Test av sykkelhjelmer 2017

Her er de beste sykkelhjelmene

En ny test avslører store forskjeller på sykkelhjelmer. Se hvilke du bør kjøpe.

TEST AV SYKKELHJELMER: En svensk test av sykkelhjelmer avslører store forskjeller. Foto: Shutterstock/NTB Scanpix
TEST AV SYKKELHJELMER: En svensk test av sykkelhjelmer avslører store forskjeller. Foto: Shutterstock/NTB Scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

En sykkelhjelm er en god investering, uansett hvilken sykkel du velger – og det gjelder selvsagt også for elsykler, sammenleggbare sykler, selvbalanserende ståbrett (hoverboards) eller andre selvbalanserende kjøretøy.

Du ikke ha en hjelm til hvert bruk, selv om det er noen hjelmer som passer bedre til flerbruk enn andre. Det er veldig store forskjeller på sykkelregler fra land til land; i Norge er det for eksempel ingen lov som sier at du må sykle med hjelm, mens det er lovpålagt i andre land.

Det svenske forsikringsselskapet Folksam har testet sykkelhjelmer og funnet store forskjeller.

– Bør være krav til rotasjonsbeskyttelse

Folksam har testet ni barnehjelmer og elleve voksenhjelmer i alle prisklasser, fra 99 kroner til 2.400 kroner.

De testede hjelmene er de vanligste på det svenske markedet, basert på salgsstatistikk og en rundspørring hos de største sportskjedene.

KRAVENE BØR SKJERPES: Helena Stigson i Folksam mener kravene til sykkelhjelmer bør skjerpes. Foto: Folksam
KRAVENE BØR SKJERPES: Helena Stigson i Folksam mener kravene til sykkelhjelmer bør skjerpes. Foto: Folksam Vis mer

Testen avslører store forskjeller mellom de beste og verste hjelmene og ifølge Folksam er forskjellen så stor at visse hodeskader kan unngås ved bruk av de beste i testen.

Helena Stigson, trafikksikkerhetsforsker og ansvarlig for testene hos Folksam, uttaler i en pressemelding at selv om alle hjelmene er godkjente ifølge gjeldende EU-normer, er det flere hjelmer som ikke beskytter tilstrekkelig ved en sykkelulykke.

Hun mener at det ikke bør være lov å selge hjelmer som ikke yter rotasjonsbeskyttelse.

– For å unngå at det selges hjelmer uten rotasjonsbeskyttelse, bør lovkravene endres slik at de omfatter også slag mot siden, sier Stigson i en pressemelding.

Da Sveriges Tekniska Forskningsinstitut (SP) testet sykkelhjelmer for NAF og Testfakta i fjor, fant de at hjelmer med rotasjonsbeskyttelsen MIPS gir opptil fire ganger bedre beskyttelse enn tradisjonelle sykkelhjelmer.

Her er de beste hjelmene

Testene viser at samtlige av de 20 hjelmene kan bli bedre, men sju hjelmer utmerker seg som klare vinnere og får stempelet «godt valg» fra Folksam:

De aller fleste hjelmene er også til salgs i Norge. Her kan du se de beste hjelmene i testen, med priser fra norske butikker.

DE BESTE BARNEHJELMENE: Alle disse får karakteren 4 i testen, som er beste mulige karakter. Fra venstre: Etto Commuter, Giro Raze og Lazer Nutz. Foto: Folksam
DE BESTE BARNEHJELMENE: Alle disse får karakteren 4 i testen, som er beste mulige karakter. Fra venstre: Etto Commuter, Giro Raze og Lazer Nutz. Foto: Folksam Vis mer

Her er de beste barnehjelmene:

Etto Commuter MIPS: Fra 799 kroner i Norge

Giro Raze MIPS: Fra 649 kroner i Norge

Lazer Nut’z S MIPS: Fra 499 kroner i Norge

BEST I TEST: Her er de beste voksenhjelmene, alle med beste karakter og utpekt som gode valg av Folksam. Fra venstre: Bell Event, Bell Super, Occano U og Specialized S-Works. Foto: Folksam
BEST I TEST: Her er de beste voksenhjelmene, alle med beste karakter og utpekt som gode valg av Folksam. Fra venstre: Bell Event, Bell Super, Occano U og Specialized S-Works. Foto: Folksam Vis mer

Her er de beste voksenhjelmene:

Bell Event XC MIPS: Fra 749 kroner i Norge

Bell Super 3 MIPS: Fra 1.749 kroner i Norge

Specialized S-Works Prevail II: Fra 2.499 kroner i Norge

Occano U MIPS Inmold HLM: Denne har vi ikke funnet i Norge. Pris i Sverige er fra 599 kroner.

Du kan lese mer om testen og se alle testresultatene her, hos Folksam.se

Om testen:

Folksam har testet de mest solgte hjelmene på det svenske markedet. De fleste av hjelmene som er testet, er også i salg i Norge.

De har testet hjelmer både med og uten «MIPS», som er en betegnelse på rotasjosbeskyttelse. Folksam har testet hjelmenes rotasjonsbeskyttelse fra flere vinkler.

Det er ingen krav til at hjelmer skal ha rotasjonsbeskyttelse men Folksam anser det som viktig ettersom de fleste ulykker involverer en eller annen rotasjon mot hodet - det er de færreste ulykkene som skjer ved slag i rett vinkel.

For barnehjelmene har de også vurdert andre sikkerhetsaspekter ved hjelmene, som hvorvidt de har grønn spenne som utløses ved belastning - i fall barnet skulle hekte seg fast i noe.

Testene er utført ved Research Institutes of Sweden AB (RISE), det tidigare SP Sveriges Tekniska Forskningsinstitut, som også testet sykkelhjelmer for NAF og Testfakta i 2016.

Du kan lese mer om testen og se alle testresultatene her, hos Folksam.se

DE DÅRLIGSTE BARNEHJELMENE: Dette er hjelmene som kommer dårligst ut blant hjelmene for barn. Fra venstre: Nakamura Stanley, Scott Spunto og Specialized Shuffle. Alle disse får karakteren 1, som er den dårligste karakteren som er mulig. Foto: Folksam
DE DÅRLIGSTE BARNEHJELMENE: Dette er hjelmene som kommer dårligst ut blant hjelmene for barn. Fra venstre: Nakamura Stanley, Scott Spunto og Specialized Shuffle. Alle disse får karakteren 1, som er den dårligste karakteren som er mulig. Foto: Folksam Vis mer

De dårligste hjelmene

Hjelmene med de dårligste testresultatene i testen fra Folksam, er disse:

Barnehjelmer:

Nakamura Stanley, Scott Spunto 17 og Specialized Shuffle.

Voksenhjelmer:

ABUS URBAN-I 2.0, Bern Brentwood og B’TWIN MTB 500.

– Det største problemet er at folk ikke bruker hjelm

Trygg Trafikk sier til Dinside at de ikke kan kommentere testresultatene, men at det på generelt grunnlag er viktig å bruke hjelm – fordi noen av de alvorligste sykkelskadene er hodeskader som følge av slag mot hodet ved fall.

– Som syklist har du høy skaderisiko sammenliknet med andre trafikantgrupper, sier Hélène A. Formo, rådgiver i Trygg Trafikk, til Dinside.

SJEKK BARNAS HJELM: Styr unna arvehjelmen på loftet og sjekk at hjelmen sitter som den skal, oppfordrer Trygg Trafikk. Foto: Shutterstock/NTB Scanpix
SJEKK BARNAS HJELM: Styr unna arvehjelmen på loftet og sjekk at hjelmen sitter som den skal, oppfordrer Trygg Trafikk. Foto: Shutterstock/NTB Scanpix Vis mer

Når det gjelder bruk og kjøp av hjelm, anbefaler de at du først og fremst ser etter en som er godkjent (merket med CE og EN 1078) slik at den tilfredsstiller kravene. I tillegg er det en fordel at den har lufting og god passform – og at du finner en som du faktisk vil bruke.

BRUK HJELM. ALLTID: Hélène A. Formo, rådgiver i Trygg Trafikk, sier til Dinside at det største problemet er at folk ikke bruker hjelm. Foto: Trygg Trafikk
BRUK HJELM. ALLTID: Hélène A. Formo, rådgiver i Trygg Trafikk, sier til Dinside at det største problemet er at folk ikke bruker hjelm. Foto: Trygg Trafikk Vis mer

– Det er et hav av flotte, sporty, kule – ja, alle mulige typer hjelmer – i dag, så det skal ikke være en unnskyldning at man ikke finner en hjelm som passer akkurat ditt bruk og din stil, sier Formo til Dinside.

– Det største problemet er at folk ikke bruker hjelm. Vi anbefaler at man bruker hjelm, alltid: Ikke sett deg på sykkelen uten hjelm, det er en billig, effektiv og veldig god forsikring, sier hun.

Trygg Trafikk anbefaler deg å snakke med dem som selger sykkelhjelmer, for å finne den beste hjelmen til ditt bruk. Det er også viktig at du kjenner hjelmens historie. Er den utsatt for harde støt og slag kan det ha redusert kvaliteten.

– Husk også å feste den riktig. En sykkelhjelm har liten effekt hvis den sitter feil eller så løst at du mister den i et velt. Den skal dekke skallen, panna, tinningen og bakhodet. Det er spesielt viktig at den dekker panne og tinninger fordi de fleste slagene mot hodet treffer der, sier Formo til Dinside.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer