Corona og båtferie

Frykter corona-kaos på sjøen

Mange vil dra på båtferie i sommer. Kongelig Norsk Seilforening er spent på hvordan coronareglene vil overholdes.

KAOS: Kongelig Norsk Seilforening frykter på båtkaos og coronabrudd på sjøen i sommer. Foto: Torstein Bøe / NTB
KAOS: Kongelig Norsk Seilforening frykter på båtkaos og coronabrudd på sjøen i sommer. Foto: Torstein Bøe / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Har du kjøpt båt i løpet av 2020? Ifølge nettstedet Norboat, som publiserer fakta om båtlivet er det per nå 1.000.000 fritidsbåter i Norge.

Generalsekretær i Kongelig Norsk Seilforening, Anders Kristensen uttrykker bekymringer for den kommende sommeren, overfor Dinside.

– Det kommer til å være tusenvis av båter ute på fjorden, hvordan tenker man å håndheve reglene og følge med, spør han og fortsetter.

– Nå går det greit for det er tross alt få båter slik at kystvakten kan følge med på radaren – det vet jeg de gjør, men det blir umulig når vi snakker mange og ikke minst mindre båter, forteller han.

Tillitsbasert

Personer som stiger på og av norske fartøy i Norge, og som bare oppholder seg i fartøyet under reisen, er unntatt fra karanteneplikten selv om fartøyet under reisen har krysset Norges territorialgrenser, skriver regjeringen på sin nettside.

For at unntaket skal gjelde kan ikke passasjerer eller mannskap ha vært i land i utenlandsk havn.

Unntaket gjelder uavhengig av størrelse på fartøyet.

Assisterende helsedirektør Espen Rostrup Nakstad forteller til Dinside at det vil være tillitsbasert.

– Vi har tillit til at de fleste vil følge myndighetenes råd og gå i karantene hvis de har vært i utlandet, forteller han og fortsetter.

– Det er også mulig at smittesituasjonen etter hvert vil gjøre det lovlig å gå i land i Danmark og Sverige uten at man må gå i karantene.

Leder for politiets seksjon for sjø- og trafikktjeneste, Frode Andreassen, forteller til Dinside at karanteneplikten vil inntre normalt for alle som har vært i Sverige og Danmark.

– Systemet er til dels tillitsbasert, men samtidig har politiet rutiner som kan avdekke brudd på karanteneplikten. Eventuelle brudd vil kunne føre til anmeldelse og bot.

– Sjøtjenesten er også styrket i sommermånedene sammenliknet med ellers i året, forklarer han.

Karantenehotell med båt?

Nakstad forklarer at de fleste ikke vil ha krav om karantenehotell, men må innstille seg på karantene i hjemmet – slik som i fjor sommer.

Men som turist i Norge må du følge reglene i covid-19 forskriften, og med stor mulighet gå i karantene på karantenehotell.

– Det er viktig å huske på at reglene i covid-19 forskriften om innreisekarantene også gjelder for personer som ankommer Norge med båt, sier han og fortsetter.

– Covid-19 forskriften har også krav om testing. Forskriften bygger på tillit til at personer følger reglene. Brudd kan medføre straffansvar, jamfør covid-19 forskriften paragraf 24.

Jan Eirik Thomassen er leder for felles enhet for utlending og forvaltning i politiet. Han forteller oss at det blir gjort grensekontroller til sjøs.

– I dagens situasjon plikter alle som kommer fra utlandet å gjennomføre grensekontroll hos politiet. Er ikke politiet til stede skal politiet varsles slik at det kan gjennomføres grensekontroll og innreiseregistrering. Lokal helsemyndighet avgjør konkret om vedkommende må i karantene eller ikke.

Fredag 11. juni blir koronasertifikatet tatt i bruk. Da kan de som regnes som beskyttet reise inn til Sverige, uten å risikere innreisekarantene tilbake i Norge. Du kan lese mer om det her:

Bilde av norgesferiekartet

Norgesferie

Se lesernes favorittreisemål

Legg til dine steder Se kart

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer