinstein. Derfor brukes denne metoden kun på viner som skal konsumeres forholdsvis raskt. Det gjelder kun for en periode. så i en vin som lagres er det sjanse for at det dannes vinstein.

- Overhodet ikke farlig

Det smaker ingenting, er kanskje ikke så lekkert å se på, men er det farlig?

- Det er overhodet ikke farlig. Dersom du drikker det, vil det i magesekken spaltes vinsyre og kalium, men det er ikke farlig, forteller Brekke.

Dog bør du være obs på vinstein i «bag-in-box» eller vin på pose, ofte kalt pouch. Vinstein som dannes i posen kan i visse tilfeller sitte fast i ventilen og forårsake lekkasjer. Det kan dannes i ventilen og deretter ødelegge inventaret og føre til lekkasje, og det er ikke bra, forklarer kjemikeren.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer