Forsøpling i naturen

Frykter økt forsøpling

Flere ferdes i naturen nå enn før. Da øker også forsøplingen.

VIKTIG Å RYDDE SØPPELET: Naturen har blitt et tilfluktsted for mange under koronapandemien. Det merkes på økt mengde med søppel. Foto: Terje Pedersen / NTB
VIKTIG Å RYDDE SØPPELET: Naturen har blitt et tilfluktsted for mange under koronapandemien. Det merkes på økt mengde med søppel. Foto: Terje Pedersen / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Flere har begynt å gå i skog og mark, dra på turer og oppholde seg mer i naturen under koronapandemien.

Norsk Friluftsliv skriver i en pressemelding at de er redde for at forsøplingen i naturen vil øke i sommer.

- Vi er veldig glade for at mange nå hygger seg og er sosiale ute i naturen. Men når folk lar det ligge igjen søppel etter seg, er det bekymringsverdig, sier generalsekretær i Norsk Friluftsliv, Bente Lier.

Tilfluktsted

Daglig leder i Hold Norge Rent, Lise Keilty Gulbransen, forteller at naturen har vært et tilfluktsted for mange dette året.

- Da er det spesielt viktig å ta vare på den.

ØKT FORSØPLING: Daglig leder i Hold Norge Rent, Lise Keilty Gulbransen. Foto: JS Norge
ØKT FORSØPLING: Daglig leder i Hold Norge Rent, Lise Keilty Gulbransen. Foto: JS Norge Vis mer

- Det er vanskelig å si om nybegynnere forsøpler oftere eller mer enn andre. Selv vante friluftsfolk kan finne på å kaste snusen eller et papirlommetørkle i naturen. Det er mange som tror at snus og sneip forsvinner av seg selv.

Men den totale aktiviteten i naturen påvirker forsøplingsgraden.

- Etter nedstengningen av Norge i 2020 så vi en økning i antall meldinger om forsøpling i parker, langs stier, på strender og i skogen. Flere folk fører dessverre nesten alltid med seg mer forsøpling, forklarer Gulbransen.

Store problemer

Søppel som blir liggende i naturen skaper ikke bare stor irritasjon for nestemann. Gulbransen forklarer at å spise eller vikle seg inn i søppel kan ha fatale konsekvenser for dyr.

- Noen av skadevirkningene er ikke like synlig: plast, snus og sneip kan være kilder til miljø- og helseskadelige stoffer, og bli værende i naturen i lang tid.

Ha med søppelpose

Det er viktig å ha fokus på å ferdes sporløst både i naturen, langs veien og i byen.

- Vi må være mer bevisste og passe på alt vi har med oss ut eller kjøper når vi er på farten, påpeker Gulbransen, og fortsetter.

- Det er fort gjort at sjokoladepapiret som ligger i lomma, faller ut. Derfor bør man alltid legge søppel et trygt sted, som en lomme med glidelås.

Det er lurt å ha med en pose til søpla som oppstår underveis på tur.

- Da kan man ta med eget og andres søppel hjem.

Viktig med gode tiltak

Som i fjor skal de fleste feriere i Norge i år også, og mange vil ut i naturen.

- Da er det viktig at kommunene er klare, og sørger for nødvendig tilrettelegging og kapasitet. Gode avfallsløsninger, tydelig skilting og tilrettelagte grillplasser er viktige tiltak mot forsøpling, sier Lier.

Bilde av norgesferiekartet

Norgesferie

Se lesernes favorittreisemål

Legg til dine steder Se kart

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer