Klimautslipp:

Full krangel om miljømelk

Meierigigantene lanserer hver sin klimavennlige melk. Men hvor klimavennlige er de egentlig?

STRIDENS KJERNEMELK: Styreleder i Q-meieriene Kristine Aasheim lanserte Klimamelken under Arendalsuka i år. Men har den egentlig 25 prosent lavere klimaavtrykk? Foto: Q-meieriene
STRIDENS KJERNEMELK: Styreleder i Q-meieriene Kristine Aasheim lanserte Klimamelken under Arendalsuka i år. Men har den egentlig 25 prosent lavere klimaavtrykk? Foto: Q-meieriene Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Neste uke kommer flere hundre nye matvarer i butikk, blant dem er Q-meierienes Klimamelk. Dette er en variant av ekstra lett melk som skal ha 25 prosent lavere klimaavtrykk enn ordinær melk.

Årsaken er blant annet minst 25 prosent lavere metanutslipp fra kyrne som leverer melken.

Det har fått Forbrukerrådet til å se rødt, melder TV2.

For er det at metanutslippet reduseres med minimum 25 prosent det samme som at melken har 25 prosent lavere klimaavtrykk?

Forbrukerrådets leder av forbrukerpolitikk Gunstein Instefjord sier til avisa at det totale klimaavtrykket til kua i realiteten bare reduseres med 10 prosent.

- Derfor mener vi at det blir feil å hevde at melken har «25 prosent lavere klimaavtrykk», sier Instefjord.

Villig til å snu

Q-meieriene er en del av forskningsprosjektet MetanHUB (se faktaboks), mens denne melken er ikke en del av dette prosjektet. Likevel hevder andre deltakere i prosjektet og forskere at reduksjonen i klimaavtrykk vil være langt lavere, mellom 10 og 15 prosent.

- Reduksjon i metangass er bare en del av regnestykket, sier Q-sjef Kristine Aasheim til DinSide.

De tre gårdene som leverer melken har gjort en rekke andre miljøtiltak - og de er nærmere Q-meieriene, slik at det blir mindre utslipp i transport.

- Beregninger av klimaavtrykk er komplekst, og avhenger av hvilke faktorer man legger til grunn.

De har tatt utgangspunkt i reduksjon av gårdens utslipp i beregningen, noe de mener kommer tydelig fram på kartongen.

- Med metanhemmere ser vi at vi reduserer avtrykket med mellom 25 og 30 % metan fra kua. Dette, sammen med tiltakene som gjøres på de aktuelle gårdene rundt solpaneler, egenproduksjon av kraftfor og kort transport til gårdene gjør at vi mener den totale effekten vil ligge på rundt 25 % lavere klimaavtrykk.

FLERE ALTERNATIV: Tines Fremtidsmelk er også fra kyr som har fått metanhemmere i fôret, og er til salgs i enkelte butikker på Østlandet i stedet for vanlig lettmelk. Foto: Tine
FLERE ALTERNATIV: Tines Fremtidsmelk er også fra kyr som har fått metanhemmere i fôret, og er til salgs i enkelte butikker på Østlandet i stedet for vanlig lettmelk. Foto: Tine Vis mer

Aasheim sier at de vil vurdere de innspillene Forbrukerrådet har kommet med, for å se om merkingen på kartongen bør tydeliggjøres, sammen med interne og eksterne fagfolk.

- Vi er opptatt av å ikke prate, men å komme i gang, sier Q-sjefen og presiserer at det viktigste for dem er at de nå klarer å tilby forbrukerne et landsdekkende, klimasmart melkevalg.

Neste uke arrangerer de et nettmøte, der alle er invitert til å komme med innspill på hvordan de kan merke katalogen.

- Vi ønsker ikke å forvirre noen, og tar utfordringen fra Forbrukerrådet på alvor.

- Ikke ferdigforsket

Q-meieriene er ikke alene om å lansere en klimasmart melk, også Tine har et alternativ: Fremtidsmelk, som ble lansert i juni. Tine oppgir at den er mer klimavennlig, men ikke hvor mye.

- Ambisjonen er å kutte klimagassutslippene fra all melk- og kjøttproduksjon med 30 prosent i løpet av de neste fire åra. Men vi går ikke ut med konkrete tall på metanreduksjon fordi det er nettopp det som er poenget med forskningsprosjektet vi nå leder - å verifisere hvor stor metanreduksjonen er under norske forhold, fordi det ikke finnes noe dokumentasjon på dette i dag, sier Tanita Kveinå, kommunikasjonsrådgiver i Tine, til DinSide.

De har rett og slett ikke nok data ennå til å konkludere, forteller hun.

- Vi måler resultatene fortløpende, men det er for tidlig å konkludere. Prosjektet skal gå over fire år. Det har vi vært opptatt av å være tydelige på også overfor forbrukerne. Her inviterer vi folk med på denne spennende reisen dette er.

Hun er også tydelig på at de gjerne vil komme fram til dette tallet.

- Det finnes internasjonal forskning som viser til en reduksjon på 25–50 prosent, men vi er helt avhengig av å teste dette i stor skala sammen med norsk fôr, under norske driftsforhold før vi kan konkludere. Her vet vi at det er mye som spiller inn, sier Kveinå.

IKKE NOK DATA: Tanita Kveinås i Tine er tydelig på at de ikke har nok data til å konkludere med nøyaktiv hvor god effekt metanhemmerne har. Foto: Tine
IKKE NOK DATA: Tanita Kveinås i Tine er tydelig på at de ikke har nok data til å konkludere med nøyaktiv hvor god effekt metanhemmerne har. Foto: Tine Vis mer

- Tine har forsket på ulike metanhemmere i mange år allerede, før jul gjorde vi et forsøk som ga en utslippsreduksjon på 15 prosent, så det er lovende resultater vi bygger videre på.

Sjekk forskjellen

De to meieririvalene kniver om hvem som er først - og størst. Begge er med i samme forskningsprosjekt, MetanHUB, som ledes av Tine.

  • Mens Q-meieriene annonserte sin klimamelk tidligere i vår, var Tines Fremtidsmelk først i butikk.
  • Når Q-meierienes Klimamelk nå er i butikk, vil de være størst, med mer enn 100 000 liter i uka - mot Tines cirka 10 000.
  • Fremtidsmelken er lettmelk, mens Klimamelken er ekstra lett.
  • Tines melk selges i stedet for vanlig lettmelk i enkelte butikker på Østlandet, mens Q-meierienes melk selges i tillegg til ordinær ekstra lett melk.
  • Begge meieriene er med i samme forskningsprosjekt, MetanHUB, som ledes av Tine.

Hva skjer med prisen?

Det er ingen hemmelighet at forskningsprosjekter ofte koster litt - ei heller hvem som blir sittende igjen med regningen: Forbrukerne.

Her er det valgt to litt ulike modeller.

Tine selger Fremtidsmelken for samme pris som vanlig lettmelk.

- Denne melken er et resultat av et forskningsprosjekt, og derfor tar vi ikke ekstra betalt. Målet med forskningen er at all melken vår i framtida blir laget med redusert klimagassutslipp, uten at det skal bety forskjell i pris.

For Klimamelken er det litt større forskjell - på Kiwi koster den 19,90 kroner, 1,40 kroner dyrere enn tilsvarende melk. Til sammenlikning koster vanlig lettmelk 20,40 kroner.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer