Fuglemat:

Fraråder: - Ikke gi dette

Denne populære fuglematen bør du styre unna, sier zoologen.

FUGLEMATING: Hva er mest hensiktsmessig å mate fuglene med om vinteren? Foto: Linas T / Shutterstock / NTB
FUGLEMATING: Hva er mest hensiktsmessig å mate fuglene med om vinteren? Foto: Linas T / Shutterstock / NTB Vis mer
Publisert

Det nærmer seg jul, og mange ønsker å glede småfuglene med litt ekstra mat i kulda. Men hva bør man helst gi dem?

Ifølge Roar Solheim, zoolog ved Universitetet i Agder (UiA), trenger fuglene mest mulig næringsrik og fettholdig mat. Dette fordi de forbrenner mye fett når de sitter og holder varmen hele natta nå på vinteren.

- Dette er for eksempel årsaken til at de ofte velger solsikkefrø foran andre frøtyper, forteller Solheim til Dagbladet.

Nek er ikke favoritten

Han røper samtidig at det tradisjonelle juleneket overhodet ikke er fuglenes favoritt.

Han regner med at den flere hundre år gamle tradisjonen henger igjen fra den gang det fortsatt var vanlig å høste korn med sigd og binde kornband.

IKKE FAVORITT: Man skulle kanskje tro at julenekene er fuglefavoritter, men den gang ei. - For mye jobb, for lite mat, sier zoologen. Foto: Brendan Delany / Shutterstock / NTB
IKKE FAVORITT: Man skulle kanskje tro at julenekene er fuglefavoritter, men den gang ei. - For mye jobb, for lite mat, sier zoologen. Foto: Brendan Delany / Shutterstock / NTB Vis mer

- Da var det vanlig å sette ut ett eller to av disse til fuglene, hvor tanken bak var at både tamme og ville fugler og dyr skulle ha ei fredfull og bekymringsfri tid i jula, i likhet med oss mennesker, forklarer Solheim.

- Er det da noen vits å henge opp nek?

- Det er ikke noe i veien for å gjøre det, men da får du nok mest besøk av gråspurv, pilfink og gulspurv - trolig etter at det er tomt for solsikkefrø i nærheten, sier Solheim.

Fraråder dette

Veldig mange kjøper ferdige frøblandinger i butikken. Det bør du ikke gjøre, sier zoologen.

- Blandingsposer med fuglefrø du får kjøpt i butikken, kalt «villfuglblanding», vil jeg faktisk gå så langt som å fraråde folk å bruke, sier Solheim til Dagbladet.

Årsaken er at disse blandingene fører til unødvendig mye søl, ettersom fugler er selektive dyr.

FUGLEVENN: Zoolog Roar Solheim har mye kunnskap og kjennskap til fuglene som omgir oss. Foto: UiA
FUGLEVENN: Zoolog Roar Solheim har mye kunnskap og kjennskap til fuglene som omgir oss. Foto: UiA Vis mer

- Fugler vil prioritere de frøene som gir mest og best mat uten at de må jobbe så hardt for det. Det er grunnleggende atferdsbiologi, forklarer Solheim.

De plukker dermed ut de mest næringsrike frøene, og vraker resten ved å kaste det ned på bakken.

- Gir ikke flere gnagere

Ifølge zoologen er dette særlig uheldig fordi det gir skeptikerne påskudd til å legge ned forbud mot å mate fugler.

- Dette på grunn av hysteri for invasjon av mus og rotter. Men smågnagerne gjør ingen skade utendørs - de er først skadedyr når de kommer innomhus. Og gjør de det, skyldes det trolig at husene ikke er tettet godt nok i utgangspunktet, begynner Solheim.

- Det blir dessuten ikke flere rotter og mus fordi du mater fugler. De som allerede oppholder seg i området blir bare mer synlige. Er det høy populasjon av rotter et sted, skyldes det nok heller fettansamlinger i kloakksystemet enn fuglefrø som har havnet på bakken, sier han.

Brutalt å nekte

Han mener det er brutalt å skulle nekte folk å mate fugler av den grunn.

- Fuglene klarer seg utmerket uten at vi mater dem, men det viktigste argumentet for å mate fugler er gleden og opplevelsen det gir. Fôring av fugl og nære naturopplevelser betyr enormt mye for mange - særlig for barn, enslige og eldre mennesker, forklarer Solheim.

For å unngå nedfall på bakken, og samtidig ende opp med fornøyde fugler og rotte-redde naboer, anbefaler zoologen følgende meny:

- Kutt en kokosnøtt i to og heng opp halvdelene, eller heng opp jordnøtter eller meiseboller uten plastnett i en egnet fôrautomat av metall, sier Solheim.

- En fjerde ting er usaltet fett - dette er den beste energikilden fugler kan få. Dette kan man henge inni noe finmasket netting, sier Solheim.

De nevnte variantene gir mindre søl, men god og næringsrik mat til fuglene.

DROPP DET: Forbrukerrådet fraråder denne julegaven. Du bør heller gjøre noe helt annet med pengene. Video: Embla Hjort-Larsen / Storyblocks. Vis mer