Trenger du bunadsforsikring?

Forsikre denne?

Dagen hvor folk landet rundt lufter bunaden sin i gatene med vaiende flagg i ene hånda og softis i den andre, er rett rundt hjørnet. Men trenger du bunadsforsikring? Vi har svaret!

SNART 17. MAI: Snart er 17. mai her og finstasen skal fram. Men trenger du egentlig bunadsforsikring dersom du har bunad? Foto: Asmus Koefoed/Shutterstock/NTB
SNART 17. MAI: Snart er 17. mai her og finstasen skal fram. Men trenger du egentlig bunadsforsikring dersom du har bunad? Foto: Asmus Koefoed/Shutterstock/NTB Vis mer
Publisert

- Om ikke lenge fylles gater over det norske land med flotte bunader, norske flagg og barn med én is i hver hånd.

Noen velger å forsikre bunaden sin, og andre har kanskje ikke tenkt tanken. Men dersom du får en rift i stakken eller søler rødvin på skjorta, skulle du vel kanskje ønske du hadde det likevel.

Solgte 200 bunadsforsikringer

De aller fleste forsikringsselskaper har bunadsforsikringer. Vi har pratet med to av dem:

- Vi selger bunadsforsikring hele året, men ikke overraskende selger vi flere i mai. I mai i fjor solgte vi over 200 bunadsforsikringer. Det er faktisk et fåtall som faktisk forsikrer bunaden sin, forteller skadeforebygger Therese Hofstad-Nielsen i Fremtind til DinSide.

- Hvor mange av de som kjøpte forsikring brukte den?

- Vi har registrert relativt få bunadsskader de siste to årene, nær 20 skader i forbindelse med 17. mai. For det første har vi hatt to unormale og rolige 17.mai-feiringer under pandemien. Vi regner derfor med å få inn betydelig flere skader i år. I tillegg tror vi det er en del mindre bunadsskader som ikke blir meldt til oss, og mange fikser på små skader selv, forteller hun.

Skadeforebygger Therese Hofstad-Nielsen i Fremtind. Foto: Fremtind
Skadeforebygger Therese Hofstad-Nielsen i Fremtind. Foto: Fremtind Vis mer

Sjekk forsikringen din

Sigmund Clementz i IF forteller at hver og én selv må vurdere om bunadsforsikring er noe de faktisk trenger.

- Man bør også tenke på om dette er noe du er dekket for fra før via innboforsikring eller reiseforsikring, sier han og legger til:

- Dersom man setter seg ordentlig inn i forsikringsvilkårene for innbo- og reiseforsikringen, kan man oppdage at man kanskje er dekket for det man er interessert i.

Han forteller at forsikringen er mest brukt av de som bruker bunaden en del utover 17. mai eller én og annen pyntet anledning.

- Dersom man er med i kor bruker man kanskje bunaden mer enn gjennomsnittet, eller om du har en spesielt dyr bunad bør du vurdere en egen bunadsforsikring, forteller han.

STRYKE BUNADSKJORTA: I denne videoen viser Vilde Kristine Bråthen Oma, bunadstilvirkar ved Heimen Husfliden hvordan man bør stryke skjorta før bruk. Video: Embla Hjort-Larsen. Vis mer

Dekker ikke dette

Både IF og Fremtind forteller at man bør man passe ekstra godt på bunaden når man ikke bruker den.

- Dersom bunaden blir markspist i klesskapet eller den får en naturlig slitasjeskade, så dekkes ikke dette av innbo- eller bunadsforsikringen, sier Clementz.

Han forteller at forsikring har ett hovedprinsipp: Det skal dekke det som skjer brått eller uforutsett.

På If sine sider står det at bunadsforiskringen ikke dekker: Slitasje, feil eller mangler ved gjenstanden, insekter og mark eller utleie.

Leier du altså ut bunaden for en liten slant, må du selv ta kostnadene dersom det skjer noe med den.

- Henger bunad i rå kjeller og det kommer mugg på, gjelder heller ikke forsikringen. Så det å ha tilsyn til bunaden med jevne mellomrom vil være lurt, forteller han.

OPPBEVAR DEN PENT: Bunaden er kanskje det dyreste klesplagget du har, og bør til enhver tid oppbevares riktig. Foto: Fremtind
OPPBEVAR DEN PENT: Bunaden er kanskje det dyreste klesplagget du har, og bør til enhver tid oppbevares riktig. Foto: Fremtind Vis mer

Ikke slurv med luftingen

Fremtind skriver at når bunaden skal henges bort bør du ikke slurve med luftingen, selv om det kan være fristende å komme seg raskt i seng etter en lang dag. Noe av det viktigste er å sørge for at bunaden er ren og i god stand når den henges bort etter bruk.

- Vi får ofte inn skader på bunaden som skyldes insekter og møll. Dette dekkes ikke av forsikringen, siden det er ditt eget ansvar å oppbevare bunaden forsvarlig, opplyser skadeforebyggeren.

Når bunaden skal henges bort, må den være tørr, slik at den ikke mugner. Om bunaden får henge til lufting en natt, kvitter den seg med lukt og fukt.

Men Clemetz legger til en annen ting man bør tenke på ved lufting:

- Vi vet om tilfeller det bunaden ble luftet ute på terassen, og da har det skjedd bunader blir stjelt, så det anbefaler vi ikke. Den er veldig verdifull og man må ta hensyn til at den ikke kan blir stjålet, sier han.

Tilsyn ved lufting kan altså være en god idé.

Har det kommet møll eller egg på bunaden?

Dersom du tar fram bunaden etter lang tid i oppbevaring, og du ser at den likevel har blitt rammet av møll, har Fremtind et par tips:

- Da bør den ristes godt, og fryses ned over natten for å drepe eventuelle egg. Deretter børster og rister du bunaden ren for møllrester og egg, forteller Hofstad-Nielsen.

Den vanligste skaden

- Vår erfaring er st den vanligste bunadskaden er at den blir rammet av brann i hjemmet. Men da er den dekket av innboforsikringen, forteller han og legger til at man må være obs på at det kan være en belpøpsgrense. Derfor ber han hver og én sjekke dette med forsikringsselskapet sitt, sier Clementz.

VASK FOR HÅND: Bunadskjorta skal man helst unngå å vaske i vaskemaskinen. Her får du tips til hvordan den bør vaskes. Video: Embla Hjort-Larsen. Vis mer

Men mister du bunaden, er det én ting du aldri vil få igjen.

- Affeksjonsverdien vil ikke et forsikringsselsksap kunne dekke.

Summa summarum: Ta stilling til sitt eget bruk hvordan og hvor ofte man bruker den. Sørg for å oppbevare den riktig og sjekk til den i ny og ne. Sett deg inn i forsikringsvilkårene dine.

- Man kan bli overrasket over hvor mye man får dekket, sier Clementz.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer