Miljødirektoratet

Henger seg på: Vil forby dette

Miljødirektoratet advarer: - Blant de mest bekymringsfulle stoffene vi omgir oss med.

SKADELIG: Per- og polyfluorerte har blant annet blitt brukt i produkter som slippbelegg i kjeler og stekepanner. Foto: NTB
SKADELIG: Per- og polyfluorerte har blant annet blitt brukt i produkter som slippbelegg i kjeler og stekepanner. Foto: NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Tidligere år skrev DinSide om at Norge, Nederland, Sverige, Tyskland og Danmark hadde utarbeidet et felles forslag om å forby alle per- og polyfluorerte stoffer.

- PFAS er blant de mest bekymringsfulle stoffene vi omgir oss med. Et forbud i EU og EØS mot hele gruppen av PFAS vil være svært positivt for både mennesker og miljø, fortalte klima- og miljøminister Espen Barth Eide.

I ettertid hang Kreftforeningen seg på og advarte mot stoffene.

Nå er PFAS-er også blitt et tema hos Miljødirektoratet:

- PFAS-er miljøgifter og blant de mest bekymringsfulle stoffene vi omgir oss med. Stoffene finnes i en rekke produkter vi bruker, som tekstiler, matemballasje og kjøkkenutstyr, kosmetikk, skismøring, og brannskum. En rekke PFAS-er er på den norske prioritetslista over stoffer hvor det er et nasjonalt mål om å fase ut bruk og produksjon, skriver Miljødirektoratet.

Direktoratet informerer også om at det europeiske kjemikaliebyrået Echa gjennomfører en offentlig høring av forslag om restriksjon mot stoffgruppen Pfas-er i kjemikalieregelverket Reach.

- Forslaget gjelder restriksjon mot produksjon, bruk, omsetning og import av PFAS-er. Restriksjonsforslaget omfatter både stoff, stoffblandinger og produkter som inneholder PFAS-er.

Se etter dette

I over 50 år har stoffene blitt brukt i en lang rekke produkter, som blant annet slippbelegg i kjeler og stekepanner, impregneringsmidler og sminke.

Men hvordan vet man egentlig hvilke fluorkarboner som er skadelige?

- Det kan være vanskelig å vite hvilke produkter man skal velge for å unngå fluorstoffer, men det enkleste er å se etter miljømerking, som Svanemerket eller det europeiske miljømerket Ecolabel. Vi anbefaler alle å velge produkter uten fluorstoffer der det er mulig, har Ingrid Stenstadvold Ross, generalsekretær i Kreftforeningen, tidligere uttalt til DinSide.

ADVARER: Ingrid Stenstadvold Ross, generalsektretær i Kreftforeningen sier miljøgiftene i fluorkarbonene kan være svært helseskadelige. Foto: Jorunn Valle Nilsen
ADVARER: Ingrid Stenstadvold Ross, generalsektretær i Kreftforeningen sier miljøgiftene i fluorkarbonene kan være svært helseskadelige. Foto: Jorunn Valle Nilsen Vis mer

- Øker risikoen for sykdom

Generalsekretæren forklarte også at det finnes mer enn 10 000 forskjellige fluorkarboner, og mange av dem er svært helseskadelige.

- De kan øke risikoen for flere kreftsykdommer, spesielt for nyre-, blære- og testikkelkreft, og muligens for prostatakreft. I tillegg påvirker de lever, nerver, kolesterolnivå og kan være hormonforstyrrende. Vi er glade for at norske myndigheter går i front for å få til et forbud mot fluorstoffer i hele EU.

Også Mattilsynet er bekymret PFAS.

- Det er syntetiske stoffer. Flere av dem brytes svært langsomt ned i naturen, hoper seg opp i kroppen og kan være helseskadelige. De hemmer blant annet utvikling av antistoffer etter vaksinering, skriver forvaltningsorganet på sine nettsider

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer