Bli kvitt måker

Gjør dette nå

Slår de seg ned, er det for seint å gjøre noe med det.

HEKKING: Det er snart hekkesesong, og måkene inntar bytakene. Foto:Fredrik Hagen/NTB
HEKKING: Det er snart hekkesesong, og måkene inntar bytakene. Foto:Fredrik Hagen/NTB Vis mer
Publisert

Måkeskrik langs kysten er en idyllisk del av sommeropplevelsen. I mer urbane strøk er det imidlertid mange meninger om fuglene som flyr rundt, skriker og angriper folk.

Nå nærmer hekkesesongen seg, og om du skal gjøre noen tiltak for å unngå «måkeplagen», må du gjøre dem nå.

Inn i byene

Jo Anders Auran, seniorrådgiver i viltseksjonen hos Miljødirektoratet, forteller at fem av sju måkearter nå er inne på rødlista. Samtidig bekrefter han at det er flere av dem i byer og tettbygde strøk.

– Dette skyldes at mattilgangen langs kysten har blitt dårligere og at det er flere predatorer som stjeler egg og unger, for eksempel mink, forteller han.

Ifølge seniorrådgiveren blir direktoratet nedringt hvert år når hekkesesongen starter. Han mener det viktigste vi kan gjøre, er å få til en sameksistens mellom dyr og mennesker.

– Men det er sånn at mange føler det blir en plage når naturen kommer for tett innpå, spesielt i tettbygde strøk. Samtidig har vi forståelse for at det kan være plagsomt. Vi opplever støy forskjellig, og måker som bråker kan rett og slett bli et folkehelseproblem for enkelte.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer