Vaksine mot flått:

Her anbefaler de flått-vaksine

Flere fylker anbefaler innbyggerne å vurdere flåttvaksine, om de ofte er utsatt for flåttbitt.

FLÅTT? Sesongen er i gang, og noen grupper i enkelte fylker anbefales «flåttvaksine» mot TBE-viruset. Foto: Shutterstock/NTB scanpix
FLÅTT? Sesongen er i gang, og noen grupper i enkelte fylker anbefales «flåttvaksine» mot TBE-viruset. Foto: Shutterstock/NTB scanpix Vis mer
Publisert

Flåttsesongen har startet: Ifølge Flåttsenteret er det sesong for flått fra april til september - men dette vil avhenge av temperaturer. Så lenge det er et par plussgrader ute kan flåtten være aktiv - og du kan faktisk også bli bitt vinterstid!

I en nylig artikkel på NRK, anbefaler leger at «skogelskere» tar vaksine.

Bakgrunnen for anbefalingen er flått-viruset TBE, også kalt skogflåttencefalitt, som kan gjøre folk alvorlig syke og som ikke har noen kur.

Ifølge NRK ble 17 personer innlagt på sykehus i Vestfold og Telemark med TBE-virus i 2018. Tidligere år har tallene variert mellom ett og tre tilfeller per fylke.

I motsetning til borreliose, som er den vanligste flåttbårne sykdommen - og som kan behandles, men som du ikke kan vaksinere deg mot - finnes det ingen kur mot TBE. Men du kan altså vaksinere deg.

- Ja, vi anbefaler TBE-vaksinen

Folkehelseinstituttet (FHI) bekrefter overfor Dinside at de anbefaler vaksine mot TBE-viruset, men da for en begrenset gruppe:

- Ja, Folkehelseinstituttet anbefaler at voksne og barn som ofte blir bitt av flått langs kysten i Agder-fylkene, Telemark, Vestfold og Buskerud vurderer å ta TBE-vaksine, sier Berit Sofie Wiklund, farmasøyt ved avdeling for vaksine hos FHI, til Dinside.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer