Test av alpinhjelmer:

Halvparten av hjelmene får stryk

Det er store forskjeller på hvor godt alpinhjelmer beskytter mot hodeskader, ifølge fersk test av skihjelmer.

TEST AV POPULÆRE ALPINHJELMER: Test avslører store forskjeller på hvor godt alpinhjelmer beskytter. Én hjelm får best i test og to får utmerkelsen «bra valg» - men halvparten skårer dårligere enn gjennomsnittet. Foto: Folksam
TEST AV POPULÆRE ALPINHJELMER: Test avslører store forskjeller på hvor godt alpinhjelmer beskytter. Én hjelm får best i test og to får utmerkelsen «bra valg» - men halvparten skårer dårligere enn gjennomsnittet. Foto: Folksam Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Det er et faktum at hjelmbruk reduserer risiko for hodeskade og alvorlig hodeskade både i alpinbakken og andre steder med risiko for hodeskader ved fall, som på sykkel.

Og selv om enhver hjelm er bedre enn ingen hjelm, er det fremdeles slik at en alpinhjelm/skihjelm gir best beskyttelse i skibakken, framfor eksempelvis en sykkelhjelm eller en skatehjelm.

Men visste du at det også er store forskjeller på hvor godt ulike skihjelmer beskytter?

En fersk test gjort av det svenske forsikringsselskapet Folksam avslører nettopp dette:

- Få skihjelmer beskytter bra mot hjernerystelser. Kun tre av 14 hjelmer beskytter bra mot hjernerystelser og får Folksams utmerkelse «Best i test» eller «Bra valg», konkluderer Folksam etter testen.

Denne hjelmen er «best i test»

Det er produktforskningsavdelingen hos det svenske forsikringsselskapet Folksam som har testet alpinhjelmer.

De har testet 14 av de vanligste skihjelmene som selges i Sverige, for barn og voksne, og både vanlige hjelmer og konkurransehjelmer. De fleste av disse selges også i Norge.

Everest Alpine MIPS utropes til «Best i test». Ifølge Folksams tester, er denne 30 prosent bedre enn gjennomsnittshjelmen.

BEST I TEST: Everest Alpine MIPS er 30 prosent bedre enn gjennomsnittshjelmen, ifølge Folksams test av skihjelmer. Foto: Folksam
BEST I TEST: Everest Alpine MIPS er 30 prosent bedre enn gjennomsnittshjelmen, ifølge Folksams test av skihjelmer. Foto: Folksam Vis mer

Også Giro Nine MIPS og konkurransehjelmen Sweet Protection Volata MIPS fikk sammenlagt gode resultater - og får derfor utmerkelsen «Bra valg».

BRA VALG: Giro Nine MIPS. Foto: Folksam
BRA VALG: Giro Nine MIPS. Foto: Folksam Vis mer
BRA VALG: Sweet Protection Volata MIPS. Foto: Folksam
BRA VALG: Sweet Protection Volata MIPS. Foto: Folksam Vis mer

Men vil du har testvinneren, må du til Sverige: Testvinneren er av den svenske sportskjeden Stadiums eget varemerke, Everest.

Angelica Larsson, PR-sjef hos Stadium AB, sier til Dinside at de dessverre ikke har noen butikker eller distributør av Everest produkter i Norge, men at de kun selges i deres egne butikker på de markedene der de er etablert for øyeblikket - som er Sverige, Finland og Tyskland.

Disse hjelmene er testet:

Merke Modell Karakter Sammen-lagt Rotasjons-beskyttelse Pris
EverestAlpine MIPS5/Best i test30 %MIPS899 SEK (stadium.se)
GiroNine MIPS4/Bra valg22 %MIPS958 NOK (Addnature/ prisjakt)
Sweet ProtectionVolata MIPS (konkurransehjelm)4/Bra valg22 %MIPS2.209 NOK (Hemsedal Sport/ prisjakt)
OakleyMod339 %MIPS550 NOK (XXL/ prisjakt)
ScottQuiver plus MIPS36 %MIPS899 NOK (XXL/ Prisjakt)
Smith OpticsAspect MIPS35 %MIPS858 NOK (Outnorth/ Prisjakt)
POCSkull Orbic X SPIN (konkurransehjelm)35 %SPIN1.100 NOK (VPG/ Prisjakt)
Sweet ProtectionRambler MIPS22 %MIPS858 NOK (Outnorth/ Prisjakt)
SalomonCruiser 4D1-10 %IngenFinner ikke
EverestAlpine Helmet1-14 %Ingen599 SEK (stadium.se)
SHREDU Bumper Noshock1-17 %RES1.364 SEK (Blue-tomato)
BlizHead Cover1-18 %Ingen613 NOK (blackcomb-shop)
POCObex SPIN1-20 %SPIN1.174 NOK (VPG/ prisjakt)
TecnoproPulse alpinhjelm1-20 %IngenFinner ikke

Dette betyr karakterene:

Jo lavere tall, jo dårligere resultater og større risiko for hjernerystelser.

5: Hjelmen belønnes med best i test. Det innebærer at hjelmen oppfyller lovkravene og er 30 prosent bedre enn gjennomsnittshjelmen, og gir bra beskyttelse.

4: Hjelmene belønnes med Bra valg. Det innebærer at hjelmen oppfyller lovkravene, er bedre enn gjennomsnittshjelmen og gir bra beskyttelse.

3: Gjennomsnittshjelmen i testen - og oppfyller lovkravene.

2: Dårligere enn gjennomsnitt. Oppfyller lovkrav, men har svakheter.

1: Dårligere enn gjennomsnitt. Oppfyller lovkrav men har dårlige resultater i samtlige tester.

- Størsteparten av hjelmene beskytter ikke bra nok

Helena Stigson, forskningsansvarlig for idrettsskader hos Folksam, uttaler at størsteparten av hjelmene ikke beskytter tilstrekkelig bra mot hjernerystelser.

Helena Stigson, forskningsansvarlig for idrettsskader hos Folksam. Foto: Folksam
Helena Stigson, forskningsansvarlig for idrettsskader hos Folksam. Foto: Folksam Vis mer

- Våre tester viser at størsteparten av hjelmene ikke beskytter tilstrekkelig bra mot hjernerystelser. Kun i to av 14 testede hjelmer var risikoen for hjernerystelse under 50 prosent, forteller Stigson.

Folksam har utført tester av sykkel-, ride- og skihjelmer siden 2012, for å hjelpe forbrukerne til å velge en trygg hjelm og ikke minst: For å påvirke hjelmprodusentene til å lage tryggere hjelmer.

- Bedre beskyttelse i hjelmer med MIPS

Selv om det stadig kommer flere hjelmer på markedet med rotasjonsbeskyttelse, er det fremdeles hjelmer som ifølge Folksams sikkerhetsforskere ikke beskytter godt nok mot rotasjonsskader.

I årets test av alpinhjelmer har 10 av 14 hjelmer en eller annen type rotasjonsbeskyttelse. MIPS er en slik beskyttelse (Multi-directional Impact Protection System (MIPS)).

- Det som utmerker seg i testen er at hjelmer som har rotasjonsbeskyttelse i form av MIPS, generelt får bedre resultat enn de hjelmene som ikke har den typen beskyttelse.

- For det andre ser vi at konkurransehjelmene POC Skull Orbic X SPIN og Sweet Protection Volata MIPS har en betydelig bedre støtabsorbering. Dette viser at det finnes et potensial til å utvikle tryggere hjelmer i framtida, uttaler Helena Stigson.

Det blir ikke nødvendigvis en bra hjelm selv om den har MIPS

Dinside har spurt Stigson om man bør ligge unna hjelmer uten MIPS og kun kjøpe hjelmer med rotasjonsbeskyttelse.

- Det vi kan se i våre tester er at 10 av 14 hjelmer har en form for rotasjonsbeskyttelse. Totalt inngår sju hjelmer med MIPS i testen - og disse fikk signifikant bedre resultat sammenliknet med øvrige hjelmer, sier Stigson til Dinside.

Hun forteller videre at de ikke kunne se noen effekt av hjelmene med de to andre typene rotasjonsbeskyttelse, SPIN og RES.

Men Stigson understreker at det ikke nødvendigvis blir en bra hjelm selv om den har MIPS:

- Men samtidig er det et par hjelmer som har MIPS som kommer generelt dårligere ut i Folksams tester. Det handler om at det må være en bra hjelm i utgangspunktet; det holder ikke kun at hjelmen har en rotasjonsbeskyttelse, sier Stigson.

- Bør man kjenne seg utrygg, dersom man velger å kjøpe - eller allerede har - en av hjelmene med dårligst score i testen?

- Alla hjelmer beskytter. Det er 60 prosent lavere risiko å rammes av en hodeskade om du bruker hjelm, sammenliknet med om du ikke bruker hjelm. Men vår anbefaling er at du velger en av hjelmene som vi anbefaler, dersom du skal kjøpe en ny hjelm nå, sier Stigson til Dinside, og bemerker at dette likevel ikke betyr at du må kassere den gamle hjelmen din med en gang.

Etterlyser lovkrav til rotasjonsbeskyttelse

Det er per i dag ingen lovkrav til at skihjelmer skal beskytte mot rotasjonsvold: Hjelmene testes kun for rette islag i sertifiseringstestene.

- Dagens europeiske krav til hjelmer holder ikke! uttaler Stigson til Dinside, og fortsetter:

- Dagens hjelmer testes kun for rette islag for å speile risikoen for skallefraktur. Når vi tester, legger vi til tre skrå islag - som er mer virkelighetsnært. Og nettopp rotasjonsvold er hjernen følsom for.

Folksam ønsker at sertifiseringstestene av hjelmer skal endres til å omfatte også tester for skrå islag, og at det skal settes krav til at hjelmene må beskytte mot rotasjonsvold.

- Vi synes det er uheldig at det ikke finnes krav til å teste hvor godt hjelmene beskytter mot skrå islag - som best gjenspeiler hvordan en skiløper slår hodet ved en ulykke. For å unngå at det selges hjelmer uten rotasjonsbeskyttelse, bør skrå islag inkluderes i de europeiske sertifiseringstestene, uttaler Stigson.

Stigson har også etterlyst et EU-krav til rotasjonsbeskyttelse (MIPS) på sykkelhjelmer etter at tester har avslørt at sykkelhjelmer med MIPS gir en mye bedre beskyttelse mot hodeskader enn hjelmer uten MIPS.

- Bør bytte om hjelmen er blitt utsatt for støt

Husk også at hjelmer ikke varer evig. En hjelm vil forringes over tid, på grunn av naturlige svekkelser i materialene de ar laget av, men hvor betydelig dette er vil avhenge av bruk og miljøforholdene den utsettes for. En sykkelhjelm som utsettes for mye sol og varme vil for eksempel forringes mye raskere enn en hjelm som oppbevares mørkt og kjølig.

Men har hjelmen vært utsatt for slag eller støt, bør den uansett og i alle fall byttes.

- Det finnes ingen «best før»-dato på en hjelm og det er vanskelig å gi en eksakt anbefaling for når den bør byttes ettersom det avhenger av hva hjelmen er utsatt for og hvor hyppig den er brukt, sier Stigson til Dinside.

- Men dersom hjelmen har vært utsatt for ytre vold, skal man alltid kjøpe en ny, understreker forskningslederen.

POC: Avventer møte med Folksam

Dinside har kontaktet POC, som har to hjelmer i testen: En har fått vurderingen 3 - mens POC Obex Spin er blant hjelmene i testen som kommer dårligst ut, med en samlet vurdering på 1, og den er ifølge Folksems tester 20 prosent dårligere enn gjennomsnittshjelmen.

Bjørn Spone i ROXEE Sport AS skriver i en e-post til Dinside at de er POC sin representant i Norge. Han skriver videre at de har vært i kontakt med POC vedrørende testene utført av Folksam - og at de bekrefter de kjenner til testen - men at de stiller seg undrende til resultatene.

Den norske representanten skriver videre at POC må vite mer om testmetodene for at de skal kunne uttale seg, og at de skal ha et møte med Folksam 25. februar.

Dinside kommer tilbake med mer informasjon når det foreligger.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer