Tidligere år skrev DinSide om at Norge, Nederland, Sverige, Tyskland og Danmark hadde utarbeidet et felles forslag om å forby alle per- og polyfluorerte stoffer.
- PFAS er blant de mest bekymringsfulle stoffene vi omgir oss med. Et forbud i EU og EØS mot hele gruppen av PFAS vil være svært positivt for både mennesker og miljø, fortalte klima- og miljøminister Espen Barth Eide.
I ettertid hang Kreftforeningen seg på og advarte mot stoffene.
Nå er PFAS-er også blitt et tema hos Miljødirektoratet:
- PFAS-er miljøgifter og blant de mest bekymringsfulle stoffene vi omgir oss med. Stoffene finnes i en rekke produkter vi bruker, som tekstiler, matemballasje og kjøkkenutstyr, kosmetikk, skismøring, og brannskum. En rekke PFAS-er er på den norske prioritetslista over stoffer hvor det er et nasjonalt mål om å fase ut bruk og produksjon, skriver Miljødirektoratet.

Derfor skifter fargen
Direktoratet informerer også om at det europeiske kjemikaliebyrået Echa gjennomfører en offentlig høring av forslag om restriksjon mot stoffgruppen Pfas-er i kjemikalieregelverket Reach.
- Forslaget gjelder restriksjon mot produksjon, bruk, omsetning og import av PFAS-er. Restriksjonsforslaget omfatter både stoff, stoffblandinger og produkter som inneholder PFAS-er.
Se etter dette
I over 50 år har stoffene blitt brukt i en lang rekke produkter, som blant annet slippbelegg i kjeler og stekepanner, impregneringsmidler og sminke.
Men hvordan vet man egentlig hvilke fluorkarboner som er skadelige?
- Det kan være vanskelig å vite hvilke produkter man skal velge for å unngå fluorstoffer, men det enkleste er å se etter miljømerking, som Svanemerket eller det europeiske miljømerket Ecolabel. Vi anbefaler alle å velge produkter uten fluorstoffer der det er mulig, har Ingrid Stenstadvold Ross, generalsekretær i Kreftforeningen, tidligere uttalt til DinSide.

- Øker risikoen for sykdom
Generalsekretæren forklarte også at det finnes mer enn 10 000 forskjellige fluorkarboner, og mange av dem er svært helseskadelige.
- De kan øke risikoen for flere kreftsykdommer, spesielt for nyre-, blære- og testikkelkreft, og muligens for prostatakreft. I tillegg påvirker de lever, nerver, kolesterolnivå og kan være hormonforstyrrende. Vi er glade for at norske myndigheter går i front for å få til et forbud mot fluorstoffer i hele EU.
Også Mattilsynet er bekymret PFAS.
- Det er syntetiske stoffer. Flere av dem brytes svært langsomt ned i naturen, hoper seg opp i kroppen og kan være helseskadelige. De hemmer blant annet utvikling av antistoffer etter vaksinering, skriver forvaltningsorganet på sine nettsider