Gratis utendørs trening

– Et opprør mot treningsenterbransjen som er blitt mer kommersiell enn funksjonell, sier initiativtager Lasse Tufte.

GODT TRENT: Lasse Tufte trener på en skranke i en parkene som er kallt opp etter ham.  Foto: Mankini Photography/Tufteparken.no
GODT TRENT: Lasse Tufte trener på en skranke i en parkene som er kallt opp etter ham. Foto: Mankini Photography/Tufteparken.no Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Egenvektrening er et helårs lavterskeltilbud for alle som vil komme seg ut av sofaen eller bare er lei av treningssenteret, og bedrive en form for trening som har lav risiko for skader. Det er kun deg og noen apparater. Ute i en park.

Forskjellen er at disse apparatene ikke finnes på treningssentrene.

Sosial arena

– Egenvektrening er kanskje den aller sunneste treningsformen som finnes. Det er kun egen kroppsvekt som motstand, noe som er skadeforebyggende. Det er utendørs og sosialt og det passer alle aldergrupper, sier Tufte, som påpeker at den eneste motivasjonen han har med disse parkene er å promotere denne treningsformen.

Er du mann og vurderer tights? Les denne testen

Tufte har jobbet med disse kommunalt støttede parkene på dugnadsbasis, ved siden jobb som foreleser og en jobb innen rus og psykiatri. Som belønning har han fått parkene oppkalt etter seg.

Mange kommuner trekker spesielt frem gevinsten dette har for folkehelsen og at det er et lavterskeltilbud.

Apparater du kan finne i en Tuftepark:

Opprør

Tufte og noen kamerater gikk lei av styrketrening på treningssentrene og oppdaget egenvekttrening på YouTube, også kjent som calisthenics. Ikke lenge etter presenterte de et ferdig utviklet konsept for Asker kommune, som så støttet parken økonomisk. Den første parken så dagens lys i fjor sommer ved Risenga i Asker, ikke langt utenfor Oslo.

Du kan si det er et slags opprør mot en treningsbransje som er blitt mer kommersiell enn funksjonell med årene. Før var det en selvfølge at du kunne trene på gruppetimene, nå må du betale ekstra for å delta på ting som work shops og boot camp.

Hva er mental trening? DinSide tok en test

Ingen lukkede klikker

KREVENDE: Ikke alle øvelser passer for nybegynneren.  Foto: Tufteparken.no
KREVENDE: Ikke alle øvelser passer for nybegynneren. Foto: Tufteparken.no Vis mer

Grunnleggeren av Tufteparken sier at målet aldri har vært at folk skal melde seg ut av treningssentrene, men at de skal komme seg ut av dem om sommeren og prøve noe nytt.

Det beste med parkene er at de er tilgjengelig for alle. Her skal du ikke møte broiler-klikkene du finner på styrkerommet på treningssenteret.

– I parkene våre blir du godt mottatt. Alle sier hei til hverandre og det er et godt og inkluderende miljø. Er du nybegynner, vil andre spørre deg om du trenger veiledning. Og selv om du ikke tør å prøve alle øvelsene der og da, kan du alltid prøve dem når de andre har gått.

Lei av refleksvesten? Dette er alternativene

Størst mulig, fortest mulig

Egenvektrening er en treningsform som smitter, hevder Tufte. Han har bakgrunn som personlig trener på et treningssenter, og har møtt mange unge gutter som måtte gjennom et PT-møte før de fikk lov til å trene.

– Når jeg spurte hva de ønsket å oppnå, var svaret stort sett alltid det samme: Å bli størst mulig, fortest mulig.

Men når jeg introduserte dem for denne måten å trene på, skiftet de raskt fokus.

Tufte pleide å spørre dem om hva som hva kulest: Å løfte 120 i benken eller stå i «Human flag»?

Gutta svarte alltid det siste etter at de fikk se bilde av øvelsen, og Tufte sier det skyldens at egenvekttrening er mer prestasjonsbasert.

Det er mer motiverende å få til ting på disse apparatene, enn å legge på enda en vekt i treningsstudioet.

Les også: Støtdemping hjelper ikke mot skader

(Saken fortsetter under bildet)

HUMAN FLAG: En øvelse som krever muskler.  Foto: Tufteparken.no
HUMAN FLAG: En øvelse som krever muskler. Foto: Tufteparken.no Vis mer

For alle, hele året

Det er ingen aldersgrense på parkene, og Tufte sammenligner det å leke seg i en Tuftepark med å klatre i trær.

Parkene er ment for helårsbruk, og han oppfordrer å bruke hansker nå som det er kaldt. De mest ivrige har brukt parken selv når det vært 20 minus, forteller han.

– Det er viktig å få frem at dette ikke er en kommersiell trend skapt av et treningssenter. Det er en treningstype som alltid har vært der, og som alltid vil være der.

Det finnes ti parker over hele landet, og neste år vil det komme flere. I løpet av vinteren vil det komme QR-koder på alle apparatene som lenker til YouTube-videoer som viser øvelser du kan gjøre på dem.

Alt om trening fra DinSide

HELÅRSBRUK: Kler du deg godt og bruker noen gode hansker, kan du fint trene utendørs hele året.  Foto: Tufteparken.no
HELÅRSBRUK: Kler du deg godt og bruker noen gode hansker, kan du fint trene utendørs hele året. Foto: Tufteparken.no Vis mer


Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer