Matsvinn etter oste-VM

Fortviler etter Oste-VM: - Skandale

Flere tonn av verdens beste oster gikk i søpla etter at Oste-VM var avsluttet.

OSTEHIMMELEN: Forrige helg ble gylne delikatesser fra hele verden vurdert i Trondheim. Restene gikk i søpla. Her fra Oste-VM i Bergen der også alle restene gikk i søpla. Foto: NTB
OSTEHIMMELEN: Forrige helg ble gylne delikatesser fra hele verden vurdert i Trondheim. Restene gikk i søpla. Her fra Oste-VM i Bergen der også alle restene gikk i søpla. Foto: NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Årets verdensmesterskap i Ost er vel gjennomført i Trondheim, med et meget hyggelig resultat: Verdens beste ost er norsk!

250 dommere fra inn- og utland vurderte mer enn 4500 oster før Gangstad GårdsysterI kunne hente hjem den gjeve tittelen for blåmuggosten Nidelven blå.

Men kåringen har en mørk bakside. Ysteteknolog Pascale Baudonnel fra Ystebui har tatt til Facebook for å rette søkelyset mot hva arrangørene måtte gjøre med osten etter at vinneren var kåret.

«Det verste med Oste-VM er matkastingen. Jeg anslår at 6-8 tonn ost av prima kvalitet gikk til «energiproduksjon» etter ostefesten på grunn av Mattilsynet sin rigide tolking av regelverket. Det er veldig vondt,» skriver Baudonnel på Facebook. Hele innlegget kan dere lese her.

- Jeg er veldig frustrert over at vi i 2023 ikke klarer bedre enn å kaste mange tonn god ost, på grunn av stivbeint byråkrati, sier Baudonnel til DinSide.

Baudonnel har flere ganger vært dommer i Oste-VM, og sist Oste-VM ble arrangert i Bergen i 2018 tok hun opp problemstillingen med arrangørene.

I forkant av årets arrangement tok hun det også opp med arrangørene, som prøvde å få til en løsning med Mattilsynet, men uten å lykkes.

- Da har jeg bare én ting igjen: Å uttrykke frustrasjon.

Det er en preget og sliten Baudonnel vi har på telefonen. Hun synes det er ubehagelig, og forteller at hun føler seg som en varsler.

- Men jeg måtte ta på meg den rollen, fordi det plager meg så sterkt. I forkant mistet jeg nesten nattesøvnen i forsøk på å finne en løsning. Det spant og spant.

Hun kjenner det er en lettelse at det nå trekkes fram i offentligheten.

Ut mot Mattilsynet

Baudonnel roser flere ganger både arrangement og arrangør, og forteller at hun ikke ønsket å gå ut med dette i forkant, for ikke å legge en demper på ostefesten. Men i etterkant klarer hun ikke lenger å holde igjen.

HJERTESUKK: - Jeg skammer meg på Norges vegne, sier Pascale Baudonnel. Foto: David Undredal
HJERTESUKK: - Jeg skammer meg på Norges vegne, sier Pascale Baudonnel. Foto: David Undredal Vis mer

- Dette er ikke et angrep på arrangøren, men på byråkratiet og Mattilsynet som ikke evner å se løsninger.

Baudonnel selger ysteutstyr gjennom Ystebui, og har gjennom 30 år hatt flere kamper med Mattilsynet.

- Jeg er ganske sliten og utmattet av disse kampene. Det er en tung og mektig aktør jeg mener har fått altfor stor makt i samfunnet.

Hun presiserer at lover og regler er viktige, og at vi trenger et Mattilsyn som kan ha oppsyn med næringen.

- Men det må ikke fristilles medmenneskelighet, visdom og samfunnsnytte!

Hun synes at Mattilsynet altfor ofte håndhever regelverket altfor hardt.

- Jeg får gufs av en Gestapo-følelse av og til. Så tøft kan det være for den enkelte utøver som kommer i unåde hos dem.

Unntak for arrangementet, ikke restene

Mattilsynet er forelagt kritikken fra Baudonnel. Ivar Eiken, avdelingssjef Trondheim og omland i Mattilsynet, skriver følgende i en e-post til DinSide:

- Det er strenge krav til import av melk- og melkeprodukter fra land utenfor Europa, og det er en grunn til det. Faren for at smittsomme sykdommer kan bringes inn i landet er stor, og da kan vi ikke ta noen sjanser.

- Vi har oppfordret arrangør til å få deltakerlandene til å begrense mengden ost som ble sendt til oste-VM, slik at det ikke blir unødvendig mange kilo som destrueres i etterkant. Mattilsynet har hatt en god dialog med arrangør og informert tidlig om at det ikke er mulig å gjøre noe annet.

- Osten som har deltatt i oste-VM har fått lov til å delta på dette lukkede arrangementet, men den er ikke importert slik at den kan omsettes fritt. Det innebærer store forskjeller i kontrollen som er gjennomført i forbindelse med importen.

Se til andre land

Det er ikke det at det ikke er mulig å gjøre unntak, eller å få til gode løsninger. Under Oste-VM snakket Baudonnel med flere andre arrangører om hvordan de løste utfordringen med matsvinn. For eksempel Spania, der Kraftkar vant gull i 2016, ble all osten brukt og delt ut.

På Mondial du Fromage, et litt mindre arrangement i Frankrike ble mesteparten de 3-4 tonn restene av ost gitt bort til frivillige organisasjoner i nærheten. Resten tok arrangørene med seg hjem. Også i Brasil fant de en løsning. Det var en liten vei å gå med myndighetene, men til slutt ble all osten gitt bort til favelaene.

Baudonnel presiserer at det kan være noe risiko forbundet med enkelte oster, men hun påpeker at det er ikke som om arrangementet mangler fagfolk.

- Vi er der, 250 dommere som alle er osteeksperter, som kunne ha sortert sitt bord. De som har smakt på ostene, har en idé om kvaliteten.

Hun forteller at flere av ostene ikke engang var åpnet, men bare hadde et hull av ostebor for å hente ut smaksprøver.

- Risikoen er forsvinnende liten. Det er veldig provoserende, synes jeg som fagperson for ost.

- Forkastelig

Baudonnel er ysteteknolog, med utdannelse fra Frankrike. Hun er med i et kollegium av franske veiledere for småskalaysting, og har holdt kurs og undervist i ysting i mange år, spesielt tradisjonsysting med upasteurisert melk.

- Tradisjonsysting er mitt hjertebarn. Og norsk tradisjonsysting er nettopp å ta vare på råvarene. Bare tenk på budeiene, de var nøye med å passe på at hver eneste dråpe myse ble til brunost.

Det å utnytte alle råvarene er en flott tradisjon hun er stolt av å kunne føre videre.

- Derfor gjør dette ekstra vondt. Å være med på et opplegg der matkasting er en del av systemet.

- Jeg tenker at verden står ovenfor enorme utfordringer og vi trenger ikke lover og regler som bestemmer matkasting i så stor stil. Det er forkastelig!

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer