Hvor lenge bør joggesko vare?

Full sko-krangel

Forbrukerrådet mener joggesko skal vare minst to år med normal bruk. Sportsbransjeforeningen er ikke enig.

NORMAL SLITASJE?: At joggesko blir slitt etter man bruker de, er alle enige om. Hvor lenge man kan forvente at de varer, strides imidlertid de lærde. Foto: Kirsti Østvang
NORMAL SLITASJE?: At joggesko blir slitt etter man bruker de, er alle enige om. Hvor lenge man kan forvente at de varer, strides imidlertid de lærde. Foto: Kirsti Østvang Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Gode joggesko får du sjelden under tusenlappen, og ofte må du regne med å betale både 2000 og 3000 kroner for ordentlig kvalitet. Når man betaler så mye penger, burde man ikke da også kunne forvente at skoene holder i noen år?

NRK skrev nylig om Aleksander Olsvik fra Stavanger som kjøpte Hoka-sko til 2000 kroner, men opplevde at de røk bak i hælene etter bare noen ukers bruk. Han kjøpte så et nytt par, men det samme skjedde igjen.

2 års reklamasjonsrett

Juridisk rådgiver i Forbrukerrådet, Thomas Iversen, sier til DinSide at et par joggesko fra et bærekraftperspektiv burde holde lengst mulig.

- Du har uansett reklamasjonsrett i 2 år for denne typen varer, sier Iversen til Dinside.

- Hvis du løper mange mil i hver eneste uke - i all slags vær - er det klart at skoene blir fortere utbrukt enn hvis du løper mindre, fortsetter forbrukerjuristen.

IMPREGNERING: Med denne framgangsmåten får du skoene klare for vinteren på et blunk! Video: Mathilde Walberg Hofseth. Vis mer

Populært merke

Hoka er et populært skomerke, som gjerne omtales som et kvalitetsmerke, ifølge Thomas Iversen.

På TikTok har forbrukerjuristen publisert en video hvor han forteller om enorm respons etter at NRK publiserte sin joggesko-sak.

@thomasiversen3 En sak om joggesko fra Hoka på @NRK Nyheter gav mer respons enn jeg hadde sett for meg. Og da blir spørsmålene: Hvor lenge burde egentlig et par med dyre joggesko vare? Og hva er egentlig "normal bruk" av et par med joggesko? #hoka #run #running #forbruker #løpe #jogge #sko #rettigheter #shoes #økonomi #foryou #fyp ♬ original sound - Forbrukerjurist Thomas Iversen

- Det kan se ut som flere har erfaringer med at skoene går raskt i stykker, og at dette dermed ble engasjerende for mange. Jeg har hørt fra folk som opplever at skoene har gått i stykker etter et par måneder til andre som har hatt dem i årevis uten problemer, sier Iversen til DinSide.

Generelt sett får Forbrukerrådet få henvendelser om sko, forteller Iversen.

- Side Hoka er svært populære sko, er det ikke rart at saker om dem får oppmerksomhet, sier han.

Hoka er opprinnelig et fransk joggeskomerke, men ble kjøpt opp av et amerikansk selskap i 2013. I Norge er det firmaet Run som importerer Hoka-sko.

Dinside har forsøkt å komme i kontakt med importøren uten hell. Daglig leder Carl Jørgen Nordberg sier imidlertid til NRK at majoriteten av kundene er meget godt fornøyd med kvaliteten samt at skoene har lavere lavere reklamasjonsrate enn det som regnes som bransjestandard på to prosent.

Uenige om hva som er «normal bruk»

Hvis det er noe denne saken viser er at det er uklart for folk hva som er såkalt «normal bruk» for joggesko, mener Thomas Iversen i Forbrukerrådet.

Hvis joggeskoene dine blir ødelagt så raskt ved normal bruk, er det mye som tyder på produksjonsfeil, sier han.

- Hvis skoene har en faktisk levetid som avviker fra den normalforventning kundemassen har, er det klart at skoene bør merkes med holdbarhet. Det kan typisk være en angivelse av antall kilometer skoene tåler eller antall timer med aktivitet. Her må bransjen selv finne en måleenhet som gir mening.

Norsk Sportsbransjeforening mener på sin side det er umulig å si hvor lenge joggesko skal vare.

Til NRK sier administrerende direktør Trond Evald Hansen at det er «snålt» at Forbrukerrådet sier at normal bruk skal gi en holdbarhet på to år.

- Normalt for noen er unormalt for andre, utdyper Trond Evald Hansen overfor DinSide.

Hansen sier både sportsbransjen og Forbrukerrådet forholder seg til lovverket, og i forbrukerkjøpsloven står det at du har klagerett i to eller fem år dersom du har kjøpt noe av en profesjonell selger.

- Men - det må ikke være produksjonsfeil på løpesko som ikke varer i to år. Det er helt avhengig av hvor mye skoene brukes, hvilke sko man kjøper og hva og hvordan man bruker skoene, sier han.

- Mange faktorer påvirker

En tung person som har et tungt løpesteg vil naturligvis slite ett par løpesko vesentlig raskere enn en lett person med lett løpesteg, sier Trond Evald Hansen.

- Et par lette løp-racingsko vil miste noen kvaliteter etter to – tre marathonløp, mens et par terrengsko tåler enorme belastninger. Mange bruker løpesko til annet enn å løpe med.

- Vi vet at mange kvinner og menn liker løpesko med tykke såler til jobb eller fritid, ofte lette sko som puster godt og som gir god demping. Mange sykepleiere som går mye i arbeidet sitt vil ha stor glede av denne type skoe. Hvis man bruker skoene åtte timer om dagen til å gå med, kanskje ikke snøre skoene godt nok, man er svett på føttene i mange timer, så kan det føre til kortere holdbarhet på skoene.

- Det er veldig mange faktorer som påvirker et par joggesko sin livslengde.

Hansen anbefaler at man oppsøker sportsbutikker som har høy kompetanse på løpesko for å få hjelp til å velge riktige sko til seg.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer