Gjenbruk, redesign av gamle plagg og DIY-prosjekter (Do It Yourself), er i vinden som aldri før. Det er likevel ikke alltid lett å komme igang med slike prosjekter, men fortvil ikke! Redesign trenger verken kreve mye arbeid eller penger, ei heller ta lang tid.

45 millioner kilo tekstil kastes hvert år
Viktigheten av gjenvinning er svært viktig, også når det gjelder klær. Framtiden i våre hender (FIVH) skriver på sine nettsider at vi i Norge kaster og brenner om lag 45 millioner tonn klær, tekstiler og sko hvert år.
Fretex uttalte til KlimaOslo i oktober i fjor at de får inn 25 000 kilo klær på anlegget sitt i Oslo hver dag. Men selv om en del klær og tekstil blir gjenvunnet, er det fortsatt ekstreme mengder som går rett i søpla, mye av det kunne fint vært gjenvunnet til nyttige og morsomme produkter.
10 enkle redesigns
For å gi deg litt inspirasjon til nye nyttårs-prosjekter, har DinSide samlet ti enkle redesign-tips som ikke krever all verdens tid, ekstramaterialer, utgifter, utstyr eller kompetanse. Man kommer svært langt med saks, synål, sprettekniv og tråd, men det anbefales å ha symaskin også.
#1. Handlenett

Dersom du har gamle skjorter, t-skjorter, gardiner, skinnskjørt, fleece- eller ullpledd, kan disse få nytt liv. De er både mer holdbare og mye mer miljøvennlige enn en vanlig plastpose.
Klipp ut to like store firkanter i ønskelig størrelse og tekstil, og to lange remser. Sy firkantene og remsen sammen på vrangen, og vreng tilbake når du har sydd rundt. Fest remsen på hver sin side av de sammensydde firkantene.
#2. Olabukseslips
FIVH mener at olabukser er en av miljøverstingene, og produksjonen krever enorme vannmengder. Produksjon av et enkelt par bukser kan kreve opp mot 11 000 liter vann, og det er nettopp derfor det er ekstra viktig at man gjenvinner eller gjenbruker olabuksene.

Slik lager du lampene selv
Dersom du har en gammel bukse som er for slitt, eller som ikke passer lenger, kan den omgjøres til olabukseslips. Fretex produserer selv olabukseslips, og skriver at 80% av stoffet i buksene brukes, og deler oppskriften på nettsidene deres. Olabukseslipsene utgjør en fin – og annerledes – detalj på finstasen.
HER finner du mønster til slipset, og HER finner du hvordan du skal gjøre det.
#3. PC-bag/veske
Du trenger ikke bruke dyre summer på en PC-bag, du kan enkelt lage en selv ved hjelp av et gammelt pledd, en solid skjorte eller genser som kan gi litt beskyttelse til PC-en din. Klipp ut to rektangler i passe størrelse, et lokk i trekant-form, og en knapp som du syr på der du vil feste lokket til bagen.
#4. Skjorte-kjole
Du kan enkelt lage en kjole av en skjorte, og oppskriften på jennyskavlan.com er svært enkel. Du finner den HER.
#5. Duk-håndkle
Duker kan brukes til mye – også håndklær. Klipp ut ønsket størrelse på håndkleet av tekstil, brett dobbelkant langs hver kant, stryk med strykejern, og sy en søm langs kanten. Du kan også klippe ut en liten remse som du kan sy på som en hemp.
#6. Gammel genser – nye votter

Har du en gammel fleecegenser eller ullgenser? Klipp ut votte-mønster i den størrelsen du ønsker, og sy sammen de to delene på vrangen. Vreng de sammensydde delene tilbake – og vips! Du har et par nye votter av gammel genser.
#7. Dukpute
Lag dine egne puter med gamle duker eller gardiner. Klipp ut to like deler i ønsket størrelse, og sy delene sammen på vrangen. La en liten åpning være igjen, og vreng tekstilarbeidet. Fyll puten med det du vil, og sy igjen den gjenværende delen med en nål.

Siv har hacket Ikea-møbler i årevis
#8. Skinnjakkepung
Fretex selger skinnjakkepunger i sine butikker, men gir også oppskriften på hvordan man kan lage det. Dersom du har en ødelagt skinnvest eller skinnjakke, er skinnjakkepung ypperlig å lage. Se hvordan du lager det HER.
#9. Kjøkkenkluter
Dersom du ikke er så glad eller flink med symaskinen, kan gamle klær og tekstiler også funke utmerket til kjøkkenkluter. Bare riv eller klipp ut i de klærne du ønsker å bruke, og vips – så slipper du å kjøpe kjøkkenkluter på butikken for en stund.
#10. Genser-sekk

Av en gammel college-genser, skjørt, eller bukse kan du lage en enkel og sporty sekk. På jennyskavlan.com viser Jenny Skavlan hvordan det skal gjøres, på en svært beskrivende og billedlig måte, se HER.
Kilde: Fretex og Pinterest
Tar imot all tekstil
Og dersom man ikke er så glad – eller flink – til å redesigne selv, tar aktører som Røde Kors, Uff og Fretex imot alt av tekstiler, klær og sko, både ødelagte og nye.
Du kan sjekke hvor den nærmeste Fretex-containeren er deg, på Fretex sine hjemmesider. Her finner du nærmeste UFF-container, og HER finner du din nærmeste Røde Kors-container.
