Regler for private fester og arrangementer

Grillfest, bryllup eller familieferie?

Her er retningslinjene du må følge i sommer.

ARRANGEMENT? Selv om det er et privat selskap, kan et arrangement huse 200 personer. Foto: NTB Scanpix
ARRANGEMENT? Selv om det er et privat selskap, kan et arrangement huse 200 personer. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Publisert

SVi har etterhvert blitt godt vant til å holde avstand og desinfisere hendene hver gang vi skal på butikken. Samtidig er det lettet på mange restriksjoner den siste tiden, som kan skape grobunn for tvil over hva som er lov - og ikke.

VI har ved hjelp av informasjon fra regjeringen og hele Norges Espen Nakstad, fungerende assisterende direktør i Helsedirektoratet, prøvd å oppklare hvilke regler og retningslinjer du må følge i sommer, enten om du skal ha 40-årslag, grillfest, bryllup eller bare samle storfamilien på hytta.

Hva regnes som et arrangement?

Skal du arrangere bryllup, bursdag, jobbseminar eller liknende, kan dette regnes som et arrangement ifølge regjeringen.no.

Ifølge nye regler som regjeringen presenterte 12. juni, ble det tillatt med arrangementer på 200 personer, i stedet for 50 som var grensen tidligere. Dette gjelder fra 15. juni.

I tillegg kommer ansatte eller oppdragstakere som står for gjennomføringen av arrangementet.

Det er covid-19-forskriften som definerer hva som kan kalles et arrangement, og hvilke krav som stilles til smittevern.

Hvem kan være arrangør?

Det er krav om en ansvarlig arrangør som må ha oversikt over deltakerne på store arrangementer. Det er viktig for enkel smittesporing.

Ifølge regjeringens nettsider kan en privatperson være ansvarlig arrangør.

For privatpersoner som samles, er gruppestørrelsen 20 personer.

Arrangøren skal bidra til at syke ikke deltar på arrangementet, for eksempel ved å gi tydelig informasjon, og gjøre det mulig å ivareta hygiene, og dessuten ha oversikt over hvem som er tilstede, for å kunne bistå ved en eventuell senere smitteoppsporing. Arrangør må ikke være tilstede under arrangementet, men for å kunne oppfylle kravet om oversikt må eventuelt andre bidra til å holde oversikten.

Hva regnes som et offentlig sted?

Skal du som privat arrangør arrangere bryllup, selskap eller lignende på et offentlig sted, hva er da definisjonen på et offentlig sted?

På Helsenorge.no skriver de at det med offentlig sted menes et sted bestemt for alminnelig ferdsel eller et sted der allmennheten ferdes.

- Alle arrangementer som krever leie av lokale, avtale med kommunen om bruk av areal og liknende regnes som arrangement gitt at det foreligger en ansvarlig arrangør, sier Nakstad.

Covid-19-forskriften sier at personer som er til stede, skal kunne holde minst 1 meter avstand til personer som ikke er i samme husstand. Det samme gjelder arrangement i lokaler som leies ut, inkludert i hotellfasiliteter, grendehus, forsamlingshus, konferansesaler og haller.

Hva med fest hjemme eller i egen hage?

- Private samlinger innendørs eller utendørs, også i en park, omfattes av 20-personersregelen med minst 1 meter avstand, sier Nakstad.

Planlegger du grillfest, må du altså holde deg til denne grensen.

Se hvor enkelt du finner gasslekkasjer i gassgrillen med såpevann. Video: Per Ervland og Christina Honningsvåg Vis mer

Hva med barnebursdager?

Når det gjelder bursdager for små barn anbefaler regjeringen.no at man følger kravet om maks 20 personer, og at man også vurderer om man skal begrense samlinger til de barna som er i samme kohort i barnehagen ellerpå skolen, eventuelt med andre faste lekekamerater.

Hva med matservering ved private selskap?

Byr du til fest er det noen ekstra hensyn du bør ta nå sammenlignet med tidligere år.

- God hygiene ved servering og minst mulig buffet er et grunnprinsipp, sier Nakstad.

Han viser til gode råd på Helsenorge sine nettsider, der de blant annet råder om ekstra god håndhygiene, ikke minst for den som lager maten, og at det også er viktig at de som lager maten er friske. Gjestene kan bruke det samme serveringsbestikket, men alle må ha hvert sitt spisebestikk.

Hva med ferie med storfamilien?

Planlegger du å feriere sammen med storfamilien som dere pleier, vil grensen for felles opphold gå ved 20 personer.

- Husstandsmedlemmer regnes som dem man bor sammen med og vil vanligvis være mindre enn 20 personer. Hvis denne gruppen ferierer på en hytte og får besøk fra andre, vil 20 personer være maks antall og det bør holdes minst en meter avstand mellom dem som ikke er husstandsmedlemmer til vanlig, påpeker Nakstad.

Hva med skoleavslutninger på barne- og undomsskolen?

Skoleavslutninger regnes som et arrangement med begrensning på 200 personer etter de nye retningslinjene som kom 12. juni.

Nakstad viser for øvrig til FHIs råd om avslutninger for skole og barnehage, som sier følgende:

  • Ingen syke må delta
  • God hygiene er viktig, og det må være tilstrekkelige fasiliteter for håndvask/ tilgjengelig hånddesinfeksjon
  • Organiser avslutninger for opptil det antall personer som er tillatt (for eksempel avdelingsvis i barnehager eller klassevis på skoler). Regjeringen har nettopp åpnet for samlinger på inntil 200 personer fra 15.juni. Se oppdaterte råd om arrangementer.
  • Barna som går i samme kohort/ klasse kan omgås som vanlig. Det gjelder også personer innen samme husholdning/familie. De som ikke normalt er nærkontakter, bør holde en meters avstand til andre barn og voksne.
  • Det er innført unntak fra én-metersregelen for personer under 20 år som deltar på tilstelninger som skoleavslutninger, sommerleir, og andre skolelignende tilbud.
  • Mat og drikke bør organiseres på tilsvarende måte som ellers, med fokus på god håndhygiene og generelt god hygiene rundt mathåndtering. Maten bør serveres porsjonsvis.

FHI skriver og at lærer eller foresatte kan være arrangør og bør sette seg inn i gjeldende råd for arrangementer.

Hva med leirskole og overnattingsturer – må dette skje klassevis?

- Leirskole og overnattingsturer i skolens regi bør følge smittevernveilederen for skolene, der det per i dag gjelder «gult trafikklys», sier Nakstad.

Gult trafikklys innebærer blant annet at hele skoleklasser regnes som en kohort, og at man skal unngå trengsel og store samlinger.

Utvider til 200 personer fra 15. juni

- Regjeringen har sagt at man sikter mot en økning til 200 forutsatt at smittesituasjonen i samfunnet fortsatt er lav, sier Nakstad i Helsedirektoratet.

Dette ble bekreftet av myndighetene på pressekonferansen den 12. juni.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer