Bading med klokke på armen

Gjør klokken klar for sommeren

Noen enkle tips for en problemfri klokke-sommer.

Gjør klokken klar for sommeren
Publisert
Sist oppdatert

Sommeren byr ofte på aktiviteter både på land og strand. Selv om man sitter på en skikkelig kvalitetsklokke, er det noen ting man bør være oppmerksom på, før man tar sats og hopper i havet.

Vannresistent, ikke vanntett

For mange nordmenn er det derfor viktig at klokken tåler vann, slik at den kan sitte på håndleddet under alle sommerens aktiviteter. Men per definisjon er ingen klokke «vanntette».

VANNRESISTENT: Selv spesialiserte dykker-ur lekker om trykket blir høyt nok. Foto: Tidssonen.no
VANNRESISTENT: Selv spesialiserte dykker-ur lekker om trykket blir høyt nok. Foto: Tidssonen.no Vis mer

Klokker er derimot vannresistente, under forutsetning om at trykket ikke overstiger et definert nivå. Selve standardiseringen rundt vannresistens kan være litt forvirrende, så man bør orientere seg om hvilken bruk og vannaktiviteter klokken faktisk tåler.

Viktig trykktest

Vi har tidligere skrevet litt om service av klokker. For ur av den mekaniske sorten, er ofte skifte av pakninger og trykktesting en del av serviceprosessen. I kontrollerte omgivelser avslører trykktestingen om klokken holder tett.

I praksis vil nok serviceintervallet for en typisk mekaniske klokke være fra 5 til 10 år, og for quartz-baserte klokker er ikke trykktesting ved batteribyttet noen selvfølge. Separat trykktesting er derfor å anbefale. Testen kan gjerne gjøres på årlig basis, og kan være en billig forsikring for å hindre favorittklokken fra å bli ødelagt.

Pass på remmen

For tradisjonelle lærremmer, er vann, fuktighet, og svette, svært dårlige kombinasjoner. Riktignok finnes det også spesielle lærremmer som tåler vann, men tommelfingerregelen er at lær og vann er en veldig dårlig idé. Og remmene, spesielt de av eksotisk skinn, kan ofte koste en liten formue å erstatte.

ORIGINAL: En skinnrem som leveres med klokken kan ha en stiv pris. Foto: Tidssonen.no
ORIGINAL: En skinnrem som leveres med klokken kan ha en stiv pris. Foto: Tidssonen.no Vis mer

Om sommeren kan det derfor være smart å la den originale skinnremmen hvile, for det finnes en rekke gode alternative. Lenker i metall eller gummiremmer er en sikre vinnere i sommervarmen. Også såkalte «perlon» og militærinspirerte «NATO-remmer», takler vann og svette med glans, og er dessuten ofte rimelige i innkjøp. Ikke bare tåler de vann, men er også forholdsvis enkle å montere på egenhånd.

Skyll etter bruk

De som har vært mye på båt, eller bor tett ved havet, har trolig sett hvordan saltvann kan være skadelig over tid.

Har man tatt med klokken i saltvann, bør den skylles godt i rent ferskvann. Slik hindrer man uønsket oksidasjon og uttørking av pakninger. Det samme gjelder om klokken har blitt brukt i klorholdig vann, som f.eks. svømmebassenger.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer