Smakstest godterinyheter:

Godterinyhetene: - Skikkelig digg!

Vi har smakt oss igjennom høstens søteste nyheter. Her er våre favoritter.

DIGG: Det er ikke alltid det som frister mest er det som smaker best. Vi har testet høstens nye godteri.
DIGG: Det er ikke alltid det som frister mest er det som smaker best. Vi har testet høstens nye godteri. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Blant de flere hundre nyhetene som ble lansert i matbutikkene i år, har vi lett oss fram til de aller søteste. Litt overraskende, kanskje, er det ikke så mange å snakke om i år, for eksempel har ikke Orklas Nidar lansert en eneste ny sjokolade.

Vi har likevel funnet fram til mer enn et knippe godbiter, og ikke minst, har vi funnet en ny favoritt. Og dere: Det beste med tester av nytt godteri er at det aller meste smaker … nettopp godt. Dette er ikke en test der enerne og toerne hagler, i verste fall er det litt kjedelig.

Når det er sagt: Når vi først skal unne oss noe digg synes vi det godt kan være skikkelig digg!

TESTPANELET: Frida Magnussen og Simon Rognskog fra Nedre Foss Gård.
TESTPANELET: Frida Magnussen og Simon Rognskog fra Nedre Foss Gård. Vis mer

Vi har fått hjelp til å vurdere godteriet av Frida Magnussen, konditor, og Simon Rognskog, vinkelner og hovmester på Nedre Foss Gård.

- Jeg er overrasket over spennet her, her er det noe for alle, sier Magnussen.

Skal hun trekke ut en trend er det likevel dette: Lakris.

Vi kan også røpe så mye som at det var et godteri med lakrissmak som stakk av med seieren. Dette er et produkt som skiller seg ut i mengden, og testpanelet lot seg overraske over hvor mye smak som var i det tilsynelatende litt unnselige godteriet.

- Denne kunne jeg til og med gitt til folk som ikke liker lakris, og utfordret dem litt på det, sier Rognskog. - Konsistensen er kul, kombinasjonen er god, dette har de virkelig lykkes med.

I årets godteritest var det mye lakris generelt, og lakriskuler spesielt. Siden tre av fire lakriskuler kommer fra den mest kjente produsenten, og én er butikkenes egen merkevare, valgte vi å anonymisere disse i forkant, slik at testpanelet ikke fikk vite hva de smakte på før etter kulene var vurdert og terningen satt.

Slik testet vi:

  • DinSide har testet høstens nye godteri.
  • Godteriet er vurdert etter utseende, duft, konsistens og smak - og hvor godt de møter forventningene fra pakka.
  • Testen er altså ikke gjennomført som en blindtest, med ett unntak: Lakriskulene.
  • Godteriet er testet i Oslo i uke 42, 2022.

Jacobs Utvalgte: Lakris med karamellsjokolade

Godterinyhetene: - Skikkelig digg!

Vekt: 150 gram

Lakriskuler er en evig favoritt, denne varianten er dekket av karamellsjokolade. De dufter forsvinnende lite, smaker hakket mer. Men ikke mye.

Verken karamellen, sjokoladen eller lakrisen gjør særlig mye ut av seg, de kjemper litt mot hverandre, men alle taper. Vi sitter igjen med en litt melkete følelse, uten at det betyr det smaker som butterscotch. Vi savner også litt salt, det hadde nok gjort seg i enten lakrisen eller karamellen.

Dette ble rett og slett bare litt kjedelig.

Dent: Lakristrio

Godterinyhetene: - Skikkelig digg!

Vekt: 24 gram

Denne Dent-pakka har tre ulike lakrispastiller med smak av jordbær, ananas og fersken. Det dufter ikke så mye, men smaker som Dent pleier å gjøre, med hint av frukt.

Ananasen kommer best fram, jordbær var minst vellykket. Dette er kanskje ikke veldig nyskapende, men en fin vri på den klassiske sukkerfrie lakrispastillen.

Brynild: Stupedama: Myk og salt lakris

Godterinyhetene: - Skikkelig digg!

Vekt: 100 gram

Stupedama fyller 60, og gjenoppstår som større og mykere lakrisbiter, formet som fisk, krabber og seilbåter. Det lukter klassisk lakris, og smaker som stupedamer pleier, herlig salt lakris.

Bortsett fra formen og størrelsen er det konsistensen som skiller denne mest fra de folkekjære pastillene. Denne er litt mykere, og betydelig mer klissete, den setter seg skikkelig i tennene. Bitene er også ganske mektige, og dette kan nok fort bli litt mye.

Når det er sagt: Er du blant dem som ikke får nok av Stupedama, vil du elske denne.

Swizzels: Marvellous Mallows: Drumstick

Godterinyhetene: - Skikkelig digg!

Vekt: 125 gram

Marshmallows i ulike varianter er søtt. Kjempesøtt. Disse har smak av Drumstick, den seige kjærligheten, det vil si bringebær og melk.

Dette dufter og smaker søtt, marshmallowsene er fluffy og myke, men bortsett fra fargen ville vi aldri gjettet at det var det det skulle smake. Men spiller det så stor rolle? Dette er akkurat så søtt og klissete som industriell marshmallows skal være.

Lakrids by Bulow: Organic Slow Crafted Anniversary

Godterinyhetene: - Skikkelig digg!

Vekt: 265 gram

Det er 15 år siden danske Johan Bülow solgte sin første lakris, og den nye serien Slow Crafted er basert på den originale lakrisen. Disse kulene dufter svakt av hockeypulver.

De klassiske kulene er dekket med sjokolade, og rullet i lakrispulver. Selve lakrisen er noe tyggete og setter seg i tennene, sjokoladen er fyldig og dyp på smak, men det blir kanskje i overkant bittert? Det er likevel godt balansert, så er du glad i det bitre, er denne for deg.

Mentos: Fanta

Godterinyhetene: - Skikkelig digg!

Vekt: 37,5 gram

Mentos-pastillene kommer stadig i nye smaker. Tidligere har de hatt en Coca-Cola-variant (må ikke forveksles med å putte mentos i cola-flaska!) og nå er det Fanta som står for tur.

Disse dufter ikke så mye, men smaken treffer bedre. Det smaker egentlig ikke så forskjellig fra Mentos Orange, men det er hakket søtere, og de treffer på merket her. Når det er sagt: Hva med å prøve seg med å gjøre det enda litt mer spennende, for eksempel med litt bruspulver?

Lutti: Pokémon Fizz

Godterinyhetene: - Skikkelig digg!

Vekt: 100 gram

Blant årets nyheter er dette den posen alle først plukker opp. Om det er den rode posen, pikachu eller det lille vinduet som gir utsikt til pokémonfigurene, vites ikke.

Figurene er i ulike farger og smaker, det er gult, oransje, lyseturkis og brukt. De dufter av cola, tuttifrutti og lukteviskelær, og slik smaker det også. Figurene smaker ikke likt, men det er små variasjoner.

Konsistensen kan også gi litt assosiasjoner til viskelær, de er litt for myke til å være vingummi, litt hardere enn vanlige geléfigurer. De kunne godt vært litt mer fizzy, men dette er uansett pirk. Barn i alle aldrer vil digge denne. Det er søtt, det er godt og det er kjempegøy.

Lakrids by Bulow: Caramel date

Godterinyhetene: - Skikkelig digg!

Vekt: 265 gram

Disse lakriskulene er hakket hardere enn resten. Smaken er interessant, på best mulig måte. Det begynner med sjokoladesmak, så kommer lakrisen, så kommer smaken av tørket frukt, så hint av karamell … lag på lag, herlig komplekst.

Dette er noe vi gjerne spiser igjen, og noe vi gjerne serverer andre. Det er ikke noe du trykker i deg, dette er noe du kan nyte, litt og litt.

Freia: Melkesjokolade Riskrisp

Godterinyhetene: - Skikkelig digg!

Vekt: 60 gram

Vi er spent på denne, er dette et nytt forsøk på å gjenskape Melkesjokolade Toppris? For det var godt, og er dessverre borte fra butikk.

Dette er ikke det samme, men det er gøy. Riskrispen her er mindre og gjør mindre ut av seg enn i for eksempel Crispo - likevel er det en skikkelig god sjokolade. Det er også en mild smak av kokos i ettersmaken, uten at det faktisk er kokos i. Men digg er det uansett.

Go'Vegan: Toffee

Godterinyhetene: - Skikkelig digg!

Vekt: 160 gram

Toffee er godt, men hvordan funker det å lage uten verken smør eller fløte? Og med 60 prosent mindre sukker? Ganske godt, skal vi tro den nye veganske toffeen fra Go'Vegan.

Vi begynner med det beste: Smaken! Dette smaker skikkelig digg, det funker virkelig godt med kokosmelk. Og det bærer ikke preg av at de har holdt igjen på sukkeret.

De har også holdt igjen på saltet, det hadde de ikke trengt å gjøre, og konsistensen er heller ikke spesielt tiltalende: En blanding av seig og kornete. Likevel: Dette var digg.

Freia: M Corny

Godterinyhetene: - Skikkelig digg!

Vekt: 180 gram

Denne varianten av m er nok den av årets nyheter som er hardest reklamert for. Dette er litt som klassisk m, med en fast og sprø maiskjerne i stedet for peanøtter.

Smaksmessig gir det assosiasjoner til Smash!, men dette smaker klarere av mais, det ikke like prosessert. Det er heller ikke like salt, så du mister litt av mer-av-følelsen, det blir litt flatere og mye mer mektig. Når det er sagt, teksturmessig er den kulere. Maiskjernene er virkelig sprø og gode. Og så er det kanskje helt greit at dette ikke er sånn man bare ikke klarer å slutte å spise?

Bulow: Mørk trøffel

Godterinyhetene: - Skikkelig digg!

Vekt: 265 gram

Av alle lakriskulene er dette de som dufter mest - og best. Det er ingen tvil om at dette er mektig, deilig og dekadent!

Lakrisen har godt tygg, men er seig og setter seg i tennene - og den mørke sjokoladen rundt, er mørk og fløyelsmyk. Kontrasten funker bra, de to balanserer godt mot hverandre, og den er så fyldig på smak at du ikke trenger å spise mye, selv om vi må innrømme at vi nok hadde gjort det.

Freia: Firkløver, Kaffe, hakkede nøtter og melkesjokolade

Godterinyhetene: - Skikkelig digg!

Vekt: 200 gram

Denne er vi spent på! Den dufter godt av kaffe og sjokolade, en uslåelig kombinasjon.

Testpanelet liker at det er kaffe fra første bit, ikke bare som en liten ettertanke. Konsistensen er også litt mykere og noe feitere enn vanlig, og den er på grensen til litt kornete.

Denne kunne du pakket inn i en mer eksklusiv forpakning og tatt deg veldig godt betalt for. Når det er sagt: Vanlig firkløver til en kaffe er minst like godt.

Minde: Lakris

Godterinyhetene: - Skikkelig digg!

Vekt: 170 gram

Posen ser grei nok ut, selve bitene ser litt slitne ut, slik sjokolade i pose gjerne gjør. Det tilgir vi dem så lett. Her er det god og myk lakrisgelé, omsluttet av en deilig, fyldig sjokolade.

Begge smaker kommer godt fram, de spiller på lag, uten å slå hverandre i hjel, bedre balanse skal du lete lenge etter.

Dette funker både for dem som elsker lakris, og er godt nok til å kunne overbevise skeptikerne. Dette er digg!

- En skikkelig hit!

- Best i test!

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer