Fraråder bruk

- Hvis stekepanna mi er oppskrapet eller ripete, kaster jeg den.

PASS PÅ: Per- og polyfluorerte stoffer har blitt brukt i produkter som slippbelegg i kjeler og stekepanner. Bildet er ment som illustrasjon. Foto: Shutterstock/NTB
PASS PÅ: Per- og polyfluorerte stoffer har blitt brukt i produkter som slippbelegg i kjeler og stekepanner. Bildet er ment som illustrasjon. Foto: Shutterstock/NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Tidligere i år bekreftet regjeringen at Norge, Nederland, Sverige, Tyskland og Danmark hadde utarbeidet et felles forslag om å forby alle per- og polyfluorerte stoffer.

Nå har også PFAS-diskusjonen funnet veien til TikTok.

New York Post melder at Dr. Poonam Desai, kjent som @doctoranddancer på TikTok, har fått over en halv million visninger på en video der bruk av stekepanner som inneholder PFAS, frarådes.

Ifølge Folkehelseinstituttet (FHI), er PFAS-ene syntetiske stoffer. Flere av disse stoffene brytes svært langsomt ned i naturen, hoper seg opp i kroppen, og kan i store mengder være helseskadelige.

Advarer

I over 50 år har stoffene blitt brukt i en lang rekke produkter, som blant annet slippbelegg i kjeler og stekepanner, impregneringsmidler og sminke.

Desai forklarer at hvis teflonstekepannene er oppskrapte, kan det komme uønskede stoffer over i maten.

- Hvis stekepanna mi er oppskrapet eller ripete, kaster jeg den som regel, forteller hun.

Hun trekker også fram at PFAS er hormonforstyrrende, noe som også FHI har skrevet om tidligere.

Mattilsynet har tidligere informert om at halvparten av den europeiske befolkningen får i seg PFAS-mengder gjennom mat og drikke som overskrider tålegrensen.

Kan øke risikoen

PFAS har blitt koblet til en rekke helseproblemer, som økt kolesterol, leverskader, nyrekreft, testikkelkreft og lavere fødselsvekt. Generalsekretær i Kreftforeningen, Ingrid Stenstadvold Ross, sa til DinSide i mars at PFAS kan øke risikoen for sykdom.

- Spesielt for nyre-, blære- og testikkelkreft, og muligens for prostatakreft. I tillegg påvirker de lever, nerver, kolesterolnivå og kan være hormonforstyrrende. Vi er glade for at norske myndigheter går i front for å få til et forbud mot fluorstoffer i hele EU.

Men hvordan vet man egentlig hvilke fluorkarboner som er skadelige?

- Det kan være vanskelig å vite hvilke produkter man skal velge for å unngå fluorstoffer, men det enkleste er å se etter miljømerking, som Svanemerket eller det europeiske miljømerket Ecolabel. Vi anbefaler alle å velge produkter uten fluorstoffer der det er mulig, fortalte Ross.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer