Smakstest godteri:

- Full tenning!

Vi har testet høstens nye godteri.

PÅ TESTBENKEN: Høsten byr på mye nytt godt, og vi har testet. På bildet har det også sneket seg inn en Nick's Soft Toffee, som vi tidligere har testet til terningkast 5.
PÅ TESTBENKEN: Høsten byr på mye nytt godt, og vi har testet. På bildet har det også sneket seg inn en Nick's Soft Toffee, som vi tidligere har testet til terningkast 5. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Dagligvarebutikkene bugner av nye varer, og vi har testet en rekke av dem. Forrige uke lot vi oss imponere av en skikkelig hot pizza, og vi koste oss stort da vi spiste oss igjennom høstens nye potetgull.

Denne uka har vi hatt godteri på testbenken, og her er det mye å glede seg til!

Selv om vi har kaldt dette en godteritest, er det strengt tatt ikke alle produktene som kan klassifiseres som det. Men alle er produkter som kan friste når man er fysen på noe søtt.

Dessverre er det ikke alle som frister like mye å spise igjen etter at vi har smakt på dem, men de aller fleste her smaker ganske søtt og godt. Det heter ikke godteri for ingen ting!

Slik testet vi:

  • Vi har smakt oss igjennom 23 av høstens søteste nyheter.
  • Godteriet er vurdert etter utseende, duft, konsistens og smak – og hvor godt de følger opp forventningene fra pakken.
  • Siden dette er en nyhetstest, og produktene varierer veldig, er det ikke gjennomført som en blindtest.
  • Produktene er testet i Oslo i uke 42 og 43.

Nick's: Milk chocolate, hazelnut crunch

- Full tenning!

Vekt: 75 gram

De sunnere Nick's-sjokoladene har kanskje den mest fristende innpakningen i testen, det gjelder samtlige. Dessverre lykkes ingen av dem spesielt godt, og dette er den minst vellykkede.

Det lukter nesten påtrengende mye av nøtter når vi åpner pakken, og sjokoladen har en grei smak av ristede hasselnøtter. Problemet er innpakningen, det vil si sjokoladen.

Den klarer det kunststykket å oppleves tørr, samtidig som vi sitter igjen med en fettete følelse i munnen og en ettersmak av søtstoff. Denne er det flere som ikke orker å svelge, det er den eneste flere spytter ut.

– Jeg forventet store ting av denne, men den er ikke verdt kaloriene.

Nick's: Dark chocolate, almond sea salt

- Full tenning!

Vekt: 75 gram

Denne sjokoladen frister også med sin fargerike, men sobre, innpakning. Det ser friskt og lett ut, men innholdet er skikkelig, mørk sjokolade. Det lukter søtlig, av kakao, og flere får assosiasjoner til hundefor.

Dessverre har også denne fått akkurat litt for mye søtstoff, selv om saltsmaken demmer noe opp, og det også ligger en liten bitterhet i bakhånd. Mandler gir fin krønsj, men sjokoladen føles ganske feit i munn.

For dem som ikke kan eller vil spise sukker eller animalske produkter er dette kanskje et greit alternativ. Men den ettersmaken er veldig trist.

Plamil Sofree Vegan Oatmilk

- Full tenning!

Vekt: 70 gram

Det blir tidlig klart at dette er sjokolade du kan spise med god samvittighet. Miljøvennlig papirinnpakning, slagord (crops not cows, childhood not slavery) og det framkommer tydelig hvor vegansk og glutenfri den er.

Denne skulle vi gjerne likt, men alas: Det hjelper ikke at tanken er god, når man bommer på resten.

Konsistensen er fettet, det smaker av havrekjeks og det sitter en lett ugrei ettersmak. Veldig søt.

Er det en god idé å redde planeten? Ja.
Er det vellykket å ha havremel (k) i sjokolade. Nei.

– Denne likner på First Price-sjokolade. Men jeg tar heller First Price-varianten. Den er billigere og bedre.

Nick's: Milk chocolate, caramel crunch

- Full tenning!

Vekt: 75 gram

Som de andre Nick's-sjokoladene er denne uten tilsatt sukker, palmeolje eller gluten, men siden det er melkesjokolade faller det veganske bort. Det lukter floralt.

Det, og her hjelper både melk og karamellkrønsjen til.

Her er også mandler, som vi ikke smaker – men regner med er det som gir krønsj. Også her gir konsistensen en feit munnfølelse. Dette havner i kategorien, ville sikkert spist en bit, kanskje to, men aldri kjøpt.

- Smaker billige romkuler

Ricola: Med sveitsiske alpine urter, bringebær og sitronmelisse

- Full tenning!

Vekt: 50 gram

Ricola-pastiller er strengt tatt ikke godteri, men flere av smakene er skikkelig gode – og gode alternativ når du er litt søtsugen. Disse skal smake av bringebær og sitronmelisse, urten som ikke synes å ha annet bruksområde enn å gi et lite grønt innslag på desserter.

Det burde funke sammen med bringebær, men her blir det bare rart.

På pakken står det «beroligende forfriskning». Det får vi ikke helt til å stemme. Det er vanskelig å sette fingeren på det, men vi føler oss hverken beroliget eller forfrisket. Vi føler egentlig ikke noen ting.

– Det smaker jo nesten ingen ting?

Mr Brownie: Chocolate Brownies winter edition

- Full tenning!

Vekt: 200 gram, 8 stk.

Mr Brownie-bitene kommer individuelt innpakket, kan varmes i mikro – og er pyntet med juletrestrøssel – så her er det mer jul enn vinter - eller halloween-tema.

Disse små kakene ser ganske stusslige ut, både som de er, og etter en tur i mikrobølgeovnen. De har heller ikke så mye å gjøre med brownies, dette smaker som en litt mislykket, fuktig langpannekake som noen har hatt ferdigstrøssel på, men glemte å ha på glasuren.

Smaken er kunstig, spesielt sitter det en ganske utpreget vaniljearoma igjen i munnen. Strøsselet er også fryktelig søtt, noe som ikke gir denne noen ting.

Rebel Energy bullets: No Bull – with caffeine

- Full tenning!

Vekt: 30 gram

Små søte isblå drops, fylt med bruspulver. Selve dropsen er både søt og syrlig. Smaken kan minne om Red Bull, og vi får også assosiasjoner til Prime med smak av blå bringebær. Det er kanskje ikke tilfeldig?

Dropsene er sukkerfrie, noe som ikke er tydelig før i ettersmaken, men smaken er gjennomført kunstig. Greie drops, som nok vil slå an – om de ikke blir fjernet fra markedet etter kritikken for koffeininnholdet: En pose inneholder mer koffein enn en kopp kaffe, tre ganger så mye som en boks cola.

Roller Blaster: Sour liquid candy roller, blå bringebær

- Full tenning!

Volum: 60 ml

Godteri i roll-on-form? Som en deodorant? Vi har aldri sett på maken, men det viser seg selvsagt at candy rollers eller slime lickers, er «en greie på tiktok».

Her skal du altså rulle flytende godteri med syrlig smak av blått bringebær på tunga. Det funker som det skal, smaker omtrent som forventet, syrlig, bringebær, kunstig – og til å være midt på sur-skalaen er det slettes ikke verst. Men spesielt godt er det ikke.

Prisen for årets drøyeste godteri går likevel til denne. Dette tar tid.

– Ekstremt unødvendig. Men ville glatt kjøpt for 20 år siden.

Rebel Energy bullet: Exotic punch – with caffeine

- Full tenning!

Vekt: 30 gram

Energikulene kommer i to versjoner, disse er vår favoritt. Dropsene er gule, fylt med bruspulver, og smaker tydelig av mango. De har en fin balanse av søtt og syrlig, men også her skjemmer den klassiske søtningsmiddelsmaken noe i bakgrunnen, men den spiller mer på lag med mangosmaken enn energidrikksmaken.

Dropsene lever opp til navnet exotic punch, disse smaker klart mer, og morsommere, enn de blå.

Swizzels: Very Berry chew bars

- Full tenning!

Vekt: 140 gram

Små, seige godteri, med to smaker: jordbær og blåbær og bringebær og solbær.

Det er mulig vi lar oss lure litt av innpakningen, som er juleinspirert, med minions, men den grønne, som skal smake bringebær og blåbær, smaker syltetøy med kanel. Den rosa treffer bedre.

Det er ikke sukkerfritt, men så kunstig at vi kunne latt oss lure. Likevel: Dette er søtt, seigt, klissete – individuelt innpakket: Perfekt til halloween eller julebukk.

Den lille nøttefabrikken: Yoghurtnøtter skogsbær

- Full tenning!

Vekt: 120 gram

Den lille nøttefabrikken har to typer trukne nøtter som vaker i grenseland godteri, snacks og sunn snacks. Denne plasserer seg, i hvert fall smaksmessig, i det siste sjiktet, for den smaker akkurat som den skal: Som skogsbæryoghurt med nøtter, og konsistensen er deilig fyldig på yoghurttrekket.

Kalorimessig plasserer den seg mer i godterisjiktet, den er mer energitett enn enkelte typer potetgull, og spiser du et beger, har du fått i deg et lite måltid. Når det er sagt: Det er sunnere kalorier, og om du liker skogsbæryoghurt og nøtter, vil du like disse.

Freia: Daim kjeks

- Full tenning!

Vekt: 184 gram, 8 stk.

Disse store kjeksene er i klassisk amerikansk stil: Store, sprø og gode utenpå, og litt seige i midten.

Kjeksene er gode, men søte, og de sprø bitene som Daim er så kjent for, har blitt borte i stekeovnen. Tilbake er søte, seige klumper, men det funker for så vidt fint her, for kjeksene er så sprø. Men Daim-følelsen forsvinner litt, det blir for lite sjokolade, dette smaker mest søtt, av karamell.

Dette er godt, men det smaker ikke Daim.

– Jeg savner den virkelig harde Daim-krønsjen.

Den lille nøttefabrikken: Mørk Sjoko-hassel med lakris

- Full tenning!

Vekt: 120 gram

Sjokoladetrøffeltrukne nøtter er ikke nytt, ei heller lakrissjokolade. Kombinasjonen er kul. Det er litt delte meninger om hvor framtredende lakrisen er, men det ser vi egentlig lett på boksen, «Sjoko» er stort, «hassel» litt mindre, og så kommer «med lakris», som litt ekstra krydder til slutt.

At de har valgt en salt lakris, er skikkelig vellykket. Det står fint til den mørke sjokoladen og nøttesmaken.

Cloetta: Godt & blandet, ekte frukt

- Full tenning!

Vekt: 140 gram

Den nye Godt & Blandet-posen ser ganske sunn ut: Dette er vingummi med eple- og pærejuice, og er finner vi hele seks ulike smakskombinasjoner. Det er for mye: Det fleste smaker godt, men det blir for likt, og det er vanskelig å finne tilbake til favorittene. For på sitt beste er dette herlig søtt, syrlig og friskt med smak av appelsin og mango, mens andre biter smaker kunstig, selv om det her er brukt mest naturlige ingredienser.

Konsistensen er fin, bitene er ikke for faste, og det holder en fin balanse mellom søtt og syrlig. Selv om bitene inneholder mye frukt, smaker det likevel litt kunstig, eller skal vi si, uten å skape frykt: prosessert? Smakene glir litt inn i hverandre.

Minde sjokolade: Smågodt

- Full tenning!

Vekt: 180 gram

Denne posen samler fire av Mindes smågodtsjokolader: Kjeksi, risbrød, festbrød og melkeplett. Vi gleder oss over at fordelingen mellom bitene er ganske jevn, vanligvis føler vi at vi får mest av de kjedelige bitene (det vil si dem uten noe ekstra), men her er det noe for alle.

Sjokobiter i pose ser sjelden veldig glamorøse ut, de har fått litt slag og merker og ser hvite og gamle ut, men er nye og smaker ferskt. Likevel testens klart svakeste femmer.

Minde sjokolade: Fristelser

- Full tenning!

Vekt: 250 gram

I denne posen finner du mørkere sjokoladebiter kjent fra tidligere poser og smågodthylla, og én med en liten oppgradering: Bringebær i mørk sjokolade. Det funker fint, en litt voksnere variant av klassikeren.

Denne kombinasjonen er ikke like søt som smågodtblandingen, og er nok hakket voksnere i smak: her er tre fylte sjokolader, mørk med mokka, mørk med bringebær, lysere med salt karamell og vanlig melkesjokolade med salt.

Totalen blir ikke så søt, og mye mer spennende. Denne posen er mer spennende i blandingen, og totalen blir ikke så søt som den andre.

Anthon Berg: Baileys' Marzipan bar

- Full tenning!

Vekt: 33 gram

Marsipan i sjokolade er en klassiker til kaffen. Det er Baileys også, og kombinasjonen av disse skulle vise seg å være svært vellykket. Det er kanskje ikke så rart?

Dette smaker akkurat som det skal – og det er litt mindre søtt enn slike marsipanbarer gjerne er.

Baren gir en varmende følelse i halsen, litt som om vi har tatt en slurk Baileys og vi må sjekke: Inneholder den faktisk alkohol? Det gjør den: 0,6 prosent. Dette er seks ganger mer enn kefir, men innenfor grensen til alkoholfritt som er 0,7 prosent.

Freia: Premium hjerter

- Full tenning!

Vekt: 130 gram

Freias melkesjokoladehjerter er en klassiker som har kommet for å bli, men synes du de er litt … kjedelig? Nå lanserer de en mørkere og mer voksen versjon, med 45 prosent kakao – og disse gjør akkurat det de lover: Dette smaker mer sjokolade.

De kunne godt tatt i mer på kakaoinnhold, men dette er et perfekt kompromiss: Mer sjokoladesmak, uten at det blir for bittert.

Cloetta: Pops choco bites

- Full tenning!

Vekt: 170 gram

Denne posen er fylt med sprø hveteputer fylt med nougat og dyppet i melkesjokolade. Her har noen tenkt.

Sjokoladesmaken er ganske mild og søt, men kombinasjonen med nougatfyll - og det sprø i hvetepuffen gjør dette til en av de mest spennende munnfullene i testen. Dette var skikkelig digg. Det er noe på den søte siden,

De kan bli litt mektige, dette er ikke noe du spiser mye av, men når det er sagt: Disse spiser vi veldig gjerne igjen.

Jacobs Utvalgte: Havsalt mørk sjokolade

- Full tenning!

Vekt: 100 gram

Når kjedene lager egne versjoner av populære varer, kan resultatet bli så mangt, men Jacobs Utvalgte mørke sjokolade treffer blink. Dette er ikke første fra dem, tidligere har de mørke sjokoladene vært iblandet ulike smaker, denne gangen har de gått for salt, og det er vi glade for.

Sjokoladen er mørk og fyldig, og saltet gjør mye både for smak og konsistens. Det er fyldig, det er mørkt, det er bittert og det er deilig.,

Dette blir sikkert for mørkt og bittert for noen, men liker du mørk sjokolade, er dette et godt alternativ.

Juicy Drop: Gummy dipperz raspberry

- Full tenning!

Vekt: 96 gram

For noen er dette nostalgi, for andre er det godteri de aldri har sett maken til, men det er utvilsomt det godteriet som vekker mest entusiasme, både før og etter smaking. Her får deler av smakspanelet full tenning!

I et beger er det tolv irrblå geléstaver rullet i sukker, og i midten er det en klissete saus du kan dyppe stavene i.

Sausen er som lovet ganske så sur, men her kan man selv velge hvor syrlig det blir, ved å dyppe mer eller mindre. Det er også gøy med ulike teksturer, mykt, seigt og litt krønsj i sukkerkrystallene.

Det er nytt, det er barnslig, det er gøy, vi digger det. Mer morsomt enn digg, muligens, men mer stas enn dette blir det ikke.

– Dette var skikkelig kult!

Freia: Boble melkesjokolade

- Full tenning!

Vekt: 150 gram

Det smaker, ikke overraskende, melkesjokolade av relanserte Boble melkesjokolade. Dette er en relansering, og en krympet sådan, men er det mer enn størrelsen som har endret seg?

Boble føles mye mykere i konsistensen enn vanlig melkesjokolade og markedsleder på boblesjokolade Stratos.

En ting er at boblene i sjokoladen er mindre, men flere, enn hos Stratos, men sjokoladen er også ganske klissete, som den eneste i testen smelter den mellom fingrene på oss.

Kakaoinnhold og innhold for øvrig skal være det samme som for vanlig melkesjokolade, men smaken føles hakket dypere. Er det luften? Godt er det i hvert fall, dette spiser vi gjerne igjen.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer