«Haisommer» på den amerikanske østkysten

Solkrem og appen som viser haiaktivitet er sommerens må-ha tilbehør på USAs østkyst. Haibestanden har økt, det samme har uønskede møter mellom mennesker og hai.

LIKER FISK: Forskere tror at de svaksynte haiene kan forveksle mennesker med fisk. Foto: AP / NTB
LIKER FISK: Forskere tror at de svaksynte haiene kan forveksle mennesker med fisk. Foto: AP / NTB Vis mer
Publisert

Hver sommer beveger de store, fryktede hvithaiene seg oppover langs Atlanterhavskysten av USA, mot New England, hvor antallet topper seg mellom august og oktober. De senere år har man sett en klar økning i bestanden.

Årsaken til at haibestanden har økt er flere. Eksperter peker på både bedre vern av sårbare arter og klimaendringer. På grunn av temperaturendringer i sjøen har mange av rovfiskenes byttedyr flyttet til nye farvann.

– Det er en generell økning i haibestanden som vi tror skyldes bedre vern av dem, sier marinbiologen Gregory Skomal i delstaten Massachusetts til nyhetsbyrået AFP.

Også bestanden av deres viktigste byttedyr, selene, har økt. Dyrene har vendt tilbake til kysten takket være bedre vern.

– Hvis du har flere haier som spiser nær land og du samtidig har flere mennesker ute i sjøen, øker sjansene for uheldige møter, konstaterer Skomal.

Rundt 300 av dyrene, som er blant de største fiskene i verden, har blitt merket i løpet av årene. Omtrent hundre av dem runder halvøya Cape Cod hvert år.

Haisommer

Den ikoniske filmen Jaws, eller Haisommer på norsk, ble spilt inn nettopp i denne regionen og de skrekkinngytende skapningene er blitt en stor turistattraksjon her. Bilder av hvithaiene pryder baseballcapser og T-skjorter og er populære salgsartikler.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer