Her er de nye fjellvettreglene

Fjellvettreglene er oppdatert på første gang på 60 år. Kan du alle 9?

NYE FJELLVETTREGLER: Fjellvettreglene er revidert, etter 60 år. Kan du de nye fjellvettreglene? Foto: NY NORDIC/SHUTTERSTOCK/NTB SCANPIX
NYE FJELLVETTREGLER: Fjellvettreglene er revidert, etter 60 år. Kan du de nye fjellvettreglene? Foto: NY NORDIC/SHUTTERSTOCK/NTB SCANPIX Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Røde Kors og DNT har revidert fjellvettreglene, og de nye reglene ble lansert tidligere i vinter. De nye reglene gir mer ansvar til den enkelte og «flytter fjellvettet fra ryggsekken til hodet», som Røde Kors beskriver det.

Du kunne kanskje de gamle fjellvettreglene, men har du kontroll på de nye?

LES OGSÅ: Sjekk snøskredvarselet før du går

Lenge siden 50-tallet ...

Det er mye som har skjedd siden de første fjellvettreglene ble lansert på 50-tallet. Vi går andre turer, har annet utstyr og kunnskapen i befolkningen har endret seg.

Fjellvettreglene

Fjellvettreglene, som først ble kalt «Fjellreglene», ble innført etter en rekke ulykker og dødsfall i påsken 1950. Etter nok en ulykkespåske i 1967, lanserte Den Norske Turistforening og Røde Kors kampanjen «Velkommen til fjells, men ta ansvaret selv».


De oppdaterte fjellvettreglene er tilpasset alle sesonger, og skal være en veiledning både når det kommer til planlegging og gjennomføring av turer.

Ekspedisjonsfarer Cecilie Skog har vært med og revidere de gamle fjellvettreglene, sammen med andre erfarne friluftsfolk.

- Godt fjellvett handler ikke bare om hva du skal og ikke skal, men om å ha et bevisst forhold til naturen, valgene du tar og handlingene du gjør. Derfor er dagens fjellvettregler lagt opp som en læringssirkel: Fra planlegging av turen i forkant til justering av planene underveis i turen, sier Skog i en pressemelding fra Rørde Kors.

– Målet er at du som skal på tur finner riktig turmål, på riktig dag, med riktig gruppe og tar med riktig utstyr, sier hun.

I forkant av påska minner Røde Kors minner om at det fortsatt kan være kaldt på fjellet, selv om det er godt og varmt i byen.

Her er de nye fjellvettreglene:

De gamle fjellvettreglene:

1. Legg ikke ut på langtur uten trening.
2. Meld fra hvor du går.
3. Vis respekt for været og værmeldingene.
4. Vær rustet mot uvær og kulde selv på korte turer. Ha alltid med ryggsekk og det utstyret fjellet krever.
5. Lytt til erfarne fjellfolk.
6. Bruk kart og kompass.
7. Gå ikke alene.
8. Vend i tide – det er ingen skam å snu.
9. Spar på kreftene og grav deg inn i snøen om nødvendig.

 1. Planlegg turen og meld fra hvor du går
 2. Tilpass turen etter evne og forhold
 3. Ta hensyn til vær- og skredvarsel
 4. Vær forberedt på uvær og kulde, selv på korte turer
 5. Ta med nødvendig utstyr for å kunne hjelpe deg selv og andre
 6. Ta trygge veivalg. Gjenkjenn skredfarlig terreng og usikker is
 7. Bruk kart og kompass. Vit alltid hvor du er
 8. Vend i tide, det er ingen skam å snu
 9. Spar på kreftene og søk ly om nødvendig

KAN DU Å BRUKE KOMPASS? Les deg opp og lær deg triksene: Foto: Thomas Strzelecki
KAN DU Å BRUKE KOMPASS? Les deg opp og lær deg triksene: Foto: Thomas Strzelecki Vis merLES OGSÅ: Slik bruker du kart og kompass

Skriv ut og heng opp!

Du finner mer utdyping av de ulike nye fjellvettreglene, hos UT.no. Der kan du også finne en plakat du kan laste ned og skrive ut og henge på veggen på hytta.

Det kan også være smart å skrive ut en nødplakat som du henger opp.

Kartverket har en slik tjeneste, og når du taster inn hvor hytta ligger så får du en plakat med viktig informasjon om den nøyaktige geografiske posisjonen for hytta, som du kan bruke dersom du skulle komme i en situasjon hvor du trenger å tilkalle nødhjelp. Skriv den ut og heng den opp, slik at alle som er på hytta vet hvor den er.

Du finner tjenesten for nødplakat her, hos Kartverket.no

Røde Kors' tips til påsketuren:

 • Kle deg godt med ull innerst og vind- og vanntett ytterst. Husk også gode votter og lue. Ta alltid med litt ekstra klær, mat og drikke, førstehjelpsutstyr og nødlader til mobilen. Ikke stol blindt på mobilen verken for å ringe eller for navigasjon.
 • Husk solkremen. Med vinterblek hud bør du være ekstra forsiktig, særlig de første gangene du oppholder deg i solen. Det er svært viktig å ha respekt for solen for å unngå solforbrenning. Smør deg ofte og bruk høy faktor. Det er spesielt viktig for barn.
 • Husk å ha solbriller i sekken – uansett vær! Man trenger ikke å være ute i mange timer for å bli snøblind. Dette gjelder ikke kun på solrike dager, men også i tett tåke.
 • Ikke gå i bratt terreng og prøv å unngå bekkedaler og lesider. Snakk med lokalkjente som kan gi råd om hvor det er trygt å ferdes.
  (Kilde: Røde Kors)


 • Vi bryr oss om ditt personvern

  dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

  Les mer