Butikktyveri:

Har eksplodert

Normal-butikken i Torggata er pepret med advarsler mot butikktyveri. Helt normalt?

ADVARSLER: Med så mange advarsler om politianmeldelser er det lett å føle seg skyldig, selv om du har alt ditt på det rene.
ADVARSLER: Med så mange advarsler om politianmeldelser er det lett å føle seg skyldig, selv om du har alt ditt på det rene. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Den danske dollarstore-kjeden Normal har tatt Norge med storm, og det er kanskje ikke så rart. Hudpleie, hårpleie, kosmetikk, duppeditter, søtsaker og smarte greier, til en stort sett veldig hyggelig pris. Men handleopplevelsen på Normal i Torggata i Oslo, er ikke like hyggelig.

Butikken er pepret med advarsler om at butikktyveri er straffbart. Med noen titall centimeters avstand lyser skiltene mot oss med følgende melding:

Butikktyveri er straffbart for deg - og dyrt for oss. Tyveri anmeldes alltid til politiet - og det er kjedelig for oss alle.

- Tyveri forekommer dessverre over hele landet, i varierende grad. Noen av butikkene våre har nytte av skiltene, andre ikke – det kan derfor variere litt avhengig av hvor i landet man besøker oss, skriver Petter Lange Brevik, markedssjef i Normal, i en e-post til DinSide.

Det er i all hovedsak små varer som er enkle å skjule som stjeles.

- Vi tror ikke vi opplever at vi har større problemer med tyveri enn andre aktører, men vi ønsker likevel å forebygge.

50 prosent økning

I Sør-Øst politidistrikt ble i underkant av 38 000 anmeldt for straffesaker i fjor. Antall anmeldelser er 15 prosent høyere enn 2021, men den underliggende trenden er en jevn nedgang de siste fem åra.

Her skiller butikktyveri seg ut: Fra 2021 til 2022 har antall anmeldte butikktyveri økt med hele 50 prosent, viser en rapport om straffesaksutviklingen i Sør-Øst politidistrikt.

Årsaken til den bratte økningen, er foreløpig ukjent.

- Denne rapporten viser antall anmeldte saker, og det er mye som påvirker hvor mange lovbrudd som anmeldes til politiet, sier Guro Siljan, seksjonsleder i påtaleenheten i Sør-Øst politidistrikt.

FLERE NASKER: Antall butikktyveri øker, men politiet vet foreløpig lite om årsaken, forteller Guro Siljan. Foto: Politiet
FLERE NASKER: Antall butikktyveri øker, men politiet vet foreløpig lite om årsaken, forteller Guro Siljan. Foto: Politiet Vis mer

For at antall anmeldelser øker trenger ikke bety at flere stjeler - men det kan bety det, presiserer hun.

- I og med at det er en såpass stor økning er det lett å spekulere i at det er det. Men det kan være vanskelig å si sikkert. Vi har ikke gått inn og prøvd å analysere hvorfor dette har økt.

Flere unge anmeldes

Et bekymringsfullt trekk ved statistikken er at det anmeldes langt flere barn under 18 år som stjeler i butikk enn før.

- Det er ikke hele forklaringen, men en del av den. Dette er noe vi trenger å få vite mer om, sier Siljan.

Normal har ingen målinger på om det er enkelte aldersgrupper eller kjønn som utpeker seg når det gjelder stjeling.

Straffen for tyveri er bøter eller fengsel i inntil to år. Dette gjelder selv om den som stjeler gir fra seg tyvegodset. For lite tyveri, det som gjerne kalles nasking, er straffen bare bøter.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer