Baselworld 2017

Her er årets klokketrender

– En tøffere virkelighet på verdens viktigste klokkemesse.

BASELWORLD 2017: Omega Speedmaster 1957 Trilogy Limited Edition. Foto: Tidssonen.no
BASELWORLD 2017: Omega Speedmaster 1957 Trilogy Limited Edition. Foto: Tidssonen.no Vis mer
Publisert

Etter noen svært gode år, er det tøffe tider for den sveitsiske urbransjen. Dette satte imidlertid ingen stopper for den årlige klokkemessen Baselworld, som i år ble avholdt mellom 23. og 30. mars. Baselworld er stedet hvor mange av største og viktigste klokkemerkene viser frem sine nyheter for året.

Her er noen av trendene som snart vil prege de norske klokkebutikkene.

Smartere klokker

Fortsatt er det en del fokus på smarte klokker, noe du kan lese om i denne artikkelen. Men det som tidligere var en kuriositet, har nå blitt en fast del av landskapet. Generelt ser vi et mye høyere teknisk fokus, hos flere av produsentene av batteridrevne klokker.

TAG Heuer viste frem sin Connected Modular 45, som byr på et nytt modulært design. Her kan brukeren enkelt skifte mellom en Android Wear-basert smartklokke-modul, og en modul med tradisjonelt mekanisk urverk.

Med det ambisiøse målet om å lage verdens beste «connected-klokker», ypper nykomlingene i Kronaby med det etablerte. Det svenske merket byr på et bredt utvalg klassiske design, med en høyteknologisk innside. Både urverk og app er designet «in-house», så det er ingen tvil om at det Malmö-baserte merket mener alvor.

BASELWORLD 2017: Kronaby Apex. Foto: Tidssonen.no
BASELWORLD 2017: Kronaby Apex. Foto: Tidssonen.no Vis mer

Longines Conquest V.H.P. er ingen smartklokke, men er allikevel en smart klokke. Det quartz-baserte urverket har en skyhøy presisjon (+/- 5 sek. per år), men også flere ess i ermet: Ved støt eller magnetisme, stopper urverket å gå, men korrigerer seg selv når faren er over. Evighetskalenderen sørger for korrekt dato, uavhengig av 30 og 31-dagers måneder, februar, og skuddår.

Mer for pengene

Tøffere tider krever tøffe tak. Flere merker leverer nå mer klokke for pengene, enten det er i form av høyere ytre finisj, eksotiske materialer, eller et oppgradert indre. Og enkelte klokkeinteresserte vil nok si at det er på høy tid.

BASELWORLD 2017: Tissot Ballade. Foto: Tidssonen.no
BASELWORLD 2017: Tissot Ballade. Foto: Tidssonen.no Vis mer

Tissot Ballade er blant de første urene i sin prisklasse, som er utstyrt med et mekanisk urverk med komponenter i silisium. I teorien skal dette gi mindre friksjon, og medfører også gode anti-magnetiske egenskaper.

Både Breitling og Victorinox introduserte klokker med urkasse i komposittmaterialer, priset til henholdsvis cirka 20.000 og 10.000 kroner.

Slike materialer har tidligere vært forbundet med klokker i langt høyere prisklasser – ikke sjelden i klokker med prislapp som kan være ti ganger høyere.

«Mye for pengene» har lenge vært et av japanske Seiko sine sterkeste kort. Og var det ikke tydelig nok fra før, vil de nye Presage-klokkene trolig skape hodebry for de sveitsiske konkurrentene. De mekaniske klokkene har et velfinisjert ytre, som gjerne forbindes med langt dyrere ur.

BASELWORLD 2017: Seiko Presage "Cocktail Time". Foto: Tidssonen.no
BASELWORLD 2017: Seiko Presage "Cocktail Time". Foto: Tidssonen.no Vis mer

Retrodesign

Når det er uro og trøbbel i bransjen, er det kanskje naturlig å se tilbake på «gode gamledager». Retrodesign har vært i vinden i en del år, men under årets Baselworld var trenden svært synlig hos både store og små aktører.

Rado er kanskje best kjent for sine stilsikre og moderne ur i keramikk, men slo i år til med en reproduksjon av deres Captain Cook-dykkerklokke fra 1962. Selv de kjennere vil kunne forveksle nykomlingen fra originalen.

BASELWORLD 2017: Rado HyperChrome Captain Cook. Foto: Tidssonen.no
BASELWORLD 2017: Rado HyperChrome Captain Cook. Foto: Tidssonen.no Vis mer

Det er de særegne modellene og ikonene som fremheves, noe som er ekstra godt synlig hos giganten Omega. Her gjenskapes en sentral del av merkets historie, med tre modeller av typen Seamaster, Speedmaster og Railmaster. Klokkene er nærmest rene kopier av originalene fra 1957, inkludert falsk «patina»

BASELWORLD 2017: Tudor Heritage Black Bay Chronograph. Foto: Tidssonen.no
BASELWORLD 2017: Tudor Heritage Black Bay Chronograph. Foto: Tidssonen.no Vis mer

Også Rolex-eide Tudor, satser videre på vintage-inspirerte ur. Det flørtes med historiske referanser, remmer i røffe materialer, og et maskulint ytre. Deres store nyhet og første kronograf, Heritage Black Bay Chronograph, byr på kjente designelementer i en ny konfigurasjon. Resultatet? Et moderne retroinspirert uttrykk, som treffer godt i tiden.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer