Camping og tur i skog og mark

Frykter søppel-sommer

Friluftsorganisasjoner frykter søppel-sommer i naturen, når «alle» skal feriere hjemme.

FORSØPLING AV SKOG OG MARK: Friluftsorganisasjonene frykter at flere folk, og kanskje spesielt uerfarne turfolk, kan føre til en økning i forsøpling av skog og mark. Hva gjør du for eksempel med dopapir når du har vært på do i skogen? Svaret på hva du BØR gjøre, kan du lese i artikkelen. Foto: Kristin Sørdal
FORSØPLING AV SKOG OG MARK: Friluftsorganisasjonene frykter at flere folk, og kanskje spesielt uerfarne turfolk, kan føre til en økning i forsøpling av skog og mark. Hva gjør du for eksempel med dopapir når du har vært på do i skogen? Svaret på hva du BØR gjøre, kan du lese i artikkelen. Foto: Kristin Sørdal Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Corona-pandemien gjør at du frarådes å reise til utlandet inntil videre.

Camping- og bobilforhandlerne har allerede begynt å melde om stor pågang fra norske kunder som forhører seg om leie og kjøp, og sportskjedene melder om eksplosivt salg av hengekøyer.

Foreløpig kan det altså se ut til at det blir norgesferie på de fleste av oss - og etterspørselen etter ting som camping og turutstyr kan tyde på at dette også er noe mange nå forbereder seg på.

Men det rapporteres også om mange flere som oppsøker skog og mark enn vanlig - og med det har det også kommet observasjoner om økt forsøpling i naturen.

Nå frykter både Norsk Friluftsliv og Hold Norge Rent at dette kan bli tidenes søppelsommer:

- Først og fremst er det veldig positivt at så mange nå ser verdien i å komme seg ut og benytte seg av naturen, både for opplevelsens skyld, men også for å få en pause fra alt rundt oss, sier generalsekretær i Norsk Friluftsliv, Lasse Heimdal, til Dinside.

- Men den siste tiden har forsøpling i naturen vært en utfordring, og da særlig på populære steder. Vi frykter at dette vil bli et enda større problem i sommer når «alle» skal feriere hjemme, og veldig mange skal ut i skog og mark, sier han videre.

- Vi deler Norsk Friluftslivs bekymring. Hold Norge Rent frykter at denne sommeren kan bli tidenes forsøplingssommer, sier Lise Keilty Gulbransen, daglig leder i Hold Norge Rent.

Ser allerede økt forsøpling

Norsk Friluftsliv er fellesorganisasjonen for 17 norske frivillige friluftslivsorganisasjoner, med over 950.000 medlemskap og flere enn 5000 lokale lag og foreninger. Blant medlemmene er Den norske turistforeningen og Norges Røde Kors.

Heimdal forteller at de allerede har begynt å se konturene av økt forsøpling.

- Man ser på flere av de mest populære stedene rundt om i landet at det både ligger en god del søppel, papir og flasker, og at det er mange som har tatt seg friheten å kappe ned friske trær for å brenne på bål, eller at det flyter av dopapir etter toalettbesøk, sier Heimdal.

- Det tror jeg alle er enige om at ikke er særlig hyggelig, og derfor må vi alle ta ansvar og rydde opp etter oss selv, understreker han.

- Økningen i friluftsliv under krisen har etter alt å dømme ført til økt forsøpling i parker, langs turstier, på strender med mer, sier Gulbransen, og legger til:

- Vi har for øvrig også merket oss en økning i bruk av toalettet som avfallsbøtte.

Det er alles ansvar

Vi har alle et ansvar for å ta vare på naturen, når vi bruker den. Dette omfatter både å ta med oss søppel hjem - og å ikke ødelegge trær og annet.

Heimdal sier til Dinside at når man er på tur i naturen i Norge, så benytter man seg av allemannsretten. Men han påpeker at det med allemannsretten også følger plikter og ansvar om å ferdes hensynsfullt og med varsomhet, som det står i loven.

- I praksis vil dette si at man ikke skal etterlate seg annet enn sitt eget fotavtrykk. All søppel tas med hjem, også matavfall, og man skal ikke gjøre skade på friske trær, eller gjøre skade på dyreliv, sier Heimdal.

- Vi alle har et ansvar for å sørge for at vi ikke etterlater oss noe mer enn vårt eget fotavtrykk når vi er ute. Når man ferdes i naturen, så er det ingen som kommer etter deg for å rydde opp. Derfor er regelen at det man tar med seg ut i naturen, det tar man også med seg hjem, sier han videre.

Han understreker også at det mange steder nå er bålforbud, og at det spesielt i Sør-Norge er veldig tørt med stor skogbrannfare.

- Hvis man ikke ferdes sporløst blir det ikke så veldig koselig for andre å ferdes i naturen lenger, og det er gjerne dyr som ender opp med å lide mest av all søppelet, sier Heimdal.

Dette er allemannsretten

Alle har lov til å ferdes og oppholde seg i utmarka i Norge. Allemannsretten er et gratis fellesgode og en del av vår kulturarv. Den gir deg rett til å bruke utmarka, uavhengig av hvem som er grunneier.

Det er lov 28. juni 1957 nr. 16 om friluftslivet (friluftsloven) som regulerer allemannsretten, som gir oss rett til å ferdes fritt til fots og på ski, raste og overnatte, ri eller sykle på stier og veier, bade, padle, ro og bruke seilbåt, plukke bær, sopp og blomster og fiske fritt etter saltvannsfisk.

Denne retten innebærer blant annet også at man ikke skal gå over innmark om sommeren, respektere ferdselsregler i frilufts- og naturvernområder, ikke forstyrre dyre- og fugleliv, ikke skade planteliv, ikke sette opp telt inntil hus eller hytte der det bor folk eller forstyrre husdyr på beite. I tillegg skal man alltid rydde opp etter seg og ta med søppel.

(Kilde: Lovdata)

Frykter det kan svekke allemannsretten

Heimdal påpeker overfor Dinside at forsøpling av naturen i ytterste konsekvens kan føre til en svekkelse av allemannsretten dersom grunneierne ser at skogen deres ødelegges.

- Søppel som flyter i naturen er ikke bra for miljøet. Og det ødelegger turopplevelsen for dem som kommer etter deg. Allemannsretten hviler også på et positivt og godt forhold til grunneiere. Hvis disse ser at deres skog svines til og ødelegges, så vil det svekke det gode samarbeidet og tilliten vi har fått, og kanskje begrense allmennhetens ferdselsmuligheter i framtida, sier han.

Gulbransen og Heimdal sier begge at de aller fleste er flinke til å ta med seg avfall hjem, men at det blir veldig synlig når noen ikke er det.

- Det er ytterst få som faktisk forsøpler, men dette er likevel nok til at det blir store mengder over tid, sier Gulbransen

- Det vi ser nå er at det kanskje er mange som ikke er så vant til å være i naturen, og disse kjenner kanskje ikke like sterkt på vårt felles ansvar for å rydde opp etter oss selv når vi er i naturen, sier Heimdal.

Må du på do? Husk spade - eller pose …

Norsk Friluftsliv frykter det også kan bli mange utfordringer med forsøpling og konsekvenser av mange toalettbesøk når så mange skal ut i naturen i sommer.

Dersom du , så du, men som Synne Kvam, kommunikasjonsrådgiver i Norsk Friluftsliv sier til Dinside, er det ikke trivelig å møte toalettpapir som flyter overalt i skogen.

For disse tilfellene råder hun til å ta med en spade, og vanlig dopapir - og å droppe våtserviettene akkurat for dette formålet:

- Ta med deg en liten spade på tur i sommer, og vanlig toalettpapir. Engangsservietter har ingenting i naturen å gjøre, og inneholder ofte plastbaserte tekstiler. Har man behov for å gå på toalettet mens man er på tur, så grav et lite hull, og dekk over når du er ferdig, med jord, og eventuelt mose og stein. Dette for å forhindre at det flyter toalettpapir overalt, som særlig er et problem på populære steder. Det er ikke trivelig for noen om man ikke fjerner sporene etter seg, sier Kvam.

Tidligere har Norsk Friluftsliv gått ut og anbefalt at vi tar med oss poser for å putte brukt dopapir og våtservietter i når vi er på tur - og å ta dette med oss hjem igjen.

- Tiden har kommet for at vi må endre litt på våre turvaner, og ta med oss små plastposer i sekken for oppbevaring av brukt dopapir og våtservietter. Dette må bæres ut av naturen og kastes på forsvarlig måte, har Heimdal tidligere uttalt.

Kampanje mot forsøpling

Gulbransen i Hold Norge Rent forteller at de er i startgropa med en kampanje for å forebygge forsøpling i sommer:

- Vi ønsker å sikre at sommeren 2020 ikke blir husket som forsøplingssommeren, og vi er derfor i gang med å utarbeide en kampanje som skal bidra til å forebygge forsøpling i forbindelse med ferie i Norge og friluftsliv.

Hun forteller at kampanjen skal være bevisstgjørende, men at de også skal bidra til god avfallshåndtering i tilknytning til friluftsliv og å gi tips til hvordan unngå å forsøple på fottur, biltur og båttur.

De har også lansert en konkurranse for barn under 15 år som skal munne ut i et sett med gode råd mot forsøpling fra barn til alle i Norge - som de håper skal bidra til bevisstgjøring og enkle tips som alle kan bruke for å unngå å forsøple.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer