Hepatitt A:

Frosne bær var smittekilden

Sykdomsutbrudd skyldes frosne bær. Mange ble syke.

SPORET TILBAKE: Frosne bringebær er sannsynligvis årsaken til hepatitt A-utbruddet. Foto: Gorm Kallestad / NTB
SPORET TILBAKE: Frosne bringebær er sannsynligvis årsaken til hepatitt A-utbruddet. Foto: Gorm Kallestad / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Smittekilden til det nasjonale utbruddet med hepatitt A var trolig importerte, fryste bringebær.

Det viser etterforskningen som Mattilsynet og Folkehelseinstituttet har gjort i forbindelse med utbruddet, som nå anses som over.

Utbruddet av hepatitt A varte fra april til oktober i år, og omfattet 20 smittede personer. Hepatitt A-virus (HAV) kan gi smittsom leverbetennelse.

– Sporing av kilden viser at bringebærene sannsynligvis ikke lenger er på markedet. Utbruddet anses derfor som over, sier seniorrådgiver Heidi Lange ved Folkehelseinstituttet (FHI).

Godt voksne

Av de 20 som er smittet er 18 tilfeller bekreftet og to er sannsynlige. De fleste er godt voksne, men aldersspredningen er fra 10 til 80 år, og 65 prosent er menn.

De smittede var bosatt i ulike deler av landet:

Viken (9 tilfeller), Oslo (4 tilfeller), Vestfold og Telemark (3 tilfeller), Trøndelag (2 tilfeller), Møre og Romsdal (1 tilfelle) og Innlandet (1 tilfelle).

Folkehelseinstituttets analyser av pasientintervjuer, og kjøpsopplysninger, viser at 18 av 20 som ble smittet, har spist ferske eller fryste bær av en eller annen type.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.