Risgrøt

- Hard konkurranse

Jula er like hjørnet og for mange står grøt oppført på menyen. Men hvordan er praksisen når det kommer til mandelen i grøten?

TRADISJON: Mandel i grøten er utbredt i hele Norden. Foto: Bjørn Langsem/Dagbladet
TRADISJON: Mandel i grøten er utbredt i hele Norden. Foto: Bjørn Langsem/Dagbladet Vis mer
Publisert

Det er garantert noen juleentusiaster som foretrekker at det er helt tilfeldig hvem som får mandelen, mens andre lurer den nok i barnas grøtskål.

DinSide har kontaktet Kyrre Kverndokk og Annechen Bahr Bugge i søken etter svar. Førstnevnte er professor i kulturvitenskap og Universitetet i Bergens egne ekspert på juletradisjoner, mens Bugge er en av juleekspertene fra OsloMet.

- Risgrøt til jul er ikke en gammel tradisjon. I likhet med juletre og julegaver kom den via borgerskapet på 1800-tallet. Mandel eller rosin i grøten må ha kommet omtrent samtidig, forklarer Kverndokk til DinSide.

Kverndokk legger til at mandel i grøten er en typisk tradisjon der det utvikler seg familievarianter.

- Skikken med å gjemme en skåldet mandel i grøten er utbredt i hele Norden. Det er usikkert hvor tradisjonen stammer fra. Noen mener den kan knyttes til leken «Kong Bønne» fra 1500-tallet. En bønne ble gjemt i puddingen, og finneren ble utnevnt til Kong Bønne, skriver Bugge.

Men mener ekspertene at det skal være helt tilfeldig eller at det er barna som skal stikke av med mandelen år etter år?

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer