Lyn og torden

Gjør dette nå!

Det høljer ned og smeller flere steder i landet.

SE LIVE: Her slår lynet ned nå. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Mandag rullet flere byger inn over landet. Østlandet ble først truffet, mens det spredte seg mot Sør- og Vestlandet i løpet av mandag ettermiddag og kveld.

I løpet av seks timer mandag, var det nesten 6.000 lynnedslag på Østlandet, melder NTB.

Tirsdag fortsetter bygeaktiviteten og nå har været nådd Trøndelag i Nordland.

Det ble først sendt ut farevarsel om styrtregn flere steder, og senere kom det også farevarsel om mye lyn for Østlandet og Sørlandet. og Rogaland og Hordaland.

Trekk ut kontakten

Med slikt vær i vente, bør man forberede seg, og ta sine forholdsregler.

- Trekk ut støpsel på elektrisk utstyr, tv og bredbånd. Ved kraftig lyn og torden vil vi også anbefale å avslutte lading av el-bilen. Selv om godkjent installert ladeboks har overspenningsvern, som fører lynet bort, kan det ved kraftig lyn likevel gi skader på det elektriske i bilen. Så for å være på den sikre siden er det fornuftig å ikke lade i lyn og torden, sier administrerende direktør, Rolf Søtorp i Norsk brannvernforening i en melding.

Brannvernforeningen anbefaler overspenningsvern som et godt forebyggende tiltak mot brann i elektriske anlegg og lynskader.

Ifølge en undersøkelse som YouGov har gjennomført for If, har færre en hver tredje bolig overspenningsvern.

Du kan følge tordenværet i kartet under:

HER SMELLER DET: Lynkart fra met.no

- 27 prosent oppgir at de har overspenningsvern i sikringsboksen. Å installere slikt vern er det beste du kan gjøre for å beskytte boligen mot lynskader, sier kommunikasjonssjef Sigmund Clementz i If.

Han forteller at lynnedslag kan forplante seg i elnettet over ganske lange avstander og skape spenning som slår ut elektriske apparater.

Den enkleste forsikringen er derfor å trekke ut kontakten.

- Slik det har vært i all den tid. Husk også på at bredbåndsroutere, kabel-TV-modemer og annen finelektronikk er utsatt. Her bør du også dra ut støpslene, sier Clementz.

Vannskader

Men det er ikke bare Tor med hammeren som kan skape trøbbel. Også styrtregn fører til store skader. Tall fra Finans Norge viser at erstatningene etter vanninntrenging og stopp i avløp/tilbakeslagsskader har økt mye de siste årene og koster mer enn én milliard i året.

- Bor du i utsatte områder er det flere tiltak du kan gjøre. Stikkrenner og sluk må renses for at vannet skal renne unna. Ofte tar regn- og flomvannet med seg gjenstander som tetter avløpssystemet, så rydd bort skrot og kvister fra hagen. Se også til at avløp og kummer ikke blir demmet opp, og sørg for at vannet har fritt leide inn i avløpskummene, sier skadeforebygger Therese Hofstad-Nielsen i forsikringsselskapet Fremtind i en melding.

LYN- OG TORDENVÆR: Dette bør du gjøre for å sikre elektronikken i boligen når det lyner og tordner. Video: Embla Hjort-Larsen / DBTV. Foto: NTB Vis mer

Vann i kjellere kan også oppstå ved store nedbørsmengder, og det anbefales å fjerne verdifulle gjenstander fra kjellere og garasjer.

- I det minste bør du få gjenstander opp fra gulvet eller i vanntette beholdere. Hold dører og vinduer til kjeller lukket, og i verste fall vurder å tette til med sandsekker, sier Nielsen.


Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer