Test av piggsko 2017

Her er de beste piggskoene

Vi har testet joggesko med pigger, og ja: Det er store forskjeller både på grep og komfort. 

Her er de beste piggskoene
Publisert
Sist oppdatert

Denne testen ble utført i januar 2017.

Du trenger ikke legge joggeturene på hylla selv om det er vinter og det kan være glatt. Vi har tidligere testet både hverdagsbrodder og brodder for løping - samt at vi har testet hvordan det funker med oppiggede joggesko.

Om testen

  • Vi har plukket ut sko i prisklassen 1.000-1.500 kroner. Vi tar forbehold om prisendringer, men alle skoene var til salgs innenfor vår prisklasse under utvelgelsen av sko.
  • Vi er to testpersoner som har testet skoene, og vi har testet skoene både til gateløping samt på sti i skogen.
  • Vi har lagt stor vekt på grep under glatt føre/is.
  • Vi har også vurdert komfort, skoenes stabilitet og demping.

En god terrengsko kan også være et godt alternativ om vinteren - om det ikke er isete og glatt.

De siste årene er det også stadig flere produsenter som har kommet med joggesko med pigger.

Vi har nå testet fire joggesko med pigger, i prisklassen 1.000-1.500 kroner.

Du kan selvsagt få løpesko som både er billigere og dyrere enn dette.

Vær også oppmerksom på at dette er en produktgruppe hvor prisene kan endre seg mye, på grunn av sportskjedenes mange priskampanjer, så vi kan ikke garantere for at skoene alltid vil være innenfor det prissegmentet som vi har gjort utvalget i.

Her kan du se hvordan alle skoene oppfører seg på glattisen:

KLIKK PÅ BILDET OG SE VIDEOEN: Løping på glatta – vi prøver Sarva Xero 2, Icebug Aurora BUGrip, Asics Gel-Fujisetsu 2 GT-X og Inov-8 Arctic Claw 300 i Oslomarka. Video: Ole Petter Baugerød StokkeVis mer Vis mer

Asics Gel-Fujisetsu 2 GT-X

Oi oi, her er vi både overrasket og svært imponert: Disse piggskoene fra Asics er de som sitter desidert best på glatt føre. De krafser seg rett og slett vei, slik at beina sitter støtt, selv i de glatteste bakkene. Med disse føler vi oss alltid trygg på at vi ikke skal skli.

Når den i tillegg er veldig komfortabel, sitter veldig godt på foten, har veldig god demping, er stødig og varmer litt ekstra, ja da blir det full pott på denne for asfaltløping.

Skal du ut i terrenget, sitter den ikke like godt som Sarva Xero, men for all del: Det er ikke noe problem å løpe med denne i skogen heller, om stien skulle føre deg dit.

Konklusjon: Testens beste grep og god demping gjør dette til vår testfavoritt for asfaltløping - og vår allround-vinner.

Terningkast: 6

DESIDERT BEST: Best grep og mest komfort, vi finner ingenting å utsette på Asics piggsko. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke
DESIDERT BEST: Best grep og mest komfort, vi finner ingenting å utsette på Asics piggsko. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke Vis mer

Sarva Xero 2

Vi kan egentlig dele skoene inn i to klasser: De som passer best for asfalt og de som er best i terrenget - og Sarva Xero kommer absolutt best til sin rett i terrenget.

Man skulle kanskje ikke tro at det er så veldig stor forskjell når det kommer til piggsko og hvor godt de sitter, om du løper gatelangs eller om du løper i terrenget - men her opplevde vi faktisk stor forskjell.

Vi synes ikke Sarva Xero er spesielt god på gateløping, og gatelangs kan den ikke måle seg med grepet til hverken Icebug eller Asics, men når vi kommer ut på stiene i terrenget snur det, og her er Sarva Xero absolutt best.

Asics og Sarva har like godt grep i terrenget - og grepet er mye bedre enn både det Inov-8 og Icebug byr på.

Xero 2 er komfortabel og sitter veldig godt på foten, men den kjennes noe stivere enn Asics og Icebug - og gir heller ikke så mye demping som de to.

Men i terrenget sitter den perfekt, og gir best løpsfølelse og kontroll.

Konklusjon: Godt grep, men kommer best til sin rett i terrenget. Dette er ikke skoen for asfaltløping, men gir best løpsfølelse og kontroll i terrenget.

Terningkast: 5

BEST I TERRENGET: Sarva Xero 2 passer best til løping i terrenget; der sitter de best - og gir best løpsfølelse. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke
BEST I TERRENGET: Sarva Xero 2 passer best til løping i terrenget; der sitter de best - og gir best løpsfølelse. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke Vis mer

Icebug Aurora BUGrip

Testens andre store overraskelse: Vi har tidligere testet Icebug i terrenget - og likte den egentlig ikke så godt. Derfor var vi veldig overrasket da vi fikk på oss disse skoene og satte ut på glattisen: I likhet med Asics sitter disse imponerende godt - selv om Asics er et lite hode foran både når det kommer til grep og komfort.

Men jøss: Du gjør et bra kjøp om du går for disse, i alle fall ikke om det er gatelangs du løper.

Skal du ut i terrenget, stiller det seg annerledes: Da er ikke disse hverken vårt første-, eller andrevalg: De glipper mye i terrenget, gir dårlig løpsfølelse og føles litt for tunge på foten.

Pluss for veldig god demping og komfort: De sitter godt, men gir ikke like mye støtte til foten som Asics og Sarva.

Konklusjon: Veldig godt grep for gateløping, ikke så bra for løping på skogsstier. Myke og varme, god demping.

Terningkast: 5

OVERRASKENDE GODE: Det er veldig bra grep på disse piggskoene fra Icebug. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke
OVERRASKENDE GODE: Det er veldig bra grep på disse piggskoene fra Icebug. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke Vis mer

Inov-8 Arctic Claw 300

Vi nevnte det tidligere: Etter å ha testet skoene har det skilt seg ut to klasser: De som passer best for løping på vei og de som passer best i terrenget. Inov-8 er i sistnevnte klasse: Arctic Claw 300 trives best langs stiene i skogen.

Den har greit nok grep, men den gjør oss ikke helt trygge, verken gatelangs eller i skogen: Vi opplever at de glipper endel - men de sitter bedre i terrenget enn på vegen.

Dette er en unisex-modell, og det er kanskje noe av grunnen til at ingen av testpersonene egentlig er veldig fornøyd med passformen: Den blir veldig stor og løs, spesielt på forfoten. Det er verdt å nevne at det finnes egne dame - og herresko fra samme produsent, men disse var ikke innenfor prissegmentet i denne testen.

Dette er også testens desidert hardeste og stiveste sko, og vi synes den blir for stiv. Begge testpersonene fikk også problemer med at skoen gnager nede ved ankelen.

Konklusjon: Sitter greit, men er ikke veldig komfortabel. Lite demping. Passer best på skogsstier.

Terningkast: 3

FOR STIVE OG HARDE: Også disse passer best i terrenget, men ingen av testpersonene synes at disse er ideelle, selv der. De er for harde - og du får bedre grep med de andre skoene i testen. Foto: Ole petter Baugerød Stokke
FOR STIVE OG HARDE: Også disse passer best i terrenget, men ingen av testpersonene synes at disse er ideelle, selv der. De er for harde - og du får bedre grep med de andre skoene i testen. Foto: Ole petter Baugerød Stokke Vis mer

Tenk på dette når du skal velge joggesko for vinterløping:

  • Hvor skal du løpe? Som du også kan se av testresultatene, er det stor forskjell på skoenes egenskaper under ulike forhold. Tenk gjennom hvor du løper mest, om det er på sti i skogen eller på asfalt, og kjøp sko deretter.
  • Hvordan er føreforholdene? Hvordan er føret som oftest der du skal løpe om vinteren? Er det mye is og glatt, er piggsko eller oppiggede joggesko perfekt. Er det mye snødekte veier, funker snøbrodder best, eller en sko med grov såle, som for eksempel en terrengsko.
  • Trenger du spesiell støtte? De fleste piggskoene er for normal beinstilling. Det betyr at du ikke har like mye å velge i som for vanlige løpesko, med tanke på om du over/underpronerer etc. Den best tilpassede piggskoen får du om du pigger opp en vanlig joggesko. Da kan du også få piggene nøyaktig der du trenger dem, basert på din løpestil - ut fra hvor du sliter skoene dine.

Husk: Ta høyde for tykkere sokker!

Det er selvsagt alltid viktig å prøve sko før du handler - men vi vil si at med piggsko for vinterbruk er det spesielt viktig.

Husk også at du bør prøve skoene med en ullsokk inni, da du antakelig vil ha behov for en litt tykkere sokk for vinterløping enn det du bruker ellers i året.

Husk også at det kan føre til at du må ha en litt større sko, altså en større størrelse, enn det du er vant til. Så prøv skoen med en sokk tilsvarende den du vil bruke, ellers risikerer du at skoene blir for små i den størrelsen du er vant til.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer