Fosser inn

De store nedbørsmengdene har ført til mange skademeldinger.

MYE VANN: I Holmestrand måtte brannvesenet ut med sugebil da vannet fant nye veier fredag formiddag. Bildet er ment som illustrasjon. Foto: Vestfold interkommunale brannvesen ( VIB)
MYE VANN: I Holmestrand måtte brannvesenet ut med sugebil da vannet fant nye veier fredag formiddag. Bildet er ment som illustrasjon. Foto: Vestfold interkommunale brannvesen ( VIB) Vis mer
Publisert

Fredag formiddag meldte If skadeforsikring at skademeldingene stormet inn som følge av det uværet det siste døgnet. Forsikringsselskapet forventer at skadetallet stiger utover fredagen og i helga.

- Regnet skal jo fortsette. Det er først og fremst vann som har trengt inn i kjellere hos boliger og bedrifter på Sørlandet og Østlandet, sier Sigmund Clementz, kommunikasjonssjef i If, i en pressemelding.

Han informerer om at det som regel tar tid før det er mulig å få et godt bilde av hvor mange skader slike regnvær fører til. Det skyldes at det alltid er et etterslep i skademeldingene.

- Å få vann inn i huset eller bedriften påvirker dagligliv og drift i ukevis. Derfor prøver vi å være på plass med skadeeksperter så tidlig som mulig for å hjelpe i en vanskelig situasjon og begrense skadevirkningene for folk og bedrifter.

- Et problem ved store nedbørsmengder

DinSide har vært i kontakt med Fremtind Forsikring, som også melder om stor pågang.

- Skadene er foreløpig fra områdene i Akershus, Oslo, Vest- og Aust-Agder. Vi venter at skadetallet vil stige gjennom dagen og helgen. Vi må regne med at flere skader vil bli meldt når regnet har lagt seg også, forteller kommunikasjonssjef Anette Grønby Rein.

Hun fortsetter:

- Overfylte kjellere har blitt et vanlig problem ved store nedbørsmengder. Et godt forebyggingsråd er derfor å fjerne verdifulle gjenstander fra kjeller og garasje. Vi blir stadig overrasket over hva folk oppbevarer i kjelleren. I det minste bør du få gjenstander opp fra bakken eller i vanntette beholdere. Hold også dører og vinduer til kjelleren lukket.

Frende forsikring informerer om at de ikke har merket noen stor pågang som følge av regnværet.

- Forholdsvis rolig hos oss i Bergen i dag, forteller Heidi Tofterå Slettemoen, kommunikasjonssjef i Frende, til DinSide.

Husk dette

Fremtind kommer også med følgende råd om man allerede er blitt rammet:

  • Vann leder strøm og kan føre til kortslutninger og/eller berøringsfare (overledning). Slå av sikringer for den etasjen som har vært oversvømt.
  • Varmtvannsbereder og elektrisk anlegg som har stått under vann, må ikke tas i bruk før utstyret er kontrollert av elektriker.
  • Det er viktig at du tar vare på ting du ønsker erstatning for. I mange tilfeller sender forsikringsselskapet en takstmann eller en samarbeidspartner for å vurdere eller utbedre skadene. Ta også bilder eller film av skadene. Disse kan brukes til å vurdere erstatningssummen.
  • God ventilasjon tørker ut vann. Åpne vinduer og dører i kjeller eller underetasje får å skape god utlufting.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer