Forskere har funnet svar på kattegåte

Pus vil ut, du åpner døra, den går ut og blir borte. Etter en stund kommer den tilbake, men vi vet lite om hvor den går. Ikke særlig langt, viser ny forskning.

KATTESTUDIE: Forskere GPS-sporet 100 huskatter for å registrere hvordan de bevegeer seg utendørs. Foto: Gorm Kallestad / NTB
KATTESTUDIE: Forskere GPS-sporet 100 huskatter for å registrere hvordan de bevegeer seg utendørs. Foto: Gorm Kallestad / NTB Vis mer
Publisert

NMBUs forskere og studenter har GPS-sporet 100 huskatter i Ås kommune i Viken for å finne ut hvor katter går når de er ute på egen hånd. Konklusjonen er at de ikke går spesielt langt, skriver Norges miljø- og biovitenskapelige universitet (NMBU) i en pressemelding.

Svaret på det store kattemysteriet viste seg å være at kattene tilbringer i gjennomsnitt 79 prosent av tiden utendørs innenfor 50 meter fra eierens hjem.

Den gjennomsnittlige lengste avstanden for alle kattene var 352 meter.

– Enkelte individer vandret relativt langt, type flere kilometer, men det var altså unntakene, sier professor Richard Bischof.

Sosiale dyr

Studien viste ikke bare hvor langt kattene gikk, men også hvor de bevegde seg i forhold til andre katter i området.

Ifølge NMBU var tettheten av katter i Ås skyhøy. Bischof påpeker at de fleste katteeiere neppe tenker på katten sin som en del av en større dyrebestand, men det er den definitivt, ifølge forskeren.

– Vi må slutte å se på dyrebestander som en samling individer eller et enkelt tall, kommenterer Bischof.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer