Smittetall covid-19

Her er coronasmitten rekordlav

Streng innreisekontroll kan være årsaken til de lave smittetallene.

REKORDLAV SMITTE: Foreløpig har kun 18 personer vært smittet av corona på Grønland. Her fra Ilulissat. Foto: NTB/Alamy Stock Photo
REKORDLAV SMITTE: Foreløpig har kun 18 personer vært smittet av corona på Grønland. Her fra Ilulissat. Foto: NTB/Alamy Stock Photo Vis mer
Publisert

EUs kart over antall smittede de siste fjorten dagen, og andelen positive prøver, er for tiden et nedslående syn:

Her er det ingen nesten ingen grønne land i sikte - med ett klart unntak, hvor selv navnet på landet bekrefter den lave smitten:

På Grønland har de mer eller mindre sluppet unna coronasmitte.

18 smittede totalt

Ferske tall fra Grønlands Landslegeembete viser at det per 12. november har vært 18 smittede med corona siden pandemien startet.

Og det skyldes ikke at det er få som er blitt testet: I alt 12026 personer er testet for corona, som tilsvarer litt under en fjerdedel av befolkningen.

Øyer i særklasser

Per i dag er det en av de 18 smittede som foreløpig ikke er friskmeldt. Det har heller ikke vært noen dødsfall på Grønland grunnet corona.

En kikk på kartene fra EU-kommisjonen viser at det i tillegg til Færøyene kun er Grønland som er helt grønt.

Til sammenligning har Island et høyt smittetrykk med mange smittede, mens på Færøyene, som har et litt lavere innbyggertall enn Grønland med sine 52000 innbyggere, har det vært i alt 497 coronatilfeller. FHI anbefaler å fjerne innreisekarantene fra og med midnatt natt til lørdag 14. november på grunn av synkende smittetall også der.

Vi har spurt det grønlandske Landslegeembete om hva de mener er hovedårsaken til at Grønland har klart å opprettholde så lave smittetall i løpet av pandemien.

Skyldes innreisekontroll

Henrik L. Hansen, Spesiallege i samfunnsmedisin er tydelig i sitt svar til hva hovedårsaken er.

- Innreisekontroll. Alle skal testes før avreise fra Danmark, sier Hansen til Dinside.

Han forklarer videre at det etter ankomst er 14 dages karantene på Grønland, som kan forkortes hvis man tester negativt - og man kan testes tidligst på den femte dagen etter ankomst, forklarer Hansen.

- Hva tror du skal til for å holde smittetallene fortsatt like lave?

- Fortsatt streng innreisekontroll og fortsatt oppfølging og korrigering på alle avvikelser fra reglene, sier Hansen.

Han sier videre at vedvarende kommunikasjon til befolkningen, fortsettelse av interne restriksjoner på reiser og sosisale samlinger og god opprettholdelse av laboratorie-kapasiteten også er viktig.

Jula kan bli utfordrende

Årets julefeiring er pekt på av flere som en utfordring for coronasmitten, deriblant av en fransk sykehussjef, som nylig uttalte at julefeiringen bør avlyses for å unngå en gigantisk smittevekst.

Også på Grønland frykter man at jul blir ensbetydende med økt smitte.

- Jul og nyttår vil bli en utfordring. Akkurat nå er det under 500 reisende per uke. Dette vil stige kraftig og utgjøre en betydelig risiko for større utbrud. Vi prøver nå å få folk til å la være å reise, sier Hansen, og legger samtidig til at andre tiltak også er under vurdering.

På sine Facebook-sider anbefaler grønlandske myndigheter å ikke reise til Grønland i jula. Selvstyret skriver at man bør unngå julereiser fordi covid-19 kommer til Grønland via de innreisende.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer