Bli kvitt måker

Gjør dette nå

Slår de seg ned, er det for seint å gjøre noe med det.

HEKKING: Det er snart hekkesesong, og måkene inntar bytakene. Foto:Fredrik Hagen/NTB
HEKKING: Det er snart hekkesesong, og måkene inntar bytakene. Foto:Fredrik Hagen/NTB Vis mer
Publisert

Måkeskrik langs kysten er en idyllisk del av sommeropplevelsen. I mer urbane strøk er det imidlertid mange meninger om fuglene som flyr rundt, skriker og angriper folk.

Nå nærmer hekkesesongen seg, og om du skal gjøre noen tiltak for å unngå «måkeplagen», må du gjøre dem nå.

Inn i byene

Jo Anders Auran, seniorrådgiver i viltseksjonen hos Miljødirektoratet, forteller at fem av sju måkearter nå er inne på rødlista. Samtidig bekrefter han at det er flere av dem i byer og tettbygde strøk.

– Dette skyldes at mattilgangen langs kysten har blitt dårligere og at det er flere predatorer som stjeler egg og unger, for eksempel mink, forteller han.

Ifølge seniorrådgiveren blir direktoratet nedringt hvert år når hekkesesongen starter. Han mener det viktigste vi kan gjøre, er å få til en sameksistens mellom dyr og mennesker.

– Men det er sånn at mange føler det blir en plage når naturen kommer for tett innpå, spesielt i tettbygde strøk. Samtidig har vi forståelse for at det kan være plagsomt. Vi opplever støy forskjellig, og måker som bråker kan rett og slett bli et folkehelseproblem for enkelte.

Han forteller at for eksempel fiskemåkene kan bli mellom 20 og 30 år gamle, og dersom de finner en hekkeplass som er god og trygg, så vil de vende tilbake dit.

Dette kan du gjøre

Han mener det aller beste man kan gjøre, er å la måkene være i fred. Da varer hekkesesongen – og bråket – kortere.

– Når hekkesesongen er i gang, vil ikke måkene gi opp, understreker han.

Det finnes en rekke produkter man kan kjøpe, som skal holde fuglene unna. For eksempel gummislanger man kan legge ut på taket og fugleskremsler som flyr i vinden. Auran forteller at dette bare vil gi en kortvarig effekt.

– De lærer fort at de ikke er farlige. Det mest effektive er fysiske hindre som dekker over områder. Det er det vi anbefaler, forteller han.

Samtidig anbefaler han alle å rydde etter seg på kafeer og uterestauranter, slik at matfatet ikke blir for fristende.

Straff

Å fjerne reir og egg er lovbrudd, og man kan bli anmeldt og straffet med bøter.

– Og igjen kan vi nevne at måkene ikke vil gi opp dersom reiret blir fjernet, og man vil bare forlenge sesongen, poengterer Auran.

– Krykkjene er spesielt utsatt. Vi har tett dialog med kommunene som har krykkjer for å finne de beste løsningene, forteller Auran.

Han anbefaler også privatpersoner og borettslag å ha en dialog med sin lokale kommune.

– Kommunene har et ansvar for å legge til rette for mangfoldet, men også for å legge til rette for folk og næringsliv.

Skadefelling?

Om måkene fører til skade av vesentlig økonomisk betydning, kan man søke om skadefelling, men det er flere kriterier som må oppfylles.

– Det vil i utgangspunktet ikke bli gitt tillatelse dersom måka har lagt seg til på taket. Det at en måke lager mye bråk, gir ikke grunnlag for dette. For å få tillatelse må også forebyggende tiltak være prøvd, understreker seniorrådgiveren, og fortsetter:

– Selv om det finnes mange alternativer for å hindre hekking, bør vi først og fremst glede oss over våren og at naturen våkner til liv igjen nå. Med realitetene knyttet til tap av natur og arter, bør vi heller prøve å se til at også måkene blir bedre tatt vare på.

Bilde av norgesferiekartet

Norgesferie

Se lesernes favorittreisemål

Legg til dine steder Se kart

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer