Corona og pollenallergi

Forskjellen på coronasmitte og pollenallergi

Hva er de viktigste forskjellene på symptomene, og vil du merke forskjell?

POLLENALLERGI OG CORONA: I utgangspunktet skal det være mulig å skille mellom symptomer fra pollenallergi og en infeksjon forårsaket av coronaviruset. Foto: NTB Scanpix
POLLENALLERGI OG CORONA: I utgangspunktet skal det være mulig å skille mellom symptomer fra pollenallergi og en infeksjon forårsaket av coronaviruset. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Publisert

Årets pollensesong er i gang, ifølge Norges astma- og allergiforbund (NAAF).

Er du usikker på om du har allergi eller kan være smittet av corona, bør du følge rådene fra myndighetene, råder NAAF.

Og hvordan merker du forskjell på symptomene?

Her er pollensesongen i gang

Ifølge rådgiver Anna Bistrup i NAAF, startet pollensesongen allerede i slutten av januar i Møre og Romsdal. I Nord-Norge er det derimot store mengder snø - og lenge igjen før sesongen starter.

- Or og hassel er mest påvirket av klimaendringer, mens spredningen av bjørkepollen starter rundt 20. april hvert år, forteller Bistrup.

Hvordan pollensesongen blir fremover, avhenger ifølge Bistrup av vær og vind, og hvordan våren utarter seg videre.

En annerledes pollensesong

Samtidig tror Bistrup mange kan oppleve årets pollesesong annerledes enn andre år.

- Mange er hjemme, og flere nordmenn går mye tur ute. Dermed utsetter man seg selv for mer pollen enn man ville gjort i en vanlig hverdag, hvor man drar på jobb, sier Bistrup, og legger til at det er stor sammenheng mellom hvor mye utendørsaktivitet man har, og hvor sterke symptomer man før.

Er du usikker på når pollensesongen slår til i ditt nærområde, og ønsker dagens polenvarsel, anbefaler NAAF å sjekke deres pollenkalender og det daglige pollenvarselet.

Corona eller pollenallergi?

Det er også stor usikkerhet rundt corona, og om eventuelle symptomer man har kan være corona - eller allergi.

- Vi får veldig mye spørsmål rundt dette – folk er usikre på om de har symptomer på en virusinfeksjon eller allergi, sier Bistrup, som råder de som er usikre, til å følge rådene fra FHI om å holde seg hjemme.

De fleste som har allergi tror Bistrup at vil kjenne igjen symptomene som allergien gir - og klare å skille disse fra eventuell coronasmitte. Det samme tror professor Anne Spurkland, ved medisinsk institutt ved Universitetet i Oslo. Hun sier til Dinside at det i utgangspunktet skal være relativt enkelt å skille smitte av corona fra allergisymptomer.

- Generelt gir corona etter det vi ser lite snørr- og slimproduksjon, dette er ikke typiske coronavirus-symptomer, men mer klassiske allergisymptomer, sier Spurkland.

Noen av symptomene som derimot går igjen blant de som har fått corona, er ifølge Spurkland tørrhoste, feber, muskelsmerter og tap av smaks- og luktesans.

- Det er ikke mange av disse symptomene som passer med allergi, påpeker Spurkland.

Hva med astma?

Professor Spurkland påpeker at en del av de som har pollenallergi, ikke bare har kløe og tett eller rennende nese, men også astma og kronisk lungesykdom.

Amsta og coronasmitte

OUS har ikke holdepunkter for at andelen personer som smittes er økt ved underliggende astma, men det kan utgjøre en risikofaktor for alvorlig forløp ved smitte med covid-19. De skriver at risikoen for alvorlig forløp er høyere ved samtidig tilstedeværelse av flere risikofaktorer, som alder over 65 år, høyt blodtrykk og diabetes. Samtidig er det sannsynlig at norske pasienter med kroniske sykdommer (som astma) som er godt behandlet, ikke har samme forhøyede risiko for alvorlig forløp.

Barneavdelingen for allergi og lungesykdommer ved sykehuset skriver at det ikke ser ut til at barn med kronisk lungesykdom er spesielt utsatt ved Covid-19-smitte

- Personer med kronisk lungesykdom regnes blant risikogruppene for Covid-19 sykdom, siden dette i utgangspunktet er en øvre luftveisinfeksjon. Likevel ser det foreløpig ikke ut til at personer med astma er spesielt utsatt for alvorlig forløp av Covid-19, sier Spurkland.

Hun viser til følgende informasjon fra Oslo universitetssykehus (OUS) som ble publisert forrige uke.

Verre symptomer på grunn av allergi?

Men tror man at allergi kan forsterke coronasymptomer - om man skulle bli smittet?

Ifølge Spurkland vet man ikke dette enda fordi dette er en sykdom som ikke har vært her så lenge.

- For alt vi vet kan kanskje allergi være en fordel. Hvis det renner fra nesen din er det ikke sikkert at viruset kommer like lett til, sier Spurkland.

Hun råder de som har allergier eller andre sykdommer og er bekymret for coronasmitte og følgene av det, om å følge hygienerådene og å holde avstand til andre.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer