Miljødirektoratet

Henger seg på: Vil forby dette

Miljødirektoratet advarer: - Blant de mest bekymringsfulle stoffene vi omgir oss med.

SKADELIG: Per- og polyfluorerte har blant annet blitt brukt i produkter som slippbelegg i kjeler og stekepanner. Foto: NTB
SKADELIG: Per- og polyfluorerte har blant annet blitt brukt i produkter som slippbelegg i kjeler og stekepanner. Foto: NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Tidligere år skrev DinSide om at Norge, Nederland, Sverige, Tyskland og Danmark hadde utarbeidet et felles forslag om å forby alle per- og polyfluorerte stoffer.

- PFAS er blant de mest bekymringsfulle stoffene vi omgir oss med. Et forbud i EU og EØS mot hele gruppen av PFAS vil være svært positivt for både mennesker og miljø, fortalte klima- og miljøminister Espen Barth Eide.

I ettertid hang Kreftforeningen seg på og advarte mot stoffene.

Nå er PFAS-er også blitt et tema hos Miljødirektoratet:

- PFAS-er miljøgifter og blant de mest bekymringsfulle stoffene vi omgir oss med. Stoffene finnes i en rekke produkter vi bruker, som tekstiler, matemballasje og kjøkkenutstyr, kosmetikk, skismøring, og brannskum. En rekke PFAS-er er på den norske prioritetslista over stoffer hvor det er et nasjonalt mål om å fase ut bruk og produksjon, skriver Miljødirektoratet.

Direktoratet informerer også om at det europeiske kjemikaliebyrået Echa gjennomfører en offentlig høring av forslag om restriksjon mot stoffgruppen Pfas-er i kjemikalieregelverket Reach.

- Forslaget gjelder restriksjon mot produksjon, bruk, omsetning og import av PFAS-er. Restriksjonsforslaget omfatter både stoff, stoffblandinger og produkter som inneholder PFAS-er.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer