Skolestart

Gratis skolefrukt til noen - men ikke til alle

41 kommuner gir skolebarn gratis frukt og grønt. I de resterende 385 kommunene må foreldrene selv betale.

41 AV LANDETS 426 KOMMUNER GIR SKOLEBARNA GRATIS FRUKT OG GRØNT: I de resterende 385 kommunene, må foreldrene betale skolefrukten selv. Men det har ikke alltid vært sånn: Før har alle fått det gratis. Foto: Shutterstock/NTB Scanpix
41 AV LANDETS 426 KOMMUNER GIR SKOLEBARNA GRATIS FRUKT OG GRØNT: I de resterende 385 kommunene, må foreldrene betale skolefrukten selv. Men det har ikke alltid vært sånn: Før har alle fått det gratis. Foto: Shutterstock/NTB Scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Dinsides prissjekk av frukt som skolefrukt sammenliknet med butikk-frukt viser at skolefrukt i de fleste tilfellene er billigere enn egenkjøpt frukt fra butikken. Haken er imidlertid at den mest vanlige skolefrukten, eple, faktisk er billigere på butikken.

Tidligere har alle skolebarn på ungdomsskoler og kombinerte barne- og ungdomsskoler fått gratis skolefrukt, betalt av staten.

Denne gratisordningen ble imidlertid fjernet av regjeringen i 2014.

I dag er det kun 41 av Norges 426 kommuner som gir gratis skolefrukt til skolebarna.

Her får barna gratis skolefrukt

De aller fleste foreldre og foresatte med barn på norske skoler, må i dag betale skolefrukten selv - med unntak av elever i de 41 kommunene i listen nedenfor.

I de øvrige 385 kommunene må foreldrene betale 3 kroner per frukt for frukt- og grøntordning.

Her er kommunene med gratis frukt og grønt:

Gjelder enten alle eller mange av elevene i kommunen. Gjelder vårsemester 2017 fra Skolefrukt.no. Kommuner med * = Ikke bestilt for høsten enda, men hadde vårsemesteret 2017.

Fjernet av regjeringa i 2014

- Det startet som en prøveordning i Østfold fra midten av nittitallet. Så ble den ganske snart landsomfattende, forteller Tore Angelsen, prosjektleder for Skolefrukt i Opplysningskontoret for frukt og grønt.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer