Er det feil på vinen du kjøper på Vinmonopolet, kan du få ny eller pengene tilbake. Vond lukt, som mugg, er en god grunn til å bytte vinen, men hva med bunnfall eller andre partikler som legger seg i bunnen?
Du har kanskje opplevd å se en vin som har små partikler i bunnen, faktisk kan det se ut som små glassbiter. Dersom flaska er hel, er det neppe snakk om glassbiter, men snarere det som kalles vinstein.
Vinstein
Trygve Brekke, kjemiker i Vinmonopolet, forklarer hva vinstein er:
- Det er rett og slett et salt som er består av vinsyre og kalium, som finnes naturlig i vin, som danner krystaller. De finner man ofte i bunnen av flaska eller under korken, forteller han.
Vinprodusentene har ulike tiltak for å unngå at vinstein dannes. Blant annet kuldestabiliseres vinen ved mellom -1 og -4 grader etterfulgt av filtrering, men det kan også tilføres en annen metode er å tilføre metavinsyre som hindrer saltdannelsen.
Virkningen av metavinsyre er tidsbegrenset, dette betyr at ved lagring, vil vinen begynne å felle ut vinstein. Derfor brukes denne metoden kun på viner som skal konsumeres forholdsvis raskt. Det gjelder kun for en periode. så i en vin som lagres er det sjanse for at det dannes vinstein.
- Overhodet ikke farlig
Det smaker ingenting, er kanskje ikke så lekkert å se på, men er det farlig?
- Det er overhodet ikke farlig. Dersom du drikker det, vil det i magesekken spaltes vinsyre og kalium, men det er ikke farlig, forteller Brekke.
Dog bør du være obs på vinstein i «bag-in-box» eller vin på pose, ofte kalt pouch. Vinstein som dannes i posen kan i visse tilfeller sitte fast i ventilen og forårsake lekkasjer. Det kan dannes i ventilen og deretter ødelegge inventaret og føre til lekkasje, og det er ikke bra, forklarer kjemikeren.