Værvarsel

Har du fått med deg den nye Yr.no-funksjonen?

Nå kan du få vindkast-varsel.

NYHET: Yr har allerede meldt om vindkast ei stund i sin utvidede tabell, men det er ikke alle brukere som har funnet det. Foto:Yr
NYHET: Yr har allerede meldt om vindkast ei stund i sin utvidede tabell, men det er ikke alle brukere som har funnet det. Foto:Yr Vis mer
Publisert

- Det er sikkert et par år siden vi begynte å se på dette. Hovedutfordringa har vært å få et fornuftig design på det, forteller Anette Wilberg fra Yr-teamet til NRK.

Hun snakker om det nye vindkast-varselet som har kommet på værmeldingsappen og -nettsida Yr.no.

Så langt har det vært enkelt å finne et vanlig varsel for middelvind, men et varsel for vindkast har det, derimot, tatt tid å få på plass.

Nyttig for flere

Meteorologisk Institutt har hatt et sterkt ønske om å få formidlet ventede vindkast ut til brukerne. De vet nemlig at mange som bruker sjøen aktivt er klar over den store forskjellen mellom middelvind og vindkast, og vil ha den informasjonen tilgjengelig.

På de nye mobilsidene, som erstatter de gamle fra 1. desember, har informasjonen vært tilgjengelig en detaljert tabell, men nå blir altså informasjonen enklere tilgjengelig på både app og nett.

SPERRET: Slik så det ut da et stillas holdt på å rase på grunn av sterke vindkast på Torshov i Oslo. Foto: Live Moen Johannesen og Eugene Laran / Dagbladet. Vis mer

Store vind-forskjeller

Statsmeteorolog Mette Skjerdal sier at det er mange fordeler med å få meldt om vindkast, for de kan være mye kraftigere enn middelvinden

- Vi sier at det er en gust-faktor på én og en halv gang, for eksempel hvis det blåser stiv kuling kan vi godt få vindkast på 20 meter per sekund, sier Skjerdal.

- I enkelte situasjoner får vi også kraftige vindkast i bygesituasjoner, og vi kan i tillegg få høydevind som slår kraftig ned i dalstrøk. Det er ofte slike vindkast som kan gjøre skade, fortsetter hun.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer