Paracetamol:

Forsker advarer: - Kan være dødelig

Dansk forsker går ut med tydelig advarsel for influensasesongen.

PARACETAMOL: Legemiddelet selges under flere forskjellige merkenavn i Norge, og brukes mot smerter og feber. Foto: Berit Roald / NTB
PARACETAMOL: Legemiddelet selges under flere forskjellige merkenavn i Norge, og brukes mot smerter og feber. Foto: Berit Roald / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Paracetamol er et svært vanlig legemiddel i Norge, og selges under flere forskjellige merkenavn.

Legemiddelet fås kjøpt på kiosker og hos dagligvarebutikker, og svært mange har nok allerede en boks i medisinskapet sitt.

Ifølge Folkehelseinstituttet (FHI) anbefaler Legemiddelverket paracetamol som førstevalg mot smerter og feber.

- I verste fall dødelig

Nå går den danske forskeren i klinisk toksikologi, Alaa Daoud, ut med en advarsel når det kommer til bruken av legemiddelet.

Han sier at paracetamol kan være farlig om vi tar for mye av det.

- Det kan gi leverskader og i verste fall være dødelig, sier han i en kronikk publisert hos det danske nettstedet Videnskab.dk.

Det kan være spesielt viktig å tenke på nå i influensasesongen, mener han.

Daoud jobber ved den danske Giftlinjen, en tjeneste som tilsvarer den norske Giftinformasjonen. Han kan fortelle at han daglig ser tilfeller med paracetamolforgiftning.

Bare i området rundt hovedstaden København blir to personer innlagt med forgiftningssymptomer daglig, ifølge forskeren.

Giftstoffer hoper seg opp

Paracetamol er også det legemiddelet som Giftinformasjonen i Norge får flest henvendelser om, opplyser FHI.

- Det gjelder både antall henvendelser totalt og henvendelser som er klassifisert som tilfeller med «fare for eller etablert alvorlig forgiftning».

Til voksne anbefaler det norske Legemiddelverket at paracetamol kan gis inntil fire ganger i døgnet. Den oppdaterte maksimale døgndosen for barn og voksne over 50 kilo er fire gram, ifølge Legemiddelverket.

Det bør gå minst fire til seks timer mellom hver dose.

- For barn og voksne som veier mellom 40 og 50 kilo er maksimal døgndose tre gram. Opprinnelig anbefalte vi fire gram også for dette vektintervallet. Vi har imidlertid valgt å redusere døgndosen til tre gram for å øke sikkerhetsmarginen mot grensen for det Giftinformasjonen har vurdert som mulig overdosering ved bruk over mer enn to døgn, skriver de.

MEDISINER: Visste du at du kan levere medisinene dine til et apotek for destruksjon? Video: Berit B. Njarga. Klipp: Tobias Fjeldvang. Vis mer

Tar man for mye paracetamol, advarer Daoud om at det kan hope seg opp med giftstoffer i levra.

Fem konkrete råd

Når man tar paracetamol, dannes det små mengder av et giftstoff kalt NAPQI. Normalt sett greier levra kjapt å kvitte seg med disse.

Men tar du flere piller, vil det dannes mer gift i kroppen.

- Akkurat som om de fleste av oss ikke klarer å holde ti baller i lufta uten å miste dem, klarer ikke levra vår å holde tritt når det lages for mye NAPQI uten å ta skade eller gå helt under. Det kan man i verste fall dø av, sier han.

Daoud gir deg fem konkrete råd for å unngå paracetamolforgiftning.

  • Noter deg når du tar tablettene, slik at du kan følge med på tida.
  • Aldri ta mer enn anbefalt døgndose (fire gram). Ikke ta mer om gangen enn det som står angitt på pakningsvedlegget. Glemmer du å ta en dose, skal du ikke ta dobbel dose.
  • Pass på at du venter minst seks timer mellom hver tablett.
  • Sjekk at ikke du bruker andre tabletter som også inneholder paracetamol.
  • Ikke la barn få tak i medisinene dine. Her viser forskeren til en dansk studie om paracetoverdoser hos barn under seks år, og advarer om at barn kan finne på å spise tablettene ved et uhell mens de leker.

Merker ikke symptomene

Ifølge Folkehelseinstituttet er det slik at personer som har tatt skadelige høye doser paracetamol ofte ikke legger merke til de første symptomene på forgiftning.

- Tidlige symptomer kan være magesmerter og kvalme. Tegn på leverskade kommer etter ett til 1,5 døgn etter skadelig høyt inntak, skriver de.

Får man en slik leverskade, kan det føre til alvorlig leversvikt. Det er en livstruende tilstand med alvorlige komplikasjoner.

Blir man forgiftet av paracetamol, vil man få en motgift intravenøst på sykehuset. FHI omtaler behandlingen som effektiv, men den må startes innen en viss tid etter at en skadelig enkeltdose er inntatt.

- Det er få som dør av paracetamolforgiftning i Norge, men hvert år er det flere personer som må behandles for alvorlig leverskade, skriver FHI.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer