Billigst gass til grill 2021

Her er det penger å spare

Men med varierende priser basert på geografi, er det ikke lett å kåre én aktør som er billigst.

HALV PRIS: Ingen vits i å betale for mye når du kan få gassen til nesten halv pris ved å velge billigste utsalg. Men pass på: Det kan være lokale variasjoner i pris. Foto: Kristin Sørdal
HALV PRIS: Ingen vits i å betale for mye når du kan få gassen til nesten halv pris ved å velge billigste utsalg. Men pass på: Det kan være lokale variasjoner i pris. Foto: Kristin Sørdal Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Det er meldt strålende vær mange steder i helga, og hva passer vel da bedre enn å fyre i gang grillsesongen?

For deg som bruker gassgrill, eller har planer om å kjøpe en, har vi sjekket prisene på hva det koster for propangass. Det er mange aktører med utsalgssteder rundtom i landet, enten du trenger en ny gassflaske eller bare vil fylle opp den gamle.

Vel, i praksis fyller du den sjelden opp - de fleste bytter bare den tomme du kommer med, med en som er fylt.

Men ikke dra hvor som helst for å kjøpe gass - Dinsides pristest avslører at du risikerer å betale 83 prosent mer enn det du egentlig trenger om du kjøper på feil sted, altså nesten dobbel pris.

Avhengig av hvor du bor

Å samle inn priser til denne oversikten er langt fra den enkleste prissjekken vi har gjort. Flere av aktørene har nemlig priser som er ulik avhengig av hvor du bor.

– Bakgrunnen for dette er at en ganske stor del av propanprisen inneholder et transportelement, da gassen hentes på forskjellige steder så nær kunden som mulig, men transportlengden kan være ganske forskjellig. Det er kun tre steder i Norge med et propandeponi der gassen hentes fra, noe som gjør at deler av landet får en ganske stor transportkostnad i forhold til dem som ligger nær et deponi/raffineri, forklarer Tom Berntsen, markedssjef i LPG Norge.

Han peker også på at lokal konkurranse påvirker prisene, slik den også gjør med andre petroleumsprodukter som bensin og diesel.

Eksempelvis koster det 229 kroner å fylle en 10 kg komposittflaske hos Byggmakker i Oslo, men drar du til Askim, bare fem mil unna, er prisen 359 kroner. Også prisen på selve flaska er ulik på de to stedene om du ikke har en fra før.

Et fåtall av kjedene oppgir priser som er like i hele landet, så vi har kontaktet flere og spurt om hva prisene typisk er her på Østlandet. Vi kan derfor ikke love at alle prisene vil stemme der du bor, men det kan jo være greit å få en pekepinn uansett.

10 kg kompositt

Vi har tatt utgangspunkt i prisen på 10 kg komposittflaske og fylling/bytting av den. Fordelen med en komposittflaske kontra en i stål er at den er lettere å bære med seg (veier omtrent halvparten), og den er halvgjennomsiktig, slik at du kan se hvor mye gass som er igjen.

Vi har også spurt om kjedene eventuelt har noen rabattordning i form av klippekort eller lignende. Her er det bare Plantasjen som har en slik ordning, der hvert 3. påfyll er gratis. Selv om de er dyrest i utgangspunktet, kommer de dermed greit ut av det prismessig over tid, gitt at du ikke mister stempelkortet ditt, selvsagt.

Plantasjen hadde vært aller dyrest, hadde det ikke vært for at de tilbyr gratis påfyll hver 3. gang. Foto: Pål Joakim Pollen
Plantasjen hadde vært aller dyrest, hadde det ikke vært for at de tilbyr gratis påfyll hver 3. gang. Foto: Pål Joakim Pollen Vis mer

Da vi sjekket priser i fjor, hadde Gassautomaten 15% rabatt om du betalte med Vipps i stedet for bankkort, men den ordningen har de ikke i år.

Billigst og dyrest

Billigst i vår oversikt er Byggmakker, som tar 229 kroner for påfyll av en 10 kg komposittflaske. Men merk at a) dette som nevnt bare gjelder i noen av butikkene og b) at det er et kampanjetilbud. I andre Byggmakker-butikker er prisen 359 kroner og med det blant de dyreste.

Byggmax følger på plassen bak, med 249 kroner for påfyllet. Her er prisen lik på alle varehusene rundtom i Norge.

I andre enden er Plantasjen og Circle K dyrest, med 419 kroner for et påfyll. Her spanderer Plantasjen som sagt hver 3. fylling, og hos Circle K varierer prisene fra 329 til 419 kroner avhengig av geografi.

Har du nettopp kjøpt gassgrill og mangler gassflaske fra før, får du en fylt flaske billigst hos Gassautomaten og LPG, som begge tar 998 kroner. Her betaler du brått 14-1500 kroner hos enkelte av konkurrentene.

I tabellen under ser du prisoversikten per 14. april. Prisene er altså basert på hva det koster på Østlandet, og det kan være at de ikke rimer helt med prisene der du bor. For Circle K og Byggmakker har vi tatt med lav og høy pris, siden det var såpass til variasjoner innenfor bare noen få mils avstand.

Flaskebytte er uavhengig av kjøpssted

Det spiller ingen rolle hvor du har kjøpt flasken når du skal levere inn for påfyll. Så lenge flasken er hel og pen, får du byttet den inn uavhengig av opprinnelse - og til en tilsvarende flaske.

Flere av kjedene Dinside har vært i kontakt med påpeker altså at det er lokale forskjeller i pris, som følge av konkurransesituasjonen på stedet.

Det er også noen, som Montér, som understreker at det noen steder er gassautomater på utsiden av butikken - og at dette da er tjenester som leveres av en ekstern leverandør, og som ikke er noe som deres forhandler driver. Prisene og tilbudet i automatene vil det i disse tilfellene være den som drifter automaten som er ansvarlig for.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer