Vaksine mot flått:

Her anbefaler de flått-vaksine

Flere fylker anbefaler innbyggerne å vurdere flåttvaksine, om de ofte er utsatt for flåttbitt.

FLÅTT? Sesongen er i gang, og noen grupper i enkelte fylker anbefales «flåttvaksine» mot TBE-viruset. Foto: Shutterstock/NTB scanpix
FLÅTT? Sesongen er i gang, og noen grupper i enkelte fylker anbefales «flåttvaksine» mot TBE-viruset. Foto: Shutterstock/NTB scanpix Vis mer
Publisert

Flåttsesongen har startet: Ifølge Flåttsenteret er det sesong for flått fra april til september - men dette vil avhenge av temperaturer. Så lenge det er et par plussgrader ute kan flåtten være aktiv - og du kan faktisk også bli bitt vinterstid!

I en nylig artikkel på NRK, anbefaler leger at «skogelskere» tar vaksine.

Bakgrunnen for anbefalingen er flått-viruset TBE, også kalt skogflåttencefalitt, som kan gjøre folk alvorlig syke og som ikke har noen kur.

Ifølge NRK ble 17 personer innlagt på sykehus i Vestfold og Telemark med TBE-virus i 2018. Tidligere år har tallene variert mellom ett og tre tilfeller per fylke.

I motsetning til borreliose, som er den vanligste flåttbårne sykdommen - og som kan behandles, men som du ikke kan vaksinere deg mot - finnes det ingen kur mot TBE. Men du kan altså vaksinere deg.

- Ja, vi anbefaler TBE-vaksinen

Folkehelseinstituttet (FHI) bekrefter overfor Dinside at de anbefaler vaksine mot TBE-viruset, men da for en begrenset gruppe:

- Ja, Folkehelseinstituttet anbefaler at voksne og barn som ofte blir bitt av flått langs kysten i Agder-fylkene, Telemark, Vestfold og Buskerud vurderer å ta TBE-vaksine, sier Berit Sofie Wiklund, farmasøyt ved avdeling for vaksine hos FHI, til Dinside.

- Risikoen for TBE-smitte ved flåttbitt er høyest i disse områdene, samt i tilgrensende geografiske områder, forklarer hun.

Også i kystområder i Sverige er det registrert tilfeller av TBE-smitte, og også svenske myndigheter opp mot grensen til Norge anbefaler innbyggere der til å vaksinere seg.

- I sørlige del av Sverige er det risiko for smitte i kystområder og ved store innsjøer, og det er rapportert sykdomstilfeller også i Bohuslän, forteller Wiklund.

Flere svenske kommuner tilbyr nå gratis TBE-vaksiner til alle barn i skolealder og det jobbes for å inkludere dette i barnevaksinasjonsprogrammet. Dette gjelder blant annet Uppsala, som ifølge Uppsala Nya Tidning er et av de hardest rammede kommunene sør i Sverige.

Ifølge de svenske folkehelsemyndighetene rammes 200–400 svensker av TBE hvert år.

Vaksinen er spesielt aktuell for disse

Det er du som ferdes mye i skog og mark som anbefales å vaksinere deg:

- Vaksinen er særlig aktuell for personer som er mye ute i skog og mark, for eksempel i forbindelse med skogsarbeid, linjerydding, orienteringsløp, fottur, camping og annet, sier Wiklund.

Om TBE-vaksine:

Det anbefales å begynne vaksinasjon om våren, i god tid før flåttsesongen.

  • Grunnvaksinasjon består av 3 doser. De 2 første dosene gis med 1 - 3 måneders intervall. Intervallet kan reduseres til 14 dager ved behov for rask beskyt­telse. Tredje dose gis før neste sesong (etter 5 - 12 måneder).
  • Etter første dose oppnås en delvis beskyttelse som inntrer i løpet av 2 uker og er kortvarig. Beskyttelsen etter 2 doser er 90 %, og tredje dose gir ca. 97 % beskyttelse.
  • Ved behov for fortsatt beskyttelse gis oppfriskningsdose etter 3 år og deretter hvert 3.-5. år.
  • For personer over 60 år bør det ikke gå mer enn 3 år mellom oppfriskningsdosene.

(Kilde: FHI.no)

Ifølge Folkehelseinstituttet er sykdomsforekomsten i Norge fortsatt lav.

- Antall meldte TBE-tilfeller i 2018 er ikke publisert ennå, men det var en økning i totalt antall tilfeller og særlig i Vestfold i året som gikk, sier hun.

- Vaksineanbefalingene er ikke endret som følge av dette, siden alle 2018-tilfellene ble smittet i områder hvor det allerede er anbefalt å vurdere vaksine hvis man er mye ute og ofte blir bitt av flått.

Hun påpeker at det er vanskelig å si noe om grunnen til det økte antall tilfeller i 2018, men at en del av økningen muligens kan skyldes økt oppmerksomhet rundt sykdommen, slik at flere får rett diagnose som blir meldt til meldesystemet for smittsomme sykdommer (MSIS).

Det viktigste forebyggende tiltaket for å unngå sykdom som overføres med flåttbitt er å unngå å bli bitt av flått og fjerne flått så raskt som mulig.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer