Giftinformasjonen:

Forveksler avløpsåpner med drikkeflaske

Rekordmange ringte Giftinformasjonen 2020, om alt fra hoggormbitt til inntak av avløpsåpner. Ikke all økningen kan tilskrives at pandemien endret livene våre.

TRAVELT ÅR: Giftinformasjonen hadde et travelt år i 2020, med rekordmange henvenvdelser. Flere hadde forvekslet avløpsåpner med drikkeflaske. Illustrasjonsfoto: NTB
TRAVELT ÅR: Giftinformasjonen hadde et travelt år i 2020, med rekordmange henvenvdelser. Flere hadde forvekslet avløpsåpner med drikkeflaske. Illustrasjonsfoto: NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Giftinformasjonen mottok i fjor 47.437 henvendelser, noe som er 10,3 prosent flere enn i 2019, og høyere enn noen gang før.

– Det har vært et travelt år. Noe skyldes koronaen, men økningen i henvendelser startet før pandemien. Vi finner ikke noen god forklaring på hvorfor, sier avdelingsleder Mari Tosterud ved Giftinformasjonen til NTB.

Siden 2015 er antall henvendelser om uhell med avløpsåpnere nesten tredoblet, noe Giftinformasjonen liker svært dårlig.

– Dette bekymrer oss veldig. Jeg tror ikke folk vet hvor farlige disse midlene er eller behandler og oppbevarer dem trygt nok. Vi har tilfeller med skader etter inhalasjon av gasser eller der noen har forvekslet avløpsåpner med drikkeflaske, med de svært uheldige følgene det kan få. Noen stikker hånden ned i det tette sluket og får det på huden og så i øyet ved uhell, sier Tosterud.

De ekstremt sterke kjemikaliene kan føre til alvorlige skader på hud og slimhinner, men likevel står de ofte lett tilgjengelig i hjemmet. Giftinformasjonen oppfordrer alle til å oppbevare avløpsåpnere utilgjengelig for barn og bruke verneutstyr.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.