Risgrøt

- Hard konkurranse

Jula er like hjørnet og for mange står grøt oppført på menyen. Men hvordan er praksisen når det kommer til mandelen i grøten?

TRADISJON: Mandel i grøten er utbredt i hele Norden. Foto: Bjørn Langsem/Dagbladet
TRADISJON: Mandel i grøten er utbredt i hele Norden. Foto: Bjørn Langsem/Dagbladet Vis mer
Publisert

Det er garantert noen juleentusiaster som foretrekker at det er helt tilfeldig hvem som får mandelen, mens andre lurer den nok i barnas grøtskål.

DinSide har kontaktet Kyrre Kverndokk og Annechen Bahr Bugge i søken etter svar. Førstnevnte er professor i kulturvitenskap og Universitetet i Bergens egne ekspert på juletradisjoner, mens Bugge er en av juleekspertene fra OsloMet.

- Risgrøt til jul er ikke en gammel tradisjon. I likhet med juletre og julegaver kom den via borgerskapet på 1800-tallet. Mandel eller rosin i grøten må ha kommet omtrent samtidig, forklarer Kverndokk til DinSide.

GRØT: Har du laget grøt, og svidd gryta? Slik kan du redde den! Reporter/klipp: Ingebjørg Iversen. Video: Berit B. Njarga / Dinside Vis mer

Kverndokk legger til at mandel i grøten er en typisk tradisjon der det utvikler seg familievarianter.

- Skikken med å gjemme en skåldet mandel i grøten er utbredt i hele Norden. Det er usikkert hvor tradisjonen stammer fra. Noen mener den kan knyttes til leken «Kong Bønne» fra 1500-tallet. En bønne ble gjemt i puddingen, og finneren ble utnevnt til Kong Bønne, skriver Bugge.

Men mener ekspertene at det skal være helt tilfeldig eller at det er barna som skal stikke av med mandelen år etter år?

- Hver familie har sine uttalte og uuttalte regler. I noen familier forsøker man å fordele mandlene fra år til år mest mulig rettferdig mellom barna i huset. I andre familier er det hard konkurranse. I min egen oppvekst handlet det om å innsmigre seg hos min farmor, slik at hun ble overbevist om at det nettopp var du som skulle få mandelen i år, forklarer Kverndokk.

- Jeg har ingen tall eller fakta om hvordan folk praktiserer dette. Det er ikke noe nytt at man ved spesielle anledninger gjennom året har laget og gitt barna ulike former for matgaver. Når det gjelder vår tid tenker jeg at hvordan dette praktiseres avhenger av alder på barna. Det er større sannsynlighet for at man praktiserer dette til barna når de er små, mens når de er eldre blir det kanskje mer tilfeldig, mener forskeren fra OsloMet.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer