Influensavaksine:

Halvparten vil ikke ta influensavaksinen

Omtrent halvparten av befolkningen ønsker ikke å ta influensavaksinen i høst, viser undersøkelse

INFLUENSAVAKSINE: Undersøkelse viser at over halvparten ikke ønsker å ta influensavaksine. Foto: Cornelius Poppe / NTB
INFLUENSAVAKSINE: Undersøkelse viser at over halvparten ikke ønsker å ta influensavaksine. Foto: Cornelius Poppe / NTB Vis mer
Publisert

En undersøkelse gjennomført av Norstat, på oppdrag av Apotekforeningen viser at omtrent halvparten av befolkningen ikke ønsker å ta influensavaksinen, skriver de i en pressemelding.

Undersøkelsen viser at det er flest i de eldre aldersgruppene som planlegger å ta influensavaksinen i år.

- Det er flott at så mange som tre fjerdedeler av dem som er over 65 år planlegger å ta influensavaksinen. Andelen eldre som tar vaksinen har vært økende de siste årene, men det er fortsatt mange som ikke følger anbefalingen om å la seg vaksinere, sier fagdirektør Hanne Andresen i Apotekforeningen i pressemeldingen.

Vil ikke bli syke

De fleste, altså 52 prosent, ønsker å ta vaksinen fordi de ikke ønsker å bli syke selv.

Fagdirektøren forteller at det beste man kan gjøre for å unngå sykdom er å vaksinere seg. Influensa har symptomer som ligner på covid-19. Å slippe den usikkerheten er også en god grunn til å vaksinere seg mot influensa mener hun.

– I tillegg mener jeg vi har et felles ansvar for å unngå å belaste helsetjenesten unødvendig, og vi har alle et ansvar for å ikke smitte personer som er i risikogruppene for å bli alvorlig syke, sier Andresen.

Kan ta vaksine på apoteket

Man kan også ta influensavaksinen på apoteket, ifølge undersøkelsen vet mer enn halvparten av befolkningen om denne muligheten.

- Det er gledelig at så mange kjenner til at de kan få influensavaksinen i apotek. Undersøkelsen viser også at veldig mange mener det blir enklere å ta vaksinen når den kan tas i apotek. Nesten to av tre mener tilbudet i apotek gjør det enklere, forteller Andresen.

Dette viste undersøkelsen:

  • 25 prosent er sikre på at de vil ta influensavaksine i høst. 15 prosent sier det er sannsynlig.
  • 59 prosent av de i risikogruppen 65 år+ skal ta vaksinen. 17 prosent sier de sannsynligvis vil ta den. Bare 15 prosent av de under 65 år er sikre på at de skal ta vaksinen.
  • Den viktigste oppgitte grunnen til å ta vaksinen, er at man ikke ønsker å bli syk (52 prosent). 21 prosent oppgir at de ikke ønsker å belaste helsetjenesten unødvendig.
  • 36 prosent oppgir at de ikke vet om coronavaksinen beskytter mot influensa. 59 prosent vet at coronavaksinen ikke gir beskyttelse mot influensa.
  • 58 prosent synes det er enklere å ta influensavaksine når de kan ta den i apotek (skår 4-6 av 6).

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer