Badestamp:

Forsker advarer: Du kan bli syk

Dette er faretegnene du skal se etter, ifølge eksperten.

KOS I STAMPEN: En liten dupp i badestampen høres uskyldig ut, men tar du ikke forholdsregler kan du bli skikkelig dårlig. Foto: Shutterstock
KOS I STAMPEN: En liten dupp i badestampen høres uskyldig ut, men tar du ikke forholdsregler kan du bli skikkelig dårlig. Foto: Shutterstock Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Vårvarmen har meldt sin ankomst, med deilige soldager og T-skjortevær.

Da kan det kanskje friste å fyre opp badestampen for en koselig kveld med venner og kjente? Vel, les dette før du hopper oppi!

Avføring og svette

For Primrose Freestone, som er seniorlektor i klinisk mikrobiologi ved Leicester-universitet i Storbritannia, kommer med en klar advarsel:

I en artikkel skrevet for The Conversation som også er delt av danske Videnskab.dk, avslører hun noen mildt sagt ubehagelige fakta om den deilige, varme badestampen din.

Når du senker deg nedi det oppvarmede vannet, tar du nemlig med deg alt du måtte ha på huden din til enhver tid.

- Det inkluderer de cirka 100 milligram med avføring som normalt er å finne mellom rumpeballene. Kort og godt så betyr det at vi sannsynligvis puster inn, eller svelger, våre spavenners bakterier, virus og sopper, mens vi slapper av i det varme vannet, advarer hun.

Ifølge mikrobiologen øker nivåene av avføring og svette, og eventuelt også urin, jo flere personer som befinner seg i badestampen.

- Tap av bevissthet

Hus-, hytte- og hagebutikken Fritido anbefaler at vannet i badestampen skal byttes ut etter hvert bruk.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.