Allergi eller corona

Forskjellene på symptomer ved pollenallergi og coronasmitte

Hvordan skille allergi fra corona? Årets pollensesong kan bli kraftigere enn i fjor. Her får du hjelp til å tolke symptomene.

FAKTISK: Dette er forskjellene på de klassiske symptomene på pollenallergi, og coronaviruset. Video: Faktisk.no Vis mer
Publisert

Så langt så forløper pollensesongen seg ganske normalt, ifølge Norges astma- og allergiforbund (NAAF).

En kikk på dagens pollenvarsel viser at det nå er spredning av både or og hassel over store deler av Østlandet og Trøndelag.

Men når betyr snørr og kløe i halsen at det er allergien som blusser opp - og ikke at du er smittet av coronaviruset?

Dette er symptomene

En kikk på FHIs tabell over de vanligste felles symptomene på corona og allergi kan være til hjelp for å skille eventuelle symptomer fra hverandre.

Typiske symptomer ved covid-19 og allergi

Symptomer Covid-19 Allergi
FeberVanligSjelden
HosteVanligNoen ganger
TungpustethetVanligNoen ganger
HodepineVanligNoen ganger
SlapphetVanligNoen ganger
Nedsatt lukte- og/eller smaksansVanligNoen ganger
MuskelverkVanligSjelden
Sår halsNoen ganger (vanlig hos barn)Sjelden (men kløe kan forekomme)
Rennende eller tett neseNoen gangerVanlig
NysingSjeldenVanlig

Da vi spurte professor Anne Spurkland medisinsk institutt ved Universitetet i Oslo i fjor om dette i mars i fjor, uttalte hun at det i utgangspunktet skal være relativt enkelt å skille smitte av corona fra allergisymptomer.

- Generelt gir corona etter det vi ser lite snørr- og slimproduksjon, dette er ikke typiske coronavirus-symptomer, men mer klassiske allergisymptomer, sa Spurkland da.

Dette stemmer godt overens med FHIs råd til Dinsides lesere i november. Lege Helena Niemi Eide ved FHI uttalte da følgende:

- Rennende nese som eneste symptom er ikke typisk for coronasykdom.

- Er man i tvil om man kan være syk eller om det «bare» er allergien så bør man heller være litt ekstra forsiktig og følge myndighetenes råd, spesielt hvis man bor i et område med høyt smittetrykk, påpeker seniorrådgiver Anna Bistrup i Norges astma og allergiforbund (NAAF).

Pollensesongen 2021

Seniorrådgiver Anna Bistrup i NAAF sier til Dinside at fjorårets pollensesong var rekordmild.

- Våre pollenforskere sier at det ikke kommer to milde sesonger etter hverandre, så i år er det ekstra viktig at allergikere tar sine medisiner, påpeker hun, og anbefaler samtidig å bruke pollenvarslingen aktivt for å ha oversikt over hvor mye spredning det er der man oppholder seg.

Hun sier videre at de får en del henvendelser om symptomer som kan være felles for allergi - og corona.

- Vi ser også at mange pollenallergikere kjenner symptombildet sitt godt og tar de medisinene de skal. Men vi får tilbakemeldinger om at noen opplever det plagsomt å nyse eller ha rennende nese fordi de er redd for å bli oppfattet som syke av omgivelsene, legger hun til.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer