Skolestart

Gratis skolefrukt til noen - men ikke til alle

41 kommuner gir skolebarn gratis frukt og grønt. I de resterende 385 kommunene må foreldrene selv betale.

41 AV LANDETS 426 KOMMUNER GIR SKOLEBARNA GRATIS FRUKT OG GRØNT: I de resterende 385 kommunene, må foreldrene betale skolefrukten selv. Men det har ikke alltid vært sånn: Før har alle fått det gratis. Foto: Shutterstock/NTB Scanpix
41 AV LANDETS 426 KOMMUNER GIR SKOLEBARNA GRATIS FRUKT OG GRØNT: I de resterende 385 kommunene, må foreldrene betale skolefrukten selv. Men det har ikke alltid vært sånn: Før har alle fått det gratis. Foto: Shutterstock/NTB Scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Dinsides prissjekk av frukt som skolefrukt sammenliknet med butikk-frukt viser at skolefrukt i de fleste tilfellene er billigere enn egenkjøpt frukt fra butikken. Haken er imidlertid at den mest vanlige skolefrukten, eple, faktisk er billigere på butikken.

Tidligere har alle skolebarn på ungdomsskoler og kombinerte barne- og ungdomsskoler fått gratis skolefrukt, betalt av staten.

Denne gratisordningen ble imidlertid fjernet av regjeringen i 2014.

I dag er det kun 41 av Norges 426 kommuner som gir gratis skolefrukt til skolebarna.

Her får barna gratis skolefrukt

De aller fleste foreldre og foresatte med barn på norske skoler, må i dag betale skolefrukten selv - med unntak av elever i de 41 kommunene i listen nedenfor.

I de øvrige 385 kommunene må foreldrene betale 3 kroner per frukt for frukt- og grøntordning.

Her er kommunene med gratis frukt og grønt:

Gjelder enten alle eller mange av elevene i kommunen. Gjelder vårsemester 2017 fra Skolefrukt.no. Kommuner med * = Ikke bestilt for høsten enda, men hadde vårsemesteret 2017.

Kommuner: I fylke: Merk:
Aurskog-HølandAkershus
ValleAust-Agder
IvelandAust-Agder
BykleAust-Agder
FlåBuskerud
HemesdalBuskerud
KrødsheradBuskerud
HammerfestFinnmark
KvalsundFinnmark
VardøFinnmark
Grue *Hedmark
EngerdalHedmark
ModalenHordaland
Tysnes *Hordaland
GossenMøre og Romsdal
FauskeNordland
Evenes *Nordland
BeiarnNordland
SørfoldNordland
Gildeskål *Nordland
Hamarøy *Nordland
Verran *Nord Trøndalag
LekaNord Trøndalag
Vang *OpplandKun skoler med ungdomstrinn (1-10)
Aurland *Sogn og Fjordane
OsenSør Trøndelag
AgdenesSør Trøndelag
RennebuSør Trøndelag
ÅfjordSør Trøndelag
SnillfjordSør Trøndelag
KlæbuSør TrøndelagKun ungdomsskolen
Kviteseid *Telemark
NissedalTelemark
VinjeTelemark
IbestadTroms
MarnardalVest Agder
SirdalVest Agder
Åseral *Vest Agder
MandalVest Agder
LarvikVestfod
Rømskog *Østfold

Fjernet av regjeringa i 2014

- Det startet som en prøveordning i Østfold fra midten av nittitallet. Så ble den ganske snart landsomfattende, forteller Tore Angelsen, prosjektleder for Skolefrukt i Opplysningskontoret for frukt og grønt.

I perioden august 2007 til juni 2014 var skolefrukt en gratisordning for elever på skoler med ungdomstrinn.

SKOLEFRUKT: Helsedirektoratet har gitt ansvaret for drift av skolefrukt-ordningen til Opplysningskontoret for frukt og grønt. Her ved prosjektleder for Skolefrukt, Tore Angelsen. Foto: Opplysningskontoret for frukt og grønt
SKOLEFRUKT: Helsedirektoratet har gitt ansvaret for drift av skolefrukt-ordningen til Opplysningskontoret for frukt og grønt. Her ved prosjektleder for Skolefrukt, Tore Angelsen. Foto: Opplysningskontoret for frukt og grønt Vis mer

- Midlene til gratis skolefrukt var en del av det totale rammetilskuddet til kommunene, og det fulgte en lov og forskrift som påla kommunene gratis frukt og grønt til elever på ungdomstrinnskoler, forteller Angelsen til Dinside.

I juni 2014 vedtok imidlertid Stortinget å oppheve denne loven. I forslaget for å oppheve plikten om gratis frukt og grønt, heter det at departementet ønsket å gi skoleeierne, som er kommunene, frihet til å avgjøre selv om de vil ha en fruktordning.

I høringen for forslaget om å fjerne loven om gratis frukt og grønt, var 32 høringsinstanser enige om at det var riktig å fjerne loven om pliktig frukt og grønt til ungdomsskoler og kombinerte barne- og ungdomsskoler. 42 støttet ikke forslaget.

Her er det fortsatt gratis

Da loven ble fjernet, kunne kommunene bestemme om de ville fortsette å gi gratis skolefrukt til skoleelevene i kommunen sin. Angelsen forteller til Dinside at det i dag kun er 10 prosent av kommunene som gir gratis skolefrukt til skolebarna.

Larvik kommune er en av kommunene som har fortsatt med gratis frukt og grønt.

Jan-Erik Norder, kommunalsjef for kultur og oppvekst i Larvik kommune, sier til Dinside at de har opprettholdt ordningen siden den nasjonale ordningen falt bort og at de ikke har noen planer om å endre ordningen per i dag.

- Gratis skolefrukt gis til alle barneskoleelever og også ungdomsskoleelever på 1.-10. skolene våre. Ordningen har som hensikt at elevene skal ha et sunt kosthold som positivt spiller inn på læring, og utligne sosiale forskjeller, uttaler Norder til Dinside.

Også Fauske kommune gir gratis skolefrukt til barna:

- Vi har veldig positive erfaringer med skolefrukt til alle og, vi håper det er et tiltak som blir opprettholdt for vår kommunes del. Og vi håper nåværende eller nye regjeringer vurderer å gjeninnføre ordningen for hele landet, uttaler kommunalsjef Terje Valla i Fauske kommune til Dinside.

Han understreker at dette er et politisk vedtak som de håper vil bli videreført.

En undersøkelse fra Universitetet i Agder viser at barn som får gratis skolefrukt, spiser mindre søtsaker og usunn mat enn barn som ikke får gratis frukt og grønt.

Ønsker å gjeninnføre gratis skolefrukt i Oslo

Ifølge plattformen til det nåværende byrådet i Oslo, ønsker de å gjeninnføre frukt og grønt på skoler med ungdomstrinn - samt å gjennomføre et prøveprosjekt med skolemat på utvalgte skoler.

Dinside har spurt Byråd for eldre, helse og sosiale tjenester Inga Marte Thorkildsen, hva som skjer med løftet og når Oslo-elevene vil få gratis frukt og grønt:

VIL HA SKOLEFRUKTEN TILBAKE: SVs Inga Marte Thorkildsen sier de ønsker å gjeninnføre skolefrukt, men at de må komme tilbake til når og hvordan. Foto: Oslo kommune
VIL HA SKOLEFRUKTEN TILBAKE: SVs Inga Marte Thorkildsen sier de ønsker å gjeninnføre skolefrukt, men at de må komme tilbake til når og hvordan. Foto: Oslo kommune Vis mer

- SV har lenge sett sammenhengen mellom læring og ernæring. Derfor fikk vi gjennomslag for at vi skal gjeninnføre ordningen med skolefrukt, som Høyre-regjeringen kuttet. Dette ligger i byrådsplattformen, og nå ser vi at til og med EU kommer etter. Vi må komme tilbake til hvordan og når dette kan innføres, uttaler Thorkildsen i en e-post til Dinside.

Fra og med 1. august innførte EU-kommisjonen en frivillig ordning for gratis melk, frukt og grønnsaker til alle elever, hvor alle 28 medlemsland har sagt at de vil delta i ordningen.

Tone Tellevik Dahl, byråd for oppvekst og kunnskap, sier om skolemat-prosjektet at det er mange skoler som har ulike ordninger og forsøk med gratis frokost/lunsj.

- Basert på erfaringene fra disse vil byrådet komme tilbake til et forslag innen 2019, uttaler Dahl.

Staten subsidierer med 1,50 kroner

Skolefrukt-ordningen er tilgjengelig for alle norske grunnskoler som ønsker å tilby dette til elevene sine.

Og for de som ikke bor i en av de 385 kommunene som ikke får gratis skolefrukt av kommunen, er det foreldrebetaling som gjelder:

- Staten subsidierer alle skolene som er med i ordningen, med 1,50 kroner per frukt. De resterende 3 kronene per frukt som ordningen koster, betaler foreldrene selv, forteller Angelsen i Skolefrukt.no til Dinside.

Det er Helsedepartementet som har ansvar for abonnementsordningen Skolefrukt og pengene blir bevilget over Statsbudsjettet.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer