Båndtvang for hunder:

Generell båndtvang over for i år

Men mange steder må hunden fremdeles holdes i bånd.

BÅNDTVANG: Fra og med 21. august er det slutt på den generelle båndtvangen for i år. Foto: NTB Scanpix
BÅNDTVANG: Fra og med 21. august er det slutt på den generelle båndtvangen for i år. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Tiden har kommet hvor våre firbente følgesvenner igjen kan få slippe å gå i bånd, og løpe fritt på slettene.

Eller kan de det?

Fra 21. august er det nemlig slutt på den generelle båndtvangen, men hva betyr det egentlig?

Generell båndtvang

Fra april til august er det en generell båndtvang for alle hunder i hele landet, det vil si at hunder skal holdes i bånd overalt, gjennom hele perioden.

Men det ikke alle er klar over, er at båndtvangen ikke kommer fra hensynet til andre mennesker. Bakgrunnen for båndtvangen er nemlig å skjerme andre dyr. I Hundelovens paragraf 6 står det følgende:

«I tiden fra og med 1. april til og med 20. august skal en hund bli holdt i bånd eller forsvarlig inngjerdet eller innestengt, slik at ikke den kan jage eller skade storfe, sau, geit, fjærfe, rein, hest eller vilt, herunder viltets egg, reir og bo.»

Når den generelle båndtvangen opphører 21. august regner man med at dyr er inne fra sommerbeite, og at hunden ikke lenger er en trussel mot oppfostring av årets smårollinger.

Utvidet båndtvang

Det at den generelle båndtvangen opphører, vil imidlertid ikke si at det er fritt fram for hundeeiere å slippe hundene sine overalt.

Alle kommuner kan gi forskrift om at hunder skal holdes i bånd dersom de mener at et område tilsier at hunder ikke bør gå løse.

Dette kan variere veldig fra kommune til kommune, og bør sjekkes opp i den kommune man skal ferdes i.

På denne linken fra Norsk Kennel Klub, kan man trykke seg inn på hver enkelt kommune og få opp det gjeldende reglementet.

Ifølge hundeloven kan kommunene nemlig innføre følgende begrensninger:

Kommunen kan gi forskrift om at hunder skal holdes i bånd eller være forsvarlig innestengt eller inngjerdet

  • i og i tilknytning til boligområder og handleområder
  • i parker, på gravplasser, på og ved skoler, barnehager og anlegg for lek, idrett, sport eller rekreasjon
  • på og ved bestemt/angitte turstier, turveier, merkede skiløyper, leir- og rasteplasser
  • i bestemt angitte andre områder på land, i vann eller sjø som er allment benyttet som tur- og rekreasjonsområder
  • i hele eller deler av kommunen i bestemt angitt tidsrom når storfe, sau, geit eller hest normalt går ute
  • under ekstraordinære forhold som gjør båndtvang påkrevd for å beskytte viltet.

Samtidig står det i loven at begrensninger ikke fastsettes i større grad enn nødvendig, slik at hensynet til de som ønsker å ferdes med løs hund også ivaretas i tilstrekkelig grad

Merk at hunder som er i arbeid som jakthund, husdyrvoktere, ettersøkshund eller gjeterhund er unntatt båndtvangen. Det samme gjelder hunder i politi-, militær-, toll- eller redningstjeneste. Også hunder som trenes opp til en av disse jobbene kan unntas båndtvangen.

Løse hunder

Så hva om man møter hunder som går løse, til tross for at det er båndtvang, av en eller annen art?

Det er hundeholder som skal sørge for at hunden ikke er til fare eller sjenanse for andre.

I hundeloven står det at hundeholder skal «sørge for å holde eller kalle hunden tilbake og gjøre det han kan for å avverge urettmessig fare når en hund jager eller angriper mennesker eller dyr.»

Loven sier samtidig at man har lov til å stoppe en løs hund dersom man føler at mennesker eller andre dyr er truet.

Loven understreker imidlertid at man ikke skal gjøre mer enn nødvendig for å avverge skade.

Hundeloven sier at man har rett og plikt til følgende dersom man møter på en løs hund.

  • Ved pågående eller nært forestående angrep mot en person kan enhver gjøre det inngrep mot hunden som framstår som nødvendig for å avverge skade. Dette fritar ikke den som helt eller delvis har provosert et angrep, fra straffansvar eller erstatningsansvar.
  • Når en hund jager eller angriper tamrein eller husdyr som beiter lovlig, eller når hunden uprovosert angriper en annen hund, kan det utsatte dyrets eier, innehaver eller den som passer dyret, gjøre det inngrep mot hunden som framstår som nødvendig for å avverge skade, så sant inngrepet ikke går lenger enn nødvendig og ikke utover det forsvarlige. Denne bestemmelsen kan ikke påberopes når det dyret som blir jaget eller angrepet, urettmessig er kommet inn på eiendom som hundeholderen disponerer.
  • Når båndtvang gjelder, kan grunneier, noen som opptrer på dennes vegne, eller jakt- og fangstberettigede, avlive en hund ved direkte angrep på hjortevilt, likevel ikke en hund som er i aktiv bruk som ettersøkshund etter sykt eller såret vilt.

Ha kontroll på hunden

Selv om den generelle båndtvangen nå er over, så har man likeframt et ansvar for hunden når man lovlig slipper den løs.

Hundeloven sier at hunder bare kan være løse når de blir fulgt og kontrollert på aktsom måte, eller er forsvarlig inngjerdet på et sted som ikke er åpent for allmenn ferdsel.

Som hundeeier er man også ansvarlig for at hunden ikke bykser mot, hopper på, forfølger eller stiller seg i veien for folk som ikke godtar dette. Hvis hunden har for vane å gjøre dette, skal den bli holdt i bånd på steder som er åpne for allmenn ferdsel.

I tillegg skal man, som hundeholder, være forsiktig der det er barn. Dette er for å forebygge at barn har ubehagelig opplevelser med barn, som kan skremme de.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer