Forsker: - Kaldfem minutter

Forsker Kristian Solheim Thinn har gått vitenskapelig til verks for å finne den mest effektive måten å kjøle ned drikke.

KJAPT: I isvann kan drikken bli 5°C på bare ti minutter, sier forskeren. Foto: NTB
KJAPT: I isvann kan drikken bli 5°C på bare ti minutter, sier forskeren. Foto: NTB Vis mer
Publisert

Forskeren har gått gjennom nøye testing i isbad, vannbad, snø, fryser og kjøleskap.

Han har funnet ut at den optimale kjølemetoden avhenger av hvor kald drikken skal være, og hvilke hjelpemidler du har tilgjengelig.

- Er du fornøyd med 9 grader, kjøles en 0.33 L-boks ned på bare femten minutter i vannbad fra springen. I isvann trengs bare 5 minutter for å nå 9 grader. Dette er serveringstemperatur for bayer og pale ale, sier forsker i Sintef Energi, Kristian Solheim Thinn, i en pressemelding.

KJØLESKAPET, ELLER?: Her får du svaret på om du bør oppbevare sjokoladen i kjøleskapet, eller i romtemperatur. Video: Embla Hjort-Larsen / Storyblocks. Vis mer

For dem som foretrekker enda kaldere drikke, er isvann den raskeste metoden. Da kan drikken bli 5 grader på bare ti minutter.

I kjøleskapet er prosessen mye lenger.

- Du må være ut i god tid om kjøleskapet er eneste hjelpemiddel. Det tar 2,5 timer å kjøle ned til 9 grader, men hele 10 timer å nå 5 grader, råder forskeren.

Om snøen er ditt eneste hjelpemiddel opplyser forskeren at en 0,33 L-boks blir 5 grader på en halvtime, mens en 1,5 liters flaske tar 45 minutter.