Påske og sommer i båt?

- Frykter rekordmange båtskader

- Høyt båtsalg og mange ferske båteiere gjør at vi frykter rekordmange skader i år, sier forsikringsselskap.

BÅT TIL PÅSKEN 2021? Vil du ha en blank båt før du setter den på vannet? Følg våre trinn, så har du blank båt i hele sommer. Vis mer
Publisert

Forsikringsselskapet Tryg frykter rekordsommer for skader på fritidsbåter.

- Høyt båtsalg og mange ferske båteiere gjør at vi frykter rekordmange båtskader i år, sier Torbjørn Brandeggen i Tryg Forsikring.

Frode Pedersen, informasjonssjef i Redningsselskapet, sier til Dinside at også de forventer stor aktivitet på sjøen - men at de ikke frykter noe:

- Vi frykter sjelden noe, vi er der for å hjelpe folk, og vi er vant til å takle hendelser på sjøen. Men vi regner med en enorm aktivitet i år og ser for oss det samme som vi så for oss i fjor: At det ligger an til tidenes båtsommer, sier Pedersen.

BÅT: Skal du ut i båten i sommer? Da er det greit å kunne dette. Video: Kristin Sørdal / Berit B. Njarga, Dinside Vis mer

- Tomme lager før påske

Tryg uttaler at påsken tradisjonelt sett er høysesong for sjøsetting av fritidsbåter, og hevder at det med smittevernrestriksjoner forventes økt trafikk på sjøen.

Pedersen sier at årets påske er tidlig, og at alt avhenger av hvordan været blir med tanke på hvorvidt folk beveger seg på sjøen.

Men han poengterer at meldingene fra båtbransjen tyder på at årets sesong blir travel:

- Forhandlerne melder om tomme lager på båt allerede til påske og det rapporteres om enormt salg også på Finn.no. Markedet er overopphetet, og vi regner med en enorm aktivitet på sjøen, sier Pedersen.

- Vi er forberedt på at dette kommer til å bli nok en kjempesommer, sier Pedersen videre.

Frykter båtskader

Ifølge Tryg, viser tall fra hele forsikringsbransjen at det i fjor ble meldt inn 13 500 båtskader, en økning på hele 25 prosent i forhold til året før.

I utbetalinger økte skadeserstatningene med 20 prosent, til over 600 millioner kroner - og ifølge Tryg har det aldri før vært registrert så mange båtskader som i fjor.

– Man kan trygt si at båtsalget tok helt av da myndighetene oppfordret til Norgesferie. Trolig snakker vi om mange tusen ferske båteiere, noe som medvirket til økte havariskader og grunnstøtinger i tillegg til skader etter sammenstøt med andre båter, og skader mens båten lå fortøyd. Alt tyder på enda flere båter til sjøs i år, vi ser en markant økning i antall forsikrede fritidsbåter i det siste, sier Brandeggen.

Pedersen forteller at Redningsselskapet hadde rekord i oppdrag i Oslofjorden i mai og juni i fjor - og forteller at de hadde like mange oppdrag første helga i mai i fjor som de hadde første helga i juni i 2019.

Han oppfordrer båteiere til å være påpasselig med service på båten sin, spesielt nå med coronaviruset:

- Jo færre interaksjoner vi har, jo bedre er det selvsagt for smittevernet, sier Pedersen.

- Men vi er til stede og er vel forberedte på å hjelpe folk, under gjeldende smittevernregler, sier han videre.

- Ingen skam med båtførerprøven

Både Brandeggen og Pedersen anbefaler ferske båtfolk til å ta båtførerprøven - også de som egentlig ikke ta den.

Loven er slik at du må ha båtførerbevis dersom du er født i 1980 eller seinere og skal føre en fritidsbåt med lengde over 8 meter eller med motor større enn 25 hestekrefter.

- Jeg tenker at folk må bli bedre på kunnskap om sjøen - og det er ingen skam å ta båtførerprøven selv om man er født før 1980, sier Pedersen.

- Vi oppfordrer alle om å skaffe seg så mye kunnskap som mulig, og kanskje skaffe seg en mentor - som for eksempel en venn - som kan mye om båt og ferdsel på sjøen, og som man kan lære av, sier Pedersen videre.

Han poengterer at det handler om kunnskap og å være trygg på sjøen.

- Jo bedre «skodd» man er, jo tryggere blir man i båten - og det er det handler om. Og da blir det også en hyggeligere opplevelse å være å sjøen, poengterer Pedersen.

Brandeggen poengterer også at det er en billig forsikring mot uhell på sjøen, å skaffe seg kunnskap:

- Båtene blir både større og raskere, og spesielt ferske båteiere bør virkelig ta båtførerprøven før sesongen starter. Det er en billig forsikring for å kunne navigere sikkert. I tillegg bør en holde lav fart og unngå rusmidler. Alkohol og båt er som vi vet en farlig kombinasjon, sier Brandeggen.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer