PC-spill for voksne:

Glem gamle fordommer: Disse 7 spillene holder hjernen i form

De gamle mytene om at PC-spill bare er skadelig tidtrøyte og bortkastet tid, er heldigvis død og begravet.

NOE FOR EN HVER: Portal 2 og Tropico 6 er spill som gir deg noe, på hver sin måte. Utsnitt: Susanne Skaug
NOE FOR EN HVER: Portal 2 og Tropico 6 er spill som gir deg noe, på hver sin måte. Utsnitt: Susanne Skaug Vis mer
Publisert

Lek og læring. Er det to motsetninger, eller hører de sammen? Og trenger alle lærerrike spill være for barn?

- Før trodde man at lek bare var noe dyr og mennesker gjorde da de var små, men i dag er det vanligere også hos voksne.

ANBEFALER SPILL: Svein Øverland, norsk psykolog spesialisert innen barne- og ungdomspsykologi og rettspsykologi. Foto: Privat.
ANBEFALER SPILL: Svein Øverland, norsk psykolog spesialisert innen barne- og ungdomspsykologi og rettspsykologi. Foto: Privat. Vis mer

Dette sier Svein Øverland. Han er psykolog og engasjert i PC-spillkulturen. På fritiden liker han å spille online med datteren (21) som bor i en annen by, en form for kontakt de begge setter pris på.

- Forskning viser at lek er godt for hjernen og kan forebygge både stress og mer alvorlige sykdommer. PC-spill er en form for lek, en måte å lære på og ha godt samspill med andre.

#1: Portal 2

Øverland har tidligere skrevet et innlegg på Side3 om spillet Portal 2. Spillet blir brukt til å undervise i fysikk både i Norge og i utlandet, og kan brukes til å trene opp hjernen for problemløsing mer generelt. I tillegg er det morsomt, noe som motiverer læringen i større grad.

Spillet er et førstepersons puslespill, hvor du må ta i bruk en portalpistol for å løse en rekke fysikkbaserte oppgaver. Du kan se en trailer av spillet under.

Vis mer Vis mer

#2: Walking dead som undervisning

Spillpedagog og lærer i videregående, Tobias Staaby, er kjent for å bruke zombiespillet The Walking dead i religionsundervisningen for å lære elevene etikk på en engasjerende måte.

På forhånd velger Staaby ut etiske modeller og teorier fra læremålene. Deretter velger han ut bestemte etiske dilemmaer i The Walking Dead, slik at elevene kan drøfte hvordan de skal løse dem med utgangspunkt i det de skal lære.

Han viser også til et annet spill man kan spille uten veiledning fra en lærer og fortsatt lære noe om etikk, det noe mørke spillet Papers, Please.

#3: Papers, Please

Her inntar du rollen som grensevakt i det fiktive kommunistiske landet Arstotzka. En seks år lang krig er slutt, og Arstotzka har bestemt seg for å åpne grensene mot nabolandene igjen. Din jobb er å kontrollere papirene til de ulike menneskene som ønsker å komme inn i landet, enten de er turister, immigranter eller fremmedarbeidere.

De kan be på sine knær om å komme inn for å pleie sin kreftsyke mor, men lar du dem passere med ugyldig pass, kan de i neste øyeblikk kaste en granat og sprenge hele grensen. Så her er det noen etiske valg du må ta. Er du grei kan det i beste fall gå bra. I verste fall ender det i katastrofe og du må begynne helt på nytt.

Vis mer Vis mer

#4: Tropico

En av våre egne favoritter er Tropico. Her spiller du diktator i en republikk i Karibia, og har i oppgave å bygge øyas økonomi, populasjon og levestandard. Spillet inneholder masse politisk satire, slik at du får innblikk i historie på en humoristisk måte. I rollen som Fidel Castro må du lytte til innbyggeres meninger, samtidig som du må være slu nok til å unngå å bli avsatt.

Her er det du som bestemmer grunnloven, og kan bestemme om du vil være en militærmakt eller få overtak gjennom forskning og teknologi. Du skal utvinne råstoffer som kull, bauxitt og olje og bygge industri av det. Hele tiden må du passe på at økonomien ikke går i minus, og at innbyggerne er mette og fornøyde. Hører du ikke på folket, kan du forvente deg et kuppforsøk fra rebeller. Det har kommet en hel serie av disse spillene, og snart kommer Tropico 6 ut på markedet. Trailer kan du se under.

Vis mer Vis mer

#5: Kerbal Space Program

Staaby trekker også fram spillet Kerbal Space Program. Dette spillet er for deg som sitter med en liten ingeniør i magen. Her skal du bistå små grønne menn med å komme seg til verdensrommet og forbi.

Oppgaven går ut på å bygge et romskip, sende det ut i rommet og utføre forskjellige vitenskapelige eksperimenter. På den måten kan du låse opp nye byggematerialer, motorer og drivstofftanker. Det høres kanskje lett ut, men Kerbal Space Program er et overraskende komplisert spill med mye å lære seg.

Underveis i spillet må du regne med at skipet ditt eksploderer, blir hengende igjen i bane rundt planeten eller ikke fungerer. Men for hvert feiltrinn du gjør, får du kunnskap om hva du må gjøre bedre neste gang.

Spillet lanserer sin første utvidelse nå i mars.

Vis mer Vis mer

#6: Spore

Dette spillet kom ut for ti år siden, men er fortsatt en av våre favoritter når det kommer til læring. Det lar deg skape og kontrollere en art fra cellestadiet og hele veien til den reiser ut og utforsker verdensrommet.

Spillet er delt inn i fem stadier; celle, skapning, stamme, sivilisasjon og space. Fra cellestadiet har du frihet til å utforme skapningen som du vil. Den kan ha seks bein, kjempestort hode og blågrønne horn på rumpa hvis du ønsker det. Så må du velge om den spiser kjøtt eller planter. Dess lengre du kommer i spillet og samler ting, dess mer kan du utvikle skapningen din og gjøre den levedyktig og unik. Dette spillet gir et uformelt innblikk inn i biovitenskapen på en morsom og lærerik måte, og har gitt Dinsides spilltester mange timer foran skjermen.

Vis mer Vis mer

#7: SimCity (2013)

Dette bybyggerspillet kom først ut i 1989, og har kommet i en rekke utgaver. Målet er å bygge og videreutvikle en by, og her vil alle dine avgjørelser få reelle konsekvenser, akkurat som i det virkelige liv.

Du kan investere i tungindustri og gi økonomien din et løft - men på bekostning av helsen til innbyggerne etterhvert som forurensningen sprer seg. Investerer du i grønn teknologi kan det forbedre livet til innbyggerne, noe som imidlertid kan føre til høyere skatt og arbeidsledighet. Alt har en balansegang, og det kan fort gå galt. Du må regne med å prøve og feile noen ganger før du får det på skinner. Spillet gir et innblikk i byers infrastruktur som veinett, strømforskyning, søppelhenting, vann og kloakk. Her får man en forståelse helt fra bunnen av.

Spiller du online kan du slå deg sammen med vennene dine for å løse globale utfordringer. Skyt opp en romferge, reduser utslippet av karbon eller bygg utrolige underverker.

Vis mer Vis mer

Kan spill erstatte film og bøker?

- Det beste er at man både spiller, ser på film og leser. Alt har sine fordeler og ulemper, sier Svein Øverland.

- Det finnes dessuten gode og dårlige spill, voldelige og kjedelige spill - akkurat som ved filmer og bøker. Jeg vil ikke si at noe er bedre enn annet, men at hvert uttrykk har sine fordeler og ulemper, legger han til.

Hvordan man velger å ta et avbrekk fra arbeid og mas er veldig individuelt, men i spillenes verden kan du hente både underholdning, avspenning og lærdom. Vi anbefaler som alt annet å spille med måte, og håper du har fått et lite innblikk i noen spill du vil like i denne artikkelen.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer